"Министърът на правосъдието е особена фигура. Той може да поиска образуване на дисциплинарно производство срещу съдии, прокурори и срещу главния прокурор. Възниква въпросът възможно ли е заместникът на изпълняващия функциите главен прокурор, а сега министър на правосъдието, ще поиска дисциплинарно производство или проверка при действия, които нарушават етични правила или дисциплинарно нарушение", каза Емил Дечев, бивш зам.-министър на правосъдието.

"Министърът на правосъдието няма право и не може да се меси в работата на разследващия прокурор. Не мисля, че може да се случи", коментира той.

"Оттеглянето ми от поста на зам.-министър е нещо напълно нормално. Новият министър Мария Павлова е човек, с когото съм работил в различни формати. Нашите виждания какво трябва да се случи като реформа в съдебната система са диаметрално противоположни. Затова е по-добре да си подбере хора", обясни пред bTV Дечев.

"Още когато бях в правителството на Кирил Петков като зам.-министър на Надежда Йорданова, разработвахме механизма за разследване на главния прокурор – съдия, който да бъде назначен за прокурор, за да извърши разследването, Павлова беше против. Считаше, че това не е удачен механизъм, че противоречи на Конституцията. Тя не иска да има сериозни промени в прокуратурата. Затова е логично аз да освободя мястото", допълни той.

Митниците и МВР

"Случаят с Живко Коцев още е в самото начало. Няма как да даваме сега оценки кой е прави и дали е извършено престъпление. Това е поредната история, която може след 3 месеца да сме я забравили. Колко други истории са стигнали докрай и са били разследвани? Помните ли случая "Нексо" и за какво беше той? Такива случаи излизат преди избори. А как изтича контролирано информация до определени медии? Това са медии, които очерниха съдия, която беше в конфликт с покойния Мартин Божанов-Нотариуса. Това е интересно. Извършил ли е някой престъпление в историята с бившия началник на митниците, с главния секретар на МВР – ние сме минали само през мярката за неотклонение на първа инстанция", подчерта бившият зам.-министър на правосъдието.

"Не се отрича, че се е провела среща между Живко Коцев, шефа на КПКОНПИ Антон Славчев, и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов и ръководителя на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова. Наистина е имало такава среща – това е смущаващо. След промените в Конституцията главният прокурор е ръководител на върховната прокуратура и той изпълнява представителни функции. Изниква въпросът какво прави Борислав Сарафов на тази среща, след която главният секретар на МВР Живко Коцев си подава оставката? Нека да обяснят каква е била целта и защо е бил там. Главният прокурор не може да решава дали да се образува досъдебно производство, дали да се привлече дадено лице като обвиняемо, той не разпитва свидетели, не пише обвинителен акт. Спуска ни се само контролирана информация, която надали е цялата по случая. Показват се снимки – а как се излезли тези снимки от прокуратурата? Да, изникват въпроси какво правят хората на тези снимки, познават ли се, доколко се познават, колко са близки, до какви последствия са довели познанствата, само подаръци ли са си правели", коментира Дечев.

"В рамките на около два месеца за втори път се разкрива самоличност на защитен свидетел. От прокуратурата се разкрива самоличност. Ако един човек на такъв пост знае, че определени лица извършват контрабанда, е смущаващо да си общува с тях. Има много странности в случая. Прокуратурата решава кой ще бъде свидетел по делото. Ако има данни за извършено престъпление – защо прокуратурата не го привлича като обвиняем, а като свидетел? Възможно е и от защитен свидетел да стане обвиняем", каза още той.