"Тихите сърца сред нас" е филм за отношенията с най-близките мъже в моя живот: баща, брат, партньор и трудността им да споделят емоциите си и чувствата свободно . Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" режисьорът Грета Пенчева.

 

"Мъжете нямат способността, не са научени да отворят това сърце и да имат спокойствието да изразяват емоциите си. Това води до свиване, до скованост, до непрозрачност, което във физическо направление се отразява на позата – получава се едно изгърбване, едно снижаване – усмивката и очите отиват надолу. Имат една наслоена тъга в погледа," обясни тя и добави, че емоциите при мъжете се изразяват предимно чрез действия.  

 

Героите, които отварят сърцата си в късометражния филм, са 10 мъже от 5 до 90-годишна възраст, които отговарят на наглед прости въпроси, но които се дават трудни отговори.

"Много е впечатляващо и красиво да се види как мъже споделят своите емоции. Мъжете трудно споделят, но когато го правят е толкова истинско и толкова чисто. Има някаква красота и съкровеност когато си отворят сърцата."

 

Премиерата на късометражния филм ще се състои на 4 юни от 19.00 часа в Зала "Люмиер", НДК.

 

Грета Пенчева разказа и за големия успех на танцово-визуален спектакъл "Благодаря България", на чийто хореограф и режисьор е тя, който е избран от 8 държави в цял свят и ще представя България в Пърформинг арт фестивала на Биенале за скулптура Чако в Аржентина, което се осъществява под егидата на ЮНЕСКО.

 

Тя сподели и за финансовата невъзможност да се осигури пътуването и настаняването на 14-те изпълнители на представлението до Аржентина и призова ако някой има възможност да помогне и да подкрепи България да представи на международно ниво този огнен спектакъл, да се свърже с екипа на "Благодаря България".