"Натура" 2000 ябълка на раздора

30 Юни 2020 | 15:33 | 0
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Комисията по околна среда и води проведе обсъждане на Закона за биологичното разнообразие. Дискусията бе инициирана от председателя на Комисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева, която посочи, че целта й да се намери разумното сечение, което да доведе до консенсус за усъвършенстване на законодателството. В нея освен членовете на Комисията участваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заинтересовани страни, представители на научната общност и неправителствени организации. В рамките на комисията възникна напрежение между участниците. Други пък напуснаха и обявиха, че ще протестират. След срещата Ивелина Василева призова за повече конструктивизъм по темата за биологичното разнообразие. Тя отчете, че в голяма част от изказванията на дискусията за биологичното разнообразие е имало политически послания. Василева изтъкна, че пордължава да е за конструктивен и експертен подход. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи напусналите дискусията като зелена хунта. Според него те ни връщат в ранния болшевизъм.

Агенция "Фокус"
Дебати за „Натура“ 2000 (ОБЗОР)

Комисията по околна среда и води проведе обсъждане на Закона за биологичното разнообразие. Дискусията бе инициирана от председателя на Комисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. Целта й бе да се намери разумното сечение, което да доведе до консенсус за усъвършенстване на законодателството.
Освен членовете на Комисията по околна среда в обсъжданията участваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заинтересовани страни, представители на научната общност и неправителствени организации.
В рамките на дискусията министърът на околната среда Емил Димитров посочи, че новият подход за управление на „Натура“ 2000 цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС. Той отчете, че при разработване на законопроекта са проведени редица срещи, кръгла маса, публични обсъждания и други публични събития. Емил Димитров коментира, че на тези обсъждания са обсъдени възможните подходи за управление на мрежата „Натура“ 2000.
В рамките на комисията възникна напрежението между участниците.
То се породи след изказването на доц. д-р Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей. Той изрази подкрепата си в бъдеще във философията на Закона за биологичното разнообразие научният подход да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България. Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.
Изказването му бе последвано от остра реакция на един от участниците в дискусията, който се представи като собственик на земя. Той отправи обвинения към преждеговорищия и заговори за имотни терористи.
Председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева се намеси в спора. Тя помоли за спазване на правилата и реда за изказвания. "Вие сте в Народното събрание. Вие сте в институция. Много ви моля, съобразявайте се", каза Василева. Тя дори предупреди, че може да се наложи да прекъсне заседанието. До това обаче не се стигна.
Междувременно представители на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ напуснаха обсъждането. Те дадоха изявление пред медиите и обявиха, че ще протестират във вторник 7 юли 2020 г. Те настояват текстовете, касаещи "Натура" 2000, да бъдат оттеглени.
След срещата Ивелина Василева призова за повече конструктивизъм по темата за биологичното разнообразие. Тя отчете, че темата, свързана с "Натура" е изключително чувствителна. „Тя предизвиква различни менния, становища и различни позиции. Целта на днешната среща беше да бъдат чути всички", каза още Василева.
Според нея са били очертани позиции на всички заинтересовани страни и в същото време доста емоционално е имало коментари и размяна на реплики между различни заинтересовани страни. "В голяма част от изказванията имаше и политически послания, политически тези, но аз продължавам да отстоявам позицията и в качеството си напредседател на Комисията по околната среда и водите, че е необходимо конструктивно и експертно да се подхожда към една изключително важна тема, каквато е темата, касаеща природата и нейната защита като ресурс", каза още Василева. "Ние искаме да бъде чуто мнението на всички, да бъде постигнат консенсус относно предложенията в основното тяло на закона и ако те бъдат подкрепени само тогава, ние ще продължим напред, защото сме убедени за слеедните няколко неща. На първо място, изключително важно е да бъде цялото законодателство, управлението на мрежата "Натура" и всички решения, които се вземат за това да се основават на научния подход, научните анализи и данни на учените, ангажирани в процеса на управление. На второ място стриктното съблюдаване на европейското законодателство и неговото прилагане", посочи още Василева. "Нашето виждане е, че трябва да продължат разговорите, че е необходимо да бъдат чути всички, да бъдат взети всички разумни решения. По отношение между първо и второ четене на закона няма да подкрепим предложенията, които са внесени от колегите г-н Валери Симеонов и група народни представители. Ще продължим да работим върху прецизирането на текстовете на закона с цел да постигнем консенсус“, каза Василева.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува ГЕРБ, че предопределят решението си за предложенията му преди дискусията и определи напусналите дебата природозащитници като зелена хунта. Според него те ни връщат в ранния болшевизъм. „Връщаме се във времената около 9 септември. Идва тук един чичко Ленин, който с огромно самочувствие започва да раздава присъди, оценка на министри от последна инстанция, определя кой да има собственост и кой да няма собственост. Това е историческа машина на времето. Връщат ни във времето на ранния болшевизъм. Как така ще отнемеш правото на хората да се разпореждат със собствеността си? Това, което имат право в момента собствениците и организациите и всичките тези хиляди собственици на земи от защитените зони е да вземат по една мрежичка и да гонят пеперуди или скакалци“, изтъкна Симеонов. Той поясни, че НФСБ предлага собствениците на земи в „Натура“ 2000 да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Валери Симеонов, НФСБ: Нашите предложения са свързани с правото на собственици да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели и земи в "Натура" 2000

Нашите предложения са свързани с правото на собственици да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели и земи в "Натура" 2000 Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание след дискусията за Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Нашите предложения са свързани с правото на собственост и с правото на собствениците също да участват в обсъждането на мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели и земи. Не виджам нищо лошо в това. Нали точно това е демокрацията да има повече мнения, обсъждания от всички страни, които са засегнати. Изведнъж обаче те са изключени. Когато поставим въпроса за тяхното право да обсъджат какви мерки ще бъдат прилагани в техните земи, зелената хунта става, фръцкат се и напускат. Казват, че ще правят протести. В същото време ГЕРБ казват, че няма да приемат директно, без обсъждане, без коментар. Това става в момента. Затова в началото започнах, че някаква форма на психическо отклонение наблюдавате тук чисто в политически план", каза Симеонов.
Той изтъкна, че НФСБ продължава да настоява, че внесените поправки и предложения задължително трябва да бъдат разгледани и приети. "Те нищо друго не предлагат и не коментират освен правото на собственика да участва в обсъждането на мерките и вземането на решенията, свързани с неговата собственост. Не смятаме, че Народното събрание трябва да бъде трибунал, в който да се произнасят присъди и осъденият на смърт да бъде обесен без право на последна дума", заяви още Валери Симеонов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Валери Симеонов, НФСБ: Зелената хунта, която напусна дискусията, ни връща във времето на ранния болшевизъм

Зелената хунта, която напусна дискусията, ни връща във времето на ранния болшевизъм. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание след дискусията за Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Валери Симеонов поясни, че зелената хунта са същите, които напуснали дискусията за Закона за биологичното разнообразие, без да се разбере защо и които постоянно плашат с протести. "Те правят национализация. Връщаме се във времената около 9 септември. Идва тук един чичко Ленин, който с огромно самочувствие започва да раздава присъди, оценка на министри от последна инстанция, определя кой да има собственост и кой да няма собственост. Това е историческа машина на времето. Връщат ни във времето на ранния болшевизъм. Как така ще отнемеш правото на хората да се разпореждат със собствеността си? Това, което имат право в момента собствениците и организациите и всичките тези хиляди собственици на земи от защитените зони е да вземат по една мрежичка и да гонят пеперуди или скакалци. Забележете позволява им се съвсем доброжелателно да вършат някакви земеделски дейности", допълни Симеонов. Според него всички са свидетели на някаква шизофрения. "Още в началото преди да започне експертна група, се казва, че няма да бъдат подкрепени от ГЕРБ предложенията на Валери Симеонов и НФСБ. То е предопределено всичко тогава. Не става въпрос за предложението на Валери Симеонов, а предложенията, които защитават собствеността, която е регламентирана в Конституцията", изтъкна още лидерът на НФСБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Ивелина Василева, ГЕРБ: В голяма част от изказванията на дискусията за биологичното разнообразие имаше политически послания и продължавам да съм за конструктивен и експертен подход

В голяма част от изказванията на дискусията за биологичното разнообразие имаше политически послания и продължавам да отстоявам за конструктивен и експертен подход. Това каза председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на брифинг в зала "Запад" след провелата се дискусия по Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Целта на днешното заседание беше да се обсъдят промените, които се предлагат във връзка с въвеждането на подход за управление на защитените зони от мрежата "Натура" 2000 чрез законопроекта за измениение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие.
Темата, свързана с "Натура" е изключително чувствителна. Тя предизвиква различни менния, становища и различни позиции. Целта на днешната среща беше да бъдат чути всички", каза още Василева.
Според нея са били очертани позиции на всички заинтересовани страни и в същото време доста емоционално е имало коментари и размяна на реплики между различни заинтересовани страни. "В голяма част от изказванията имаше и политически послания, политически тези, но аз продължавам да отстоявам позицията и в качеството си напредседател на Комисията по околната среда и водите, че е необходимо конструктивно и експертно да се подхожда към една изключително важна тема, каквато е темата, касаеща природата и нейната защита като ресурс", каза още Василева. "Ние искаме да бъде чуто мнението на всички, да бъде постигнат консенсус относно предложенията в основното тяло на закона и ако те бъдат подкрепени само тогава, ние ще продължим напред, защото сме убедени за слеедните няколко неща. На първо място, изключително важно е да бъде цялото законодателство, управлението на мрежата "Натура" и всички решения, които се вземат за това да се основават на научния подход, научните анализи и данни на учените, ангажирани в процеса на управление. На второ място стриктното съблюдаване на европейското законодателство и неговото прилагане", посочи още Василева. "Нашето виждане е, че трябва да продължат разговорите, че е необходимо да бъдат чути всички, да бъдат взети всички разумни решения. По отношение между първо и второ четене на закона ням ад аподкрепим предложенията, които са внесени от колегите г-н Валери Симеонов и група народни представители. Ще продължим да работим върху прецизирането на текстовете на закона с целта да постигнем консенсус. Разбира се, от възможността да постигнем консенсус, ще зависи нашето поведение по-натам. "Изключително важно е да кажем, че много становища са получени по законопроекта. Експертната работна група към комисията ще работи по текстовете, които ще бъдат част от работен доклад. Когато ги подготвим, надявам се в рамките на следващата седмица, той ще бъде изпратен до участниците в днешната среща", заяви още Василева. Председателят на Комисията по околна среда и води изрази надежда да се постигне обществено съгласие и консенсус по тази важна тема. "Факт е, че е необходимо от една страна подобряване на административния капацитет, по-ефективно управление на мрежата и от друга страна да осъзнаем, че усъвършенстването на законодателството е елемент от постигането на по-доброто управление и преодоляването на всички проблеми и дефицити, които са установени до този момент", заяви още депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Ивелина Василева, ГЕРБ: Призовавам за повече конструктивизъм по темата за биологичното разнообразие

Призовавам за повече конструктивизъм по темата за биологичното разнообразие. Това каза председателят на Комисията по околната среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева в заключение на дискусията за Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Тя посочи, че всички становища и мнения от дискусията ще бъдат разгледани. "След като подготвим работен вариант на доклада за разглеждане в Комисията за околната среда и водите, той ще бъде изпратен на всички участници в днешната дискусия. Още веднъж призовавам за повече конструктивизъм при подхождане към тази тема", каза Василева.
Според нея защитата на природата е значим въпрос и е въпрос на политически и обществен консенсус. "Като представител на политическата сила ГЕРБ ясно бяха формулирани нашите виждания по законопроекта и по предложенията между първо и второ четене. От името на ГЕРБ беше заявена нашата позиция да подкрепим основното тял но законопроекта, което беше изразено и в гласуванията по време на разискванията на първо четене на законопроекта. Същевременно изрично да заложим и наблегнем на научния подход при управлението на мрежата "Натура" 2000 и взимане на решения в политиката, касаеща биоразнообразието и да не подкрепим текстовете, които са внесени от Валери Симеонов и група народни представители между първо и второ гласуване", заяви още Ивелина Василева.
Тя благодари за участието на всички в дискусията и отчете, че ще има възможност оттук нататък текстовете по Закона за биологичното разнообразие да се дискутират параграф по параграф.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Напрежение възникна между участниците в дискусията за Закона за биологичното разнообразие

Напрежение възникна между участниците в дискусията за Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дискусията е организирана от Комисията по околна среда и води и започна в 13.00 ч.
Напрежението се породи след изказването на доц. д-р Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей. Той изрази подкрепата си в бъдеще във философията на Закона за биологичното разнообразие научният подход да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България. Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.
Изказването му бе последвано остра реакция на един от участниците в дискусията, който се представи като собственик на земя. Той отправи обвинения към преждеговорящия и заговори за имотни терористи.
Председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева се намеси в спора. Тя помоли за спазване на правилата и реда за изказвания. "Вие сте в Народното събрание. Вие сте в институция. Много ви моля, съобразявайте се", каза Василева. Тя дори предупреди, че може да се наложи да прекъсне заседанието. До това обаче не се стигна.
Междувременно представители на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ напуснаха обсъждането. Те дадоха изявление пред медиите и обявиха, че ще протестират във вторник 7 юли 2020 г. Те настояват текстовете, касаещи "Натура" 2000, да бъдат оттеглени.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Атанас Костадинов, БСП: Трябва да има ясно разграничение на трите типа функции по подхода на управление на мрежата "Натура" 2000

Трябва да има ясно разграничение на трите типа функции по подхода на управление на мрежата "Натура" 2000. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов по време на обсъждането на Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Искам да ви благодаря за днешната среща. Ние в петък призовахме наистина от трибуната за такъв подход и ви благодаря, че се съобразявате с него, тъй като наистина е хубаво такъв важен закон да бъде огледан, колкото се може повече, за да се намери доста балансирано и устойчиво решение", каза Костадинов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Валери Симеонов, НФСБ: Философията на нашите предложения в Закона за биологичното разнообразие е свързана с устойчивото развитие на регионите

Философията на нашите предложения в Закона за биологичното разнообразие е свързана с устойчивото развитие на регионите. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждането на Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Като философия на нашите предложения, ние обръщаме внимание върху това, че този законопроект не трябва да бъде ориентиран само единствено двустранно към спазването на определени биологически изисквания, а и с териториите, върху които действа. Това са защитените територии, които са в доста голям размер от територията на България - 35 %. Такова чудо не знам да има някъде. И това в най-бедната в икономически аспект държава в ЕС. Това ни задължава, като хора, които би трябвало да носят не само за мравките и буболечките, а и за хората, които живеят на тези територии, да се съобрази този закон и с тях. По тази причина философията на нашите предложения е подчинена на съобразяването, съблюдаването и устойчивото развитие на тези региони и в частност на хората, които са притежатели и собственици на земи, които не би трябвало да бъдат в ролята на едни изпълнители, а и активен участник в този процес“, заяви още Симеонов.
Според него в предложенията на НФСБ не е изолирана научната общност. „Нещо повече – тяхното влияние, значение в определянето на съответните ограничения и параметри, които са предмет на закона, е безспорно, но от друга страна научната общност трябва да бъде изпълнител на волята на въпросния консултативен съвет и въпросните съвети по биологично разнообразие“, коментира още Валери Симеонов.
Лидерът на НФСБ изрази очакване предложенията му да бъдат подкрепени.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Емил Димитров: Новият подход за управление на „Натура“ 2000 цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС

Новият подход за управление на „Натура“ 2000 цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на обсъждането на Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Основната цел на законопроекта е да бъде въведен нормативно новият подход за управление на мрежата „Натура“ 2000. Подходът е разработен от международен екип и отразява последните тенденции при управлението на „Натура“ 2000. Целта му е да се постигне по-пълно и по-добро изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС“, коментира още министърът.
Той отчете, че при разработване на законопроекта са проведени редица срещи, кръгла маса, публични обсъждания и други публични събития. Емил Димитров посочи, че на тези обсъждания са коментирани възможните подходи за управление на мрежата „Натура“ 2000.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Ивелина Василева, ГЕРБ: Целта на дискусията за Закона за биологичното разнообразие е да намерим разумното сечение, което да доведе до консенсус за усъвършенстване на законодателството

Целта на дискусията за Закона за биологичното разнообразие е да намерим разумното сечение, което да доведе до консенсус за усъвършенстване на законодателството. Това каза председателят на Комисията по околна среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на обсъждането на Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Постарахме се в днешния формат да отправим покана към всички“, каза още Василева. Тя уточни, че има 15 становища от този законопроект.
„Постарахме се да отговорим на притесненията, да чуем мнението на всички. Целта ни е да намерим разумното сечение, което да ни доведе до консенсус относно усъвършенстване на законодателството, свързано с биологичното разнообразие и по-конкретно от мрежата „Натура“ 2000“, каза Василева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Комисията по околна среда и води ще обсъди Закона за биологичното разнообразие

Комисията по околна среда и води ще обсъди Закона за биологичното разнообразие. Обсъждането е насрочено за 13.00 ч. в зала „Изток“ на Народното събрание. То е инициирано от председателя на Комисията по околна среда и депутат от ГЕРБ води Ивелина Василева.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 5 юни парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо. "За" законопроекта гласуваха 92 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 34. Законопроектът цели въвеждането на новия подход за управление на НАТУРА 2000 в България, а именно управлението на защитените зони на регионален принцип. Това ще се случи чрез разработване и изпълнение на териториални планове за управление. Подходът предвижда и изграждането на нови структури за управление на мрежата на регионално и национално ниво. Регламентира се правомощието на министъра на околната среда и водите да разработва Национална приоритетна рамка за действие за НАТУРА 2000.

Принтирай    Оразмери текст   + -