Резултатът ще бъде много сходен с този от предишното НС. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" Тончо Краевски, политолог. Според него, неизбежно председателят на парламента ще бъде избран с жребий, както по принцип се практикува в парламентарната и републиканска система, където именно жребият винаги е последната възможност да се разреши даден въпрос.

"Днес в парламента наблюдавахме серия от действия, които нямат никаква връзка едно с друго. Видяхме как беше предложен председател от първата парламентарна група, как той не беше избран. Втората направи предложение, имаше едно изказване, дадена беше почивка, върнаха се и след изказване се сложи пауза до утре", каза Краевски и заподозря, че нещо се е случило извън парламентарната трибуна. "Не мога да си обясня по друг начин абсолютната разхвърляност на това, което видяхме на самата трибуна. Защото това, което стана там, нямаше връзка едно с друго. Очевидно нещо стана отзад по време на почивката, и може би е имало някакъв конструктивен диалог, който не сме видели“, добави политологът.  

Според него предложението на Асен Василев за ротационно председателство, което беше насочено само към ГЕРБ, фактически е едно публично предложение за коалиция по същество, тъй като изключваше останалите субекти, беше отправено само към ГЕРБ и най-вероятно става въпрос за политическа договорка как заедно да изберат и да променят най-ключовите постове в парламента.

Ново разделение започва да се оформя в българската политиката след серията от избори, смтна още Краевски. По думите му,  Възраждане успяха да се оформят като съвсем самостоятелен полюс, който още не е достатъчно голям, но расте. А ПП-ДБ и ГЕРБ, колкото и да се сблъскват помежду си, очевидно се легитимират  като единствените сили, които могат да съставят правителство и изберат председател, изолирайки се все повече и повече от всички останали.

Всички тези обстоятелства според Крaевски потвърждават тезата, че се пренарежда политическият терен и се появява ново противопоставяне: "При едни следващи избори, ако "Възраждане“ продължи да расте, това ще стане очевидно за всички, смята политологът.