Четиридесет бели носорога, живели доскоро в частен имот, са върнати в дивата природа в Южна Африка.

През септември миналата година южноафриканецът Джон Хюм продава частния си парк, в който отглеждал носорози, за да ги опази от бракониери, на неправителствената организация "Африкански паркове". Хюм е богат бизнесмен на 80 години, който посвещава около 15 години и милиони долари за спасяването на животните от бракониерство.

"Африкански паркове" стана собственик на около 7800 хектара земя и 2000 бели носорога, което представлява 15% от световната популация на тези животни. Организацията е свързана с британския принц Хари и управлява около двадесет защитени парка на континента.

"Амбициозният план е за връщане на 2000 бели носорога в защитени зони на континента и ще бъде осъществен през следващите десет години", се казва в съобщение на неправителствената организация, цитирано от Франс прес. "Първата стъпка е даряването на 40 бели носорога на резервата Munywana в източната провинция Квазулу-Натал."

Правителството подкрепя проекта. Южна Африка е дом на почти 80% от световната популация на белия носорог, която понастоящем се оценява на по-малко от 13 000 екземпляра. Страната се е превърнала в огнище на бракониерство. То е задвижвано от търсенето от Азия, където роговете на животните се използват в традиционната медицина заради предполагаемия им терапевтичен ефект. По данни на правителството през 2022 г. в страната са убити 448 носорога, предава БНТ.