След срещата с ГЕРБ-ПП заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчат редовно правителсто. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента след като беше гласуван и избран кабинетът "Денков-Габриел", предаде репортер на "Фокус".

"Българите не искат да има шести поредни ненужни избори. те искат спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите проблемите на хората. Основният проблем, който чака спешно решение, е спирането на прогресивното обедняване на българските граждани, допълни той.

От Движението за права и свободи само двама депутати гласуваха в подкрепа на правителството и това бяха Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Te казаха, че не подкрепят правителството и състава му, но са гласували "за", за да дадат знак, че подкрепят конституционната реформа.

"49-ото Народно събрание има една много важна задача - да се опита да направи съдебна реформа, а тя не може да се случи без промени в Конституцията, а тези промени без ДПС няма как да се случат", категоричен беше Карадайъ.

"Кабинетът не го подкрепяме като кабинет и състав. Подкрепяме само конституционната реформа. Това ще бъде от нас", потвърди Делян Пеевски.

Карадайъ уточни, че гласуването им е заявка за поведението им в Комисията по конституционни въпроси. "Само ние от ДПС имаме представен проект за промени в Конституцията още преди година и половина", напомни председателят на ДПС.

По думите му Движението ще работи проактивно, за да се осъществи реформата в съдебната система.