Ветото на президента мина

19 Ноември 2020 | 11:20 | 0
Ветото на президента мина
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Депутатите одобриха президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, с който се измени Наказателният кодекс, с което щеше да се обяви за престъпление извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз.
Това е 6-ото вето на държавния глава за тази година и 25-ото от началото на мандата на президента Румен Радев. Досега парламентът е одобрявал ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол и върху разпоредби от Закона за извънредното положение
.

Агенция "Фокус"
Ветото на президента мина и превозът на пътници без разрешение или лиценз няма да се наказва със затвор (ОБЗОР)

Депутатите одобриха президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, с който се измени Наказателният кодекс, с което щеше да се обяви за престъпление извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз. Текстовете предвиждаха още, който извършва подобен обществен превоз на пътници да се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, да се отнема в полза на държавата. Част от отхвърлените разпоредби предвиждаха по-голямо наказание в случаите, когато деянието е извършено от две или повече лица и те са се сговорили предварително за неговото осъществяване. В тези случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и с глоба от пет до петнадесет хиляди лева. Също така с беше дадена възможност съдът да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.
"За" повторното приемане на закона и преодоляването на ветото гласуваха 93 народни представители, "против" - 61 , "въздържали се" -18, с което законът не бе приет. С това ветото мина, тъй като съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители. „За“ повторното приемане на законопроекта гласуваха депутатите от ГЕРБ и един независим народен представител. „Против“ законопроекта и в подкрепа на ветото гласуваха депутатите от БСП и един независим народен представител. Въздържаха се от подкрепа на законопроекта и на практика позволиха ветото да мине депутатите от „Обединени патриоти“, „Воля“ и част от независимите народни представители. Депутатите от ДПС не участваха в гласуването.
Законопроектът бе приет от Народното събрание на второ четене на 28 октомври и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 5 ноември. Това е 6-ото вето на държавния глава за тази година и 25-ото от началото на мандата на президента Румен Радев. Досега парламентът е одобрявал ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол и върху разпоредби от Закона за извънредното положение.
В рамките на дебата от ГЕРБ определиха мотивите на президента като оскъдни и общи. Депутатът от ГЕРБ Иглика Събева изтъкна, че мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага. "Мотивите са общи, бланкетни", коментира още Събева. Тя изтъкна, че част от мотивите не кореспондират с темата на закона. Иглика Събева посочи, че мотивите за предложенията за промени в кодекса е наличието на организирани групи, които извършват този вид превози, които предлага такъв вид услуга, без да са лицензирани. Според нея е ясно разграничено от чистата форма на споделеното пътуване там, където хората пътуват на приятелски начала", коментира още Събева. Депутатът от ГЕРБ призова разпоредбата да се тълкува правилно.
От своя страна Крум Зарков от БСП изтъкна, че поведението на ГЕРБ е втрещяващо, некомпетентността им е смразяваща и е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност. "Законът, който президентът връща, уважаеми дами и господа народни представители, е некомпетентен, ще бъде неефективен, а освен това е нечестен към тези, на които уж иска да помогне. Съвсем спокойно ще се опитам да ви обясня защо. Некомпетентен е, поради простата причина, че както президентът обяснява, той би следвало да е обоснован, предвидим и прецизен", каза още Зарков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Как гласуваха парламентарните групи по президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване

Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване. С отхвърлените изменения се променяше Наказателният кодекс, с което се предвиждаше извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, да бъде обявено за престъпление. По този повод Агенция "Фокус" публикува информация как гласуваха парламентарните групи.
На вниманието на народните представители се постави повторното гласуване на Кодекса за търговското корабоплаване. 93-ма народни представители от ГЕРБ и един независим депутат подкрепиха повторното приемане на Кодекса за търговското корабоплаване и на практика гласуваха против президентското вето. За да бъде преодоляно ветото за него трябваше да гласуват повече от 121 народни представители.
55 народни представители от ПГ на "БСП за България" и 1 независим народен представител гласуваха против законопроекта и в подкрепа на президентското вето.
От "Обеденинени патриоти" 10 депутати се "въздържаха" от подкрепа на повторното приемане на законопроекта и на практика помогнаха ветото да не бъде преодоляно. По този начин гласуваха 7 народни представители от "Воля" и 6 независими депутати.
ДПС не присъстваха в пленарна зала и не участваха в гласуването.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване и отхвърли законопроекта

Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"За" повторното приемане на закона и за преодоляването на ветото гласуваха 93 народни представители, "против" - 61 , "въздържали се" -18, с което законът не бе приет. С това ветото бе прието. Съгласно правилника за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители.
Законопроектът бе приет от Народното събрание на второ четене на 28 октомври и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 5 ноември.
Деница КИТАНОВА
Агенция "Фокус"
Крум Зарков, БСП: Поведението на ГЕРБ е втрещяващо, некомпетентността им е смразяваща и е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност

Поведението на ГЕРБ е втрещяващо, некомпетентността им е смразяваща и е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на дебата по президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Законът, който президентът връща, уважаеми дами и господа народни представители, е некомпетентен, ще бъде неефективен, а освен това това е нечестен към тези, на които уж иска да помогне. Съвсем спокойно ще се опитам да ви обясня защо. Некомпетентен е, поради простата апричина, че както президентът обяснява, той би следвало да е обоснован, предвидим и прецизен", каза още Зарков.
Според него с този закон нито ще се помогне на жертвите от престъпления, нито на хората от транспортния бранш, а единственото, което се прави е те да бъдат заблуждавани.
"Неслучайно се намираме на местата по свободна конкуренция, на които сме. Не съм чул за държава, която чрез Наказателния кодекс е осигурила свободна конкуренция. Не съм чул и за държава, която го прави като променя Закона за търговското корабоплаване. Вчера на Транспортната комисия заседават по наказателния кодекс. Предлагам все пак, ако ветото бъде прието, дано да не е Комисията по младежта и спорта, която да се заеме с него. Това не са анекдоти, поведението ви е втрещяващо. Повторението на една и съща грешка е вбесяващо, некомпетентността ви е смразяваща. Тя е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност. За това, много ви моля - приемете мотивите на ветото на президента, ако действително искате да решите, организирайте качествена дискусия", каза още Зарков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Иглика Събева, ГЕРБ: Мотивите на президента за вето на Кодекса за търговското корабоплаване са оскъдни и общи

Мотивите на президента за вето на Кодекса за търговското корабоплаване са оскъдни и общи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Иглика Събева по време на дебата по президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите й мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага.
"Мотивите са общи, бланкетни", коментира още Събева. Тя изтъкна, че част от мотивите не кореспондират с темата на закона.
Иглика Събева посочи, че мотивите за предложенията за промени в кодекса е наличието на организирани групи, които извършват този вид превози, които предлага такъв вид услуга, без да са лицензирани.
"Считам, че ясно е разграничено от чистата форма на споделеното пътуване там, където хората пътуват на приятелски начала", коментира още Събева.
Депутатът от ГЕРБ призова разпоредбата да се тълкува правилно.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Кодексът за търговското корабоплаване е върнат абсолютно основателно и с абсолютно валидни аргументи от президента

Кодексът за търговското корабоплаване е върнат абсолютно основателно и с абсолютно валидни аргументи от президента. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на дебата по президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Разглеждаме за трети път Закона за търговското корабоплаване в частта му нерегламентиран превод на пътници, върнат напълно основателно с абсолютно валидни аргументи от президента на Република България за неговата несъстоятелност като законови норми", коментира Свиленски. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" коментира, че неведнъж се е говорило за корупцията в "Автомобилна администрация". "За последните пет-шест-седем години имаме трима директори на ДАИ арестувани с пари в чекмеджетата, с пари в гардероба, както на премиера снимките", коментира Свиленски. По думите му има над 40 инспектори от ДАИ арестувани. "Няма как, колкото и да променяте Наказателния кодекс за тези, които извършват нерегламентиран превоз, да промените ситуацията, когато тези, които трябва да проверяват, са корумпирани", посочи още Свиленски. Той заяви, че молбата му е да вземат участие юристи, хора, които са запознати с Накзателния кодекс, с това как и какви норми трябва да бъдат приемани в него. "Отхвърлете този законопроекта и заедно, ако трябва съвместно заседание с Правна комисия, да намерим правилния подход. Да не на накажем хората, които извършват така нареченото споделено пътуване. Под ударате на този закон попада споделеното пътуване, защото не е регламентирано в закон", допълни Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще разгледа президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване

Парламентът ще разгледа президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът бе приет от Народното събрание на второ четене на 28 октомври и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 5 ноември. Държавният глава върна разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, с които са допълнени Наказателният кодекс и Законът за автомобилните превози. В мотивите си президентът не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение, но смята, че когато обаче едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред. Депутатите ще разгледат и промените в Закона за ДДС на второ четене.

Принтирай    Оразмери текст   + -