Отбелязваме Въведение Богородично

21 Ноември 2020 | 14:35 | 0
Отбелязваме Въведение Богородично
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Днес е Въведение Богородично – празник на Божията майка и Ден на православната християнска младеж и семейство. Това е един от големите богородични празници в годишния календарен цикъл на църквата. Той е един от главните празници заедно с Успение, Благовещение и Рождество Богородично – по-големите празници, свързани с паметта на света Богородица. На този ден цялото семейство се събира заедно. По повод празника български политици отчетоха важността на семейството с публикации в социалните мрежи.

Агенция „Фокус“
Отбелязахме Въведение Богородично (ОБЗОР)

Днес е Въведение Богородично – празник на Божията майка и Ден на православната християнска младеж и семейство. Това е един от големите богородични празници в годишния календарен цикъл на църквата. Той е един от главните празници заедно с Успение, Благовещение и Рождество Богородично – по-големите празници, свързани с паметта на света Богородица. На този ден цялото семейство се събира заедно. По повод празника български политици отчетоха важността на семейството с публикации в социалните мрежи. В Бургас граждани организираха и шествие в подкрепа на българското семейство и на традиционните семейни ценности.
Премиерът Бойко Борисов посочи, че във времената на криза семейството е това, което ни крепи. Той пожела здраве и сили на всички и призова хората да са отговорни и да пазят близките си.
„Каквото зависи от нас ще го направим, за да преминем и това изпитание“, допълни той.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че семейството е първото и най-добро училище по доброта, добродетели и грижа за околните.
„Семейството е най-доброто училище по обич и вяра. А също всеки, който е получил благословията да стане родител, знае колко често децата ни ни изненадват с мъдрост и проницателност, каквито не сме очаквали. Нека се учим взаимно – децата от родителите и родителите от децата, за да бъдем по-добри човеци“, допълни тя.
Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова също честити празника във фейсбук профила си.
„Нека да е благословен дома ни и по-често да изразяваме признателността си към най-скъпите ни хора“, написа тя.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да пазим ценностите на християнското семейство.
„Няма нищо по-мило и скъпо от семейството. В деня на християнското семейство пожелавам здраве в домовете ни, сплотеност и обич помежду ни“, написа тя.
Лидерът на БСП - София Калоян Паргов отбеляза в профила си във „Фейсбук“, че днешният празник се свързва с топлината и уюта на дома, връзката със семейството и рода.
„За добро сме на този свят. Добре да живеем, да не забравяме своя род и корен и най-важното - и в най-голям гняв да се опомним и зло да не струваме“. Това е посланието на един от най-големите православни празници Въведение Богородично, който честваме като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж на 21 ноември“, посочи той.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански отбеляза, че Въведение Богородично е празник, свързан както с Божественото предназначение, така и с вечните семейни ценности.
Кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова съобщи, че в днешния ден в населеното място ще бъдат почетени 13 двойки, празнуващи златни и диамантени сватби.
Предстоятелят на столичния храм „Света Неделя“ отец Кирил отбеляза в интервю за Агенция „Фокус“, че семейството е една малка църква, а църквата - голямо семейство.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански: Въведение Богородично е празник, свързан както с Божественото предназначение, така и с вечните семейни ценности

Въведение Богородично е празник, свързан както с Божественото предназначение, така и с вечните семейни ценности. Това каза кметът на Община Ямбол Валентин Ревански по повод празника Въведение Богородично, съобщиха от пресцентъра на Общината.
„Честит празник, скъпи съграждани!
Поздравявам Ви по повод един от най-големите християнски празници - Въведение на Пресвета Богородица в храма, почитан в България и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж“, посочи кметът.
„Въведение Богородично е празник, свързан както с Божественото предназначение, с което всеки от нас е роден и трябва неотклонно да следва, така и с вечните семейни ценности – любов, търпение, спокойствие, доброта, честност, умение да се прощават грешките и да се правят компромиси.
Тези добродетели винаги са ни съхранявали като хора и като общество“, каза още той.
„Семейството е крепост и опора. Човек винаги намира подкрепа в най-близките си, които го обичат безусловно.
Пожелавам Ви да сте здрави, да се обичате и да бъдете сплотени в добри времена и във времена на трудности. Грижете се за родителите и за децата си. Пазете се, но живейте без страх! Заедно ще преодолеем всички изпитания! Честит празник!“, написа той в поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
Отец Кирил: Семейството е една малка църква, а Църквата е едно голямо семейство

Както казва свети Йоан Златоуст, семейството е една малка църква, а Църквата е едно голямо семейство. Това каза богословът отец Кирил в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника Въведение Богородично.
„Тук семейството се нарича малка църква, защото съюзът между мъжа и жената в Свещеното писание винаги се сравнява със съюза между Христос и Църквата. Така мъжът трябва да обича жена си, както Христос е възлюбил Църквата. Най-висшето предназначение на този съюз се потвърждава от това, че благодатта обединява мъжа и жената в една плът, така и в Църквата хората се обединяват чрез Светия Дух, чрез Плътта и Кръвта Христови в единно тяло Христово“, добави той.
Отец Кирил подчерта, че в християнското семейството се гледа на децата като дар Божи.
„Всички деца, които се раждат, са „наследие от Господа“. Гледа се като залог, за който родителите отговарят пред Бога. Всички християни считаме за свой най-важен, свещен дълг да възпитаваме и да обучаваме децата си религиозно-нравствено и да раздухваме в техните души искрата на вярата, да пробуждаме благоговение, страхопочитание към Бога, да ги водим към Христа, да ги просвещаваме „в учение и наставление Господне“, каза още богословът.

Теодора ПАТРОНОВА
Агенция „Фокус“
В Деня на християнското семейство в Ямбол се проведе благотворителната кампания под надслов „Подари топъл обяд, нахрани гладен човек“

В утрото на големия християнски празник Въведение Богородично в Ямбол се проведе благотворителната кампания под надслов „Подари топъл обяд, нахрани гладен човек“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Нейни организатори са Сдружение „Акация 35“, Сдружение „Кабиле“, Фондация „Благотворителност и Милосърдие“ към ОВЛБ, които са я реализирали и в други градове. Кампанията се провежда със съдействието на Община Ямбол.
Топлият обяд беше раздаден пред православните храмове „Свети Николай Чудотворец“ в централната градска част, „Успение на Пресвета Богородица“ в квартал „Аврен“ и „Свети Великомъченик Георги“ в квартал „Каргон“.
По-рано днес на живо в официалната фейсбук страницата на Община Ямбол бе излъчена светата Литургия на Въведение Богородично, която отец Георги отслужи в храм „Свети Николай Чудотворец“.
Поради епидемиологичната обстановка традиционните прояви за Деня на християнското семейство и християнската младеж в КИЦ „Безистен“ бяха отменени.

Агенция „Фокус“
Отец Кирил: Въведение Богородично е посветен на въвеждането на Дева Мария в Йерусалимския храм

Днешният ден е посветен на събитие от живота на света Дева Мария, а именно въвеждането ѝ в Йерусалимския храм. Това каза богословът отец Кирил в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника Въведение Богородично.
„Пресвета Богородица е рожба на светите праведни Йоаким и Анна. Те до дълбока старост нямали деца и усърдно молели Бога за рожба, като обещали да я посветят в служба на храма. Бог чул молитвата им и ги удостоил с тази радост. Родила им се дъщеря, която те по указание на ангела нарекли Мария. Тя растяла в родителския си дом в благодатната, животворна атмосфера на боголюбие и човеколюбие, на благочестие и добротворство, на правда, мир и радост в Светия Дух“, каза той.
„Когато Мария навършила три години родителите ѝ изпълнили своя обет, като я завели в храма. Тук тя била посрещната от самия първосвещеник, който по внушение на Светия Дух я въвел в най-святата част на Йерусалимския храм – Светая Светих, където само той имал право да влиза и то веднъж в годината на празника Очищение. В храма Мария се учила да чете и пише и прекарвала времето си в молитва, духовни песни, четене на Словото Божие и ръкоделие. Най-важното - възраствала духовно, напредвала в добродетелите. Отличавала се в дълбока вяра, смирение, преданост на волята Божия и нравствена чистота. Така тя се подготвяла да стане майка на Спасителя на човечеството - Иисуса Христа“, разказа отец Кирил.
Той добави, че самият празник Въведение Богородично идва от края на първия век. „В България мъдро, достойно и справедливо с решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година, този празник започва да се чества и като Ден на православната християнска младеж, а по-късно се прибавя и на християнското семейство“, каза той.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Лидерът на БСП - София Калоян Паргов: Празникът Въведение Богородично свързваме с топлината и уюта на дома, връзката със семейството и рода

Празникът Въведение Богородично свързваме с топлината и уюта на дома, връзката със семейството и рода. Това написа лидерът на БСП - София Калоян Паргов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Въведение Богородично.
„За добро сме на този свят. Добре да живеем, да не забравяме своя род и корен и най-важното - и в най-голям гняв да се опомним и зло да не струваме“. Това е посланието на един от най-големите православни празници Въведение Богородично, който честваме като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж на 21 ноември“, посочи Паргов.
„По традиция този празник го свързваме с топлината и уюта на дома, връзката със семейството и рода. Бъдете здрави, почитайте традициите и се грижете за близките си! Честит празник!“, допълни той.

Агенция „Фокус“
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Нека да е благословен дома ни и по-често да изразяваме признателността си към най-скъпите ни хора

Нека да е благословен дома ни и по-често да изразяваме признателността си към най-скъпите ни хора. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Въведение Богородично.
„Честит празник Въведение Богородично! Щастлив и светъл Ден на християнското семейство! Нека да е благословен дома ви и по-често да изразяваме признателността си към най-скъпите ни хора. Бъдете здрави!“, посочи Дариткова.

Агенция „Фокус“
Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци: В Деня на християнското семейство ще почетем 13 двойки, празнуващи златни и диамантени сватби през 2020 г.

В Деня на християнското семейство в село Момчиловци ще почетем 13 двойки, празнуващи златни и диамантени сватби през 2020 г. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на населеното място Сийка Суркова. Тя посочи, че за първи път в историята на празника той няма да се проведе по традиционния начин, както от 2008 г. насам с голямо тържество.
„Тази година обаче предвид ситуацията, свързана с разпространението на коронавируса, не е удачно да правим масови събирания. Денят на християнското семейство се почита изключително емоционално и топло в Момчиловци и е един от най-хубавите празници, който ни сплотява и по време, на който отдаваме почитта си към семействата, удържали на натиска на времето и на многото проблеми и успели да запазят своя брак в продължение на 50 и 60 години – едни наистина внушителни цифри“, обясни Суркова.
Тя уточни, че и тази година по повод юбилея, златните и диамантените юбиляри ще получат удостоверение за успешен брак, заслужено издадено от кметството. По традиция те получават шампанско и чаши, с които да вдигнат наздравици, и подаръци от всички институции в Момчиловци – Народно читалище „Светлина – 1925“, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и детска градина „Изворче“. „Всички сме съпричастни на празника, но тази година ще посетим домовете на юбилярите при спазване на всички противоепидемични мерки и ще им подарим това, което сме приготвили за тях. Ще им пожелаем още дълги години да бъдат живи и здрави и семействата им да са сплотени, да бъдат подкрепа на децата си и гордост на Момчиловци както са били и досега“, допълни кметът на родопското село.
Суркова уточни, че на празника по традиция ще посетят и новородените бебета в селото, които тази година са само две. Най-малките жители на Момчиловци също ще получат подаръци от институциите в селото, сред които по традиция винаги има библия или литература свързана с вярата, която да ги въведе в православието, уточни още кметът на селото.

Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Нека пазим ценностите на християнското семейство

Нека пазим ценностите на християнското семейство. Няма нищо по-мило и скъпо от семейството. Това написа лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова в профила си във "Фейсбук" по повод Деня на християнското семейство, съобщиха от пресцентъра на партията.
„В деня на християнското семейство пожелавам здраве в домовете ни, сплотеност и обич помежду ни“, написа още тя.
В поздрава си Корнелия Нинова призовава всички български граждани "да пазим традициите и ценностите на християнското семейство от неспиращите опити те да бъдат подменени и да възпитаваме децата си в духа на тези ценности. Честит празник."

Агенция „Фокус“
Община Ямбол осигури пряко излъчване на светата Литургия за Въведение Богородично

Общината осигури пряко излъчване на светата Литургия, която отец Георги отслужи в храм „Св. Николай Чудотворец“ за празника Въведение Богородично. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол.
Прякото предаване от църквата бе излъчено на официалната страница на Община Ямбол в социалната мрежа „Фейсбук“.
Поради епидемиологичната обстановка това е един от начините миряните да бъдат съпричастни на Въвеждане на Пресвета Богородица в храма - един от дванадесетте големи християнски празници.
С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.


Агенция „Фокус“
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Семейството е първото и най-добро училище по доброта, добродетели и грижа за околните

Семейството е първото и най-добро училище по доброта, добродетели и грижа за околните. Това написа председателят на парламента Цвета Караянчева в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Въведение Богородично.
„Днес, в Деня на християнското семейство, повече от всякога трябва да се замислим за духовните задължения на родителите към децата. За това, че семейството е първото и най-добро училище по доброта и добродетели, грижа за околните, съчувствие към страдащите и подкрепа за тези, които искат да успеят“, посочи тя.
„Семейството е най-доброто училище по обич и вяра. А също всеки, който е получил благословията да стане родител, знае колко често децата ни ни изненадват с мъдрост и проницателност, каквито не сме очаквали. Нека се учим взаимно – децата от родителите и родителите от децата, за да бъдем по-добри човеци“, допълни Караянчева.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Във времената на криза семейството е това, което ни крепи

Във времената на криза семейството е това, което ни крепи. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Въведение Богородично.
„На Въведение Богородично - Денят на християнското семейство, пожелавам здраве и сили! Във времената на криза семейството е това, което ни крепи“, посочи министър-председателя.
„Нека бъдем отговорни в своите действия и да пазим близките си. Каквото зависи от нас ще го направим, за да преминем и това изпитание“, допълни Борисов.

Агенция „Фокус“
Шествие по повод Деня на християнското семейство ще се проведе в Бургас

Граждани организират шествие в подкрепа на българското семейство и на традиционните семейни ценности. Това съобщиха организаторите на проявата, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Шествието е по повод Деня на християнското семейство и ще започне в 14.00 часа от църквата „Св. св. Кирил и Методий“. След това ще премине през Альошата (Съдебната палата), през ул. „Александровска“ и ще завърши пред Часовника.
"На този ден православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Преданието разказва, че на този ден Богородица е била въведена в Йерусалимския храм, а всички нейни близки я съпроводили през града до храма със запалени свещи. В българския народен календар този ден е отреден за Ден на християнското семейство и единствено ние, българите, празнуваме Въведение Богородично като празник на семейството. От векове наред ние вярваме, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и опознават света. Те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер", посочват организаторите на проявата.

Агенция „Фокус“
Неврокопският митрополит Серафим ще оглави Празнична св. Литургия в храм „Св. Успение Богородично” в Гоце Делчев

Неврокопският митрополит Серафим ще оглави Празнична св. Литургия в храм „Св. Успение Богородично” в Гоце Делчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква чества Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство. Днес във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Празнична света Литургия.
Празничната света Литургия ще започне в 9.00 часа в неврокопския храм „Св. Успение Богородично” в Гоце Делчев (Неврокоп). Тя ще бъде оглавена от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
Присъствието на богослуженията да става при отговорно спазване на противоепидемичните мерки.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Православната църква отбелязва Въведение Богородично

На 21 ноември всяка година във всички епархии на Българската православна църква се чества големия християнски празник Въведение Богородично – празник на Божията майка и Ден на православната християнска младеж и семейство. Това е един от големите богородични празници в годишния календарен цикъл на църквата. Той е един от главните празници заедно с Успение, Благовещение и Рождество Богородично – по-големите празници, свързани с паметта на света Богородица.
Този празник е свързан с довеждането на света Богородица в храма. Това става, когато тя е на 3-годишна възраст и живее там в рамките на около 12 години, където се подготвя за великото служение, за което е избрана, а именно да стане майка на Спасителя, на богочовека Господ Иисус Христос.
В народната традиция на Западна България този празник се нарича и Пречиста. Малката света Богородица, която е чиста по детски, влиза в Йерусалимския храм, за великото служение, което ѝ предстои. В този смисъл Българската църква през 1929 г. ѝ е определила този празник като ден на децата, на християнската младеж, на православното семейство. Затова днес ги честваме заедно.
За да се свържат тези две неща – от едната страна е малката света Богородица – чиста и пречиста, и образът на децата и на християнското семейство, което ражда и възпитава такива чисти дечица. Такива, които да влизат в храма и да участват в цялото домостроителство за спасението така както света Богородица е главно действащо лице в този план за спасението чрез раждането на Спасителя.
Честванията на този ден се свързват с това, че децата отиват и се причестяват в храма. Този ден е специален за въвеждането на децата в храма, както света Богородица го е направила. Преди години кръстените децата и всички други са се подготвяли в рамките на тази първа седмица от Рождественския пост – постили са, съобразили са се с всички духовни и канонични повели на църквата. След това са получавали благословението на свещеника да пристъпят към свето причастие.
На този ден цялото семейство се събира заедно. Това е особен, специален ден. Макар и да е Рождественски пост, той е свързан с определен режим на трапезата – разрешава се риба.

Принтирай    Оразмери текст   + -