Ако ГЕРБ проведат разговори с всички останали политически партии, поставят на масата първо приоритетите, около които могат да се обединят, тогава шансовете за формиране на някакво правителство, което ще бъде програмно и експертно правителство, ще бъдат по-големи. Да не забравяме, че правителство може да бъде гласувано и с по-нисък кворум, т.е. само с повече от половината от гласовете на присъстващите на заседанието народни представители. Така че това улеснява до голяма степен ГЕРБ, защото при тях е отговорността. Това каза за "Фокус" доц. Милен Любенов, доктор по Политология и преподавател по Политически науки в Софийски университет.

По думите му е напълно възможно управление без "Продължаваме промяната" и "Демократична България".  

"Чисто математически е възможно да се сформира такава коалиция. Но "Продължаваме промяната"-"Демократична България" може в хода на тези разговори да поставят важните за тях теми, които са свързани с правосъдна реформа, с промяна в Конституцията. Така че там подходът като че ли ще бъде обърнат, те първо ще поставят на дневен ред техните теми и приоритети, и ако получат уверение, че е възможно конституционно мнозинство за промени, особено които засягат механизма за контрол на главния прокурор, ограничаването на неговите правомощия на конституционно ниво, намаляване на примерно мандата не само на главния прокурор, но на тримата големи от седем на пет години, нещо, което отдавна се артикулира дори от експертите в публичното пространство, че е необходимо, тогава те, ако не с подкрепа, то поне няма да пречат на съставянето на такова правителствп", допълни доц. Любенов.

Той посочи, че с изключение на "Възраждане", останалите политически партии нямат интерес от нови предсрочни избори, затова защото при нови предсрочни избори губещи могат да се окажат всички по един или друг начин.

"На първо място ГЕРБ, защото това ще е трети път в рамките на 2 години, в които ГЕРБ печели изборите и не може да състави правителство. Това ще означава, че основната причина, за да не се сформира такова правителство, е лидерът на ГЕРБ Борисов. Така че те ще бъдат губещи от една такава ситуация, защото и техните западни партньори, както в рамките на Европейската народна партия, така и в Северния атлантически алианс, и в лицето на САЩ, много ясно ще разберат, че Борисов трудно може да сформира правителство, ако това е третият неуспешен опит след трета победа в рамките на две години. "Продължаваме промяната"-"Демократична България" също биха били губещи при едни предсрочни парламентарни избори, защото там очевидно се наблюдава определена ерозия, определена електорална ерозия, и на едни бързи избори, които ще се проведат през лятото, могат да получат и по-нисък резултат. А за БСП какво да говорим, там виждаме вече, това са поредните избори, които партията регистрира рекордно нисък резултат. А този резултат беше дори по-нисък в абсолютно изражение, дори и в сравнение с този от предходните избори. Така че тук единствените печеливши, които от бързи избори може би ще спечелят, това са "Възраждане", които могат още малко да увеличат своя резултат", каза още доц. Милен Любенов.

Той смята, че ще се намери някаква формула за експертно програмно правителство.