Започна третата експертна среща в парламента между кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и представителите на ИТН, предаде репортер на "Фокус".

На нея присъстват Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Делян Добрев, Теменужка Петкова от първата политическа сила, а от "Има такъв народ" са Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и други депутати.

Досега Габриел разговаря с ДПС и ИТН, а утре се очаква да се види и с ПП-ДБ, чиито представители не се отзоваха на днешната покана.

Амбиция, авторитет и ангажимент. Това са трите думите, които според Мария Габриел трябва да са водещи. Тя изложи приоритетите си и пред ИТН - редовно правителство, съдебна реформа с първа стъпка освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор, приемането ни в Шенген и еврозоната, борба с високите цени и инфлацията, гарантирането на енергийната сигурност на страната, преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми -програма за развитие на селските райони и ПВУ, борба с битовата престъпност, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана, спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО.

Тя посочи, че от голяма важност са опазването и подобряването на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и създаване на план за действие за борба с болестта, както и справяне с предизвикателствата с достъпа до лечение, както и въвеждане на новите технологии и прецизната медицина.

"Реалността е такава, че няма политическа партия, която да управлява сама. Надявам се да осъзнавате, че наистина трябва да има диалог. Говоря от горчив опит от участието ни в Изпълнителната власт, когато свалихме това правителство, което беше вредно", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и обясни, че не одобрява подхода ѝ.

"Бихме водили диалог и да стигнем до общи цели. Въпросът е в детайлите и акцентите и трябва да бъдат изчистени на експертно ниво. Трябва да има съдебна реформа. Радваме се, че вашата политически сила най-сетне стигна до това мнение", добави той.

По думите му е важно какви хора ще изпълняват тези приоритети. "Ако има конкретни мерки, това е прекрасно, но ако няма конкретни срокове и последователност, няма да има достатъчна подкрепа. В момента вие сте кандидат за премиер без подкрепа, за да я получите трябва да потърсите подкрепа от останалите партии в НС", смята Тошко Йорданов.