Никога не поставям творчески граници. Просто влизам и създавам това, което чувствам, че днес искам да направя. Всяка стъпка води към следващата. Това каза Дара Екимова в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Според нея формула за успех не съществува.

"Той е много крехък и не е сигурен. Мисля, че е доза късмет, мисля, че Бог те е пипнал. И мисля, че е въпрос на смирение, на труд и вяра в това, което се случва", каза тя.

Дара Екимова грабна приза на "БГ Радио" за най-добра изпълнителка на годината и този за най-добра песен на годината с "Дишам". Тя е автор на текста, а продуцент е румънецът Кристиан Пистол.

"Историята зад "Дишам" е много интересна. В този ден нямаше план да влизам в студио и да творя. Бяха пристигнали румънски автори в студиата във "Вирджиния Рекърдс". Аз нямаше как да отида, но Саня ми звънна и ми каза "Дори два три часа – пробвай да видим какво ще стане". Влязохме в студио и аз казах на продуцента, че много харесвам меланхолични парчета, звука на синтезаторите, на пианото, харесвам определена пулсация на музиката и той веднага започна да създава продукцията. Аз започнах да правя мелодията. И до ден днешен си пазя звукозаписи от самата сесия, в които виждам как първоначалната идея се е трансформирала в нещо коренно различно. Това ми дава много надежда, че просто трябва да вярвам в процеса", разказа изпълнителката.

В студиото всеки има право да бъде себе си и да сподели идеите си, смята тя.

"Мисля, че най-якото на творческия процес е, че имаш пълното право да не се самонаблюдаваш в този момент. Другото важно е да останеш смирен", допълни Дара Екимова.

Дуетът за нея е магия, която се случва отвъд изпълнителите.

"Струва ми се, че музиката като творчески процес и песните, които създаваме, вече са създадени някъде там, на някакво вибрационно ниво, някъде вече виреят във вселената и ние просто трябва да си ги грабнем и да минат през нас", вярва тя.

Дара Екимова е обнадеждена от новата вълна български изпълнители, които правят смислена и популярна музика.

"В последните няколко години това, което и "Молец" направиха, наистина промени движението на българската популярна музика. Ако някой български изпълнител успее да пробие на запад, това би отворило врати и за много други български артисти", смята тя.

В края на септември и началото на октомври ще излезе първият й самостоятелен албум, а на 1 ноември ще има концерт-спектакъл, на който той ще бъде представен.

"Нямам търпение, защото сме вложили много усилия и много любов в него. Вълнувам се много", сподели Дара Екимова.

Лятото й предстои турне, като първият концерт ще бъде в Пазарджик на 8 юни.