Руските власти са загубили връзка със собствениците на най-голямото стратегическо предприятие във Волгоград – корабостроителницата, съобщават местни медии, сред които "Блокнот-Волгоград“.

Депутатът на Областната дума на Волгоград Руслан Шарифов обяви, че в качеството си на председател на Комисията по индустриална политика, горивно-енергийния комплекс, транспорт и пътни съоръжения, той и колегите му са поели контрол над ситуацията в съоръжението.

Детайлите на казаното от Шарифов по-скоро показват, че в момента представителите на комисията нямат нито разбиране какво се случва в предприятието, нито връзка с ръководството му, коментира медията.

Шарифов припомни, че Волгоградската корабостроителница е на повече от 90 години, а в разцвета си е била една от най-големите в бранша и е специализирана в производството на кораби за сухи и течни товари за речни, смесени речно-морски и морски условия на плаване. От 2011 година обаче заводът е в криза, която доведе до спиране на работата и фалит. А през септември 2023 година, след търг, предприятието стана собственост на "ХизМет“, чиито бенефициенти са Адам и Хезир Безиеви.

Тъй като обектът е включен в списъка на стратегическите предприятия и организации, одобрен със заповед на правителството на Руската федерация, той играе важна роля за развитието на индустрията в региона и страната, както и за задоволяване на държавните нужди за отбранителна способност и сигурност на Русия. "ХизМет“ трябваше да сключи специално споразумение с Министерството на промишлеността и търговията на Русия.

"Запазването на производствения комплекс и осигуряването на неговото развитие по отношение на изпълнението на работата по държавната отбранителна поръчка беше предвидено в договора за покупко-продажба. Условията обаче не са изпълнени. Освен това няма информация за работата на обекта, сроковете за изпълнение на инвестиционни проекти за създаване на нови печеливши производствени мощности.

По-нататъшната съдба на Волгоградската корабостроителница в момента зависи от решенията и действията на новия й собственик, с когото няма връзка.

"Възстановяването на индустриалния потенциал на Волгоградската корабостроителница е в пълно съответствие със стратегическите цели за развитие на родното корабостроене, поставени от президента на Руската федерация“, подчерта Шарифов.