Актрисата Невена Калудова празнува рожден ден днес. Тя е родена на 22 май 1977 година. През 1998 година завършва Актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Надежда Сейкова. Работи в Пловдивския драматичен театър, а от 2000 година е в трупата на Театър "София“. Има Диплом за културен мениджмънт и администрация към фондация "Марсел Хектер". Номинирана е за наградите "Икар" и "Аскеер". Владее френски и английски език. Умее да свири на пиано, владее фехтовка и танци.

Невена Калудова е израснала в театъра. Известна е с това, че влезе в ролята на 

руската журналистка Анна Политковская. Готвила се е в продължение на 1 година за тази роля. Известно е, че разследващата журналистка на "Новая газета" е застреляна в асансьора на жилищния си блок в центъра на Москва на 7 октомври 2006 г. Тя е човекът, който разобличава политиката на Кремъл. 

Спектакълът "Анна непоправимата“ по документалната пиеса на италианския писател и драматург Стефано Масини е независим проект (продуцент - Кремена Димитрова) в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала“. ПРемиерата бе на 19 април. На Невена ще партнира актьорът Владимир Солаков. Това не е първият исторически образ, който Невена Калудова пресъздава. Тя е била Жана д`Арк в "Другата смърт на Жанна Д'Арк" от Стефан Цанев в театъра в Пловдив. 

Други запомнящи се роли, в които влиза са: Варя във "Вишнева градина"от Чехов, Таня в "Морска сол" от Емил Бонев, Жулиета в "Жулиета, Жулиета" по Шекспир, Мери Федерстон в "Къде беше снощи" от Алън Ейкборн, Момичето в "Среднощен град" от Андрей Филипов, Доли в "Просяшка опера" от Джон Гей, г-жа Дидро в "Развратникът" от Е.Е.Шмит, Джийни в мюзикъла "Коса" от Дж. Радо, Дж.Рагни и Г. МакДърмот, Теди в "Една конска сила" от Калин Илиев, Бианка в "Укротяване на опърничавата", г-жа Монтеки в “Ромео и Жулиета" от Шекспир, Цвета в “Драскотини от Дъжда" от Яна Добрева, Нягулица в “Албена" от Йордан Йовков, Мати в “Уморените коне ги убиват, нали?" по Хорас Маккой, Маря Антоновна в "Ревизор" от Гогол, Фани в "Грозният" от Мариус фон Майенбург и други.

Позната е на зрителите и като Коко Шанел в "Пролетно тайнство" на режисьора Георги Кадурин в театър "199" и като Антония в "Няма да платим, няма да платим" на Теди Москов в театър "София".