НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:10


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Проф. Иван Харалампиев: Трябва да има преглед на правописа, без той да робува на правописните норми на близките ни страни

Проф. Иван Харалампиев: Трябва да има преглед на правописа, без той да робува на правописните норми на близките ни страни

13 Февруари 2010 | 10:12 | радио Фокус – Велико Търново
За обсъжданите промени в българския правопис и отпадането на пълния член радио Фокус – Велико Търново разговаря с проф. Иван Харалампиев, преподавател във Великотърновския университет.

Фокус: Има ли нещо, което налага обсъжданите промени в българския правопис и отпадането на пълния член?
Проф. Иван Харалампиев: По принцип, когато се извършват политически промени в живота на една държава, те засягат непременно и правописа. Този правопис, чиято 65-годишнина отбелязваме, се нарича „отечественофронтовски”. Сами разбирате, че Отечественият фронт отдавна не съществува. Но правописът продължава да бъде същият и продължава да е „отечественофронтовски”. За да бъде наречен така, той беше свързан с онези политически промени преди 65 години и с желание правописът ни да бъде сближен с руския правопис от съветската епоха. Тогава има и подобни апели „Ние трябва да сближаваме българския правопис със съветския”. Не искам да кажа, че правописът има да изпълнява някакви тежки идеологически роли, но той винаги е бил свързван с правила с някаква политическа обвързаност. През 1945 година правописът се поправя много съществено. Отпадат краесловните ерове, отпадат буквите от старобългарската азбука, маха се ятовата гласна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Иван Харалампиев: Твърдо съм решен на 17 май да напусна поста ректор на Великотърновския университет

Проф. Иван Харалампиев: Твърдо съм решен на 17 май да напусна поста ректор на Великотърновския университет

18 Март 2007 | 17:19 | радио "Фокус" - Велико Търново
Великотърновският университет прекратява обучението на студенти в Русе и София. Това решение бе прието на извънредно заседание на Академичния съвет на университета. За “непрестанните атаки” от страна на депутата и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов и скандалите около търновската Алма матер радио “Фокус” – Велико Търново потърси мнението на ректора проф. Иван Харалампиев.

Фокус: Проф. Харалампиев, как ще коментирате скандалите по повод изнесените центрове на Великотърновския университет?
Иван Харалампиев: Тази декларация е поредната. Преди три години имаше още една такава. Ние изразяваме и надеждите си, че най-после Министерството на образованието и науката и покуратурата ще се обърнат с лице към наистина незаконните изнесени звена на редица други университети, защото най-страшното в тази работа не е Бойко Великов. Най-страшното е, че държавните органи и организации си затварят очите за всички университети и понеже има един, който рови тук, си отварят очите само за нас. Ето сега ние нямаме нищо вече. Върнахме се в епохата на феодализма т.е. във феода Велико Търново има един университет и извън него не може да има центрове. Аз питам как Пловдивският земеделски колеж има една голяма сграда и свои подразделения. Питам след като беше закрит Пловдивският колеж в Пазарджик, какво е това обучение, което прави Пловдивският университет? Така че тази декларация има един горчив привкус. Дано някой да я чуе. Но така или иначе всеки, който говори за нарушения от страна на Великотърновския университет, а ние никога и това е доказано, не сме нарушавали нищо, ще бъде един обикновен клеветник и нищо повече.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д.ф.н. Иван Харалампиев: Великотърновският университет има своя ясен, хуманитарен облик

Проф. д.ф.н. Иван Харалампиев: Великотърновският университет има своя ясен, хуманитарен облик

20 Юни 2006 | 20:53 | радио “Фокус” – Велико Търново
Приемът на кандидатстудентски документи във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започна от днес. По този повод ректорът на висшето учебно заведение в старопрестолната столица проф. д.ф.н. Иван Харалампиев пред радио “Фокус” – Велико Търново.

Фокус: Проф. Харалампиев, стартира приемът на документи за втория по значение и престиж университет в България – Великотърновския университет (ВТУ) “Св.св. Кирил и Методий”. На мен лично определението втори не ми харесва много, но все пак се придържаме към фактите. Кое е уникалното, кое поставя ВТУ пред всички останали вузове в страната? Още повече, че с всяка изминала година интереса към ВТУ нараства. Показва го и бройката желаещи да учат в този университет.
Проф. Иван Харалампиев: Не знам кое е уникалното, но все пак това е университетът на Велико Търново. Великотърновският университет наистина беше втори по време на създаването му като държавен български университет. Университетът има своя ясен, хуманитарен облик. Има желани специалности, проверени от времето и практиката. Много неща могат да се кажат, но наистина той е уникален университет, най-напред защото е Великотърновски.
Фокус: Промяна в броя на студентите по държавна поръчка тази година няма, според вас обаче това ли е оптималната бройка или ВТУ има качествения преподавателски ресурс да обучава повече студенти?
Проф. Иван Харалампиев: Когато ни акредитираха, се уточни и капацитетът на университета, а той е почти два пъти по-голям. Държавната поръчка вече е въпрос на политика на Министерството на образованието и науката, разбира се, на българското правителство. Така че ние имаме много повече възможности. Това се отнася и за други висши учебни заведения, но държавата ни дава толкова. Лошото е не, че ни дава малко, а че не ни разрешава платено обучение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Иван Харалампиев:  Нападките срещу мен ще продължат

Проф. Иван Харалампиев: Нападките срещу мен ще продължат

22 Март 2006 | 17:50 | радио "Фокус" - Велико Търново
Ректорът на Великотърновския университет проф. д.ф.н. Иван Харалампиев получи днес наградата “Почетен гражданин на Велико Търново”, даваща се по повод 22 март - празникът на старата столица. Веднага след церемонията по награждаването, проф. Харалампиев прие да отговори на няколко въпроса на репортер на радио "Фокус" - Велико Търново.

Фокус: Проф. Харалампиев, честита награда! Как се чувствате броени минути след получаването на това високо отличие?
Проф. Иван Харалампиев: Мога да кажа само, че съм повече от развълнуван.
Фокус: Вчера от групата общински съветници от Обединената левица Ви призоваха да оттеглите кандидатурата си за “Почетен гражданин на Велико Търново”, като изтъкнаха множество причини. Вие самият заявихте, че ще премислите и днес ще обявите какво сте решили. В крайна сметка, Вие не се оттеглихте. Каква бе причината за това Ваше решение?
Проф. Иван Харалампиев: Защото не си струваше. Сега видяхте с колко мили и добри думи ме посрещнаха хората при удостояването ми с тази награда. Струва ли си заради тези честни и хубави очи, заради тези открити сърца да се оттегля заради 12-13 души?... Все пак Българската социалистическа партия не е обществото на Велико Търново. Аз мислих много. Ако обществеността е решила така, значи може да има част от тях, които да мислят по друг начин. Тези, които ме нападаха и критикуваха, са една извадка, но не представителна.
Фокус: Отпадат ли по този начин съмненията срещу Вас, ще спрат ли атаките?
Проф. Иван Харалампиев: О, сигурен съм, че това далеч не е краят. Бойко Великов е един упорит човек и той ще продължи да ме преследва. Аз обаче никога не тръгвам назад. Правдата, истината е на моя страна, на страната на университета и аз няма да позволя с цената на всичко да се плюе върху една институция, която на него му е дала и образованието, и хляба. Благодаря Ви.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.