С поход до местността Ксилифор и спортен празник започва пролетния дял на кампанията "Движи се и победи“ във Велико Търново. Инициативата е най-дългогодишната здравна програма у нас, като началото е поставено през далечната 2001 година, предаде кореспондент на "Фокус“. През 2024-а акцията ще се проведе в дните от 28 април до 1 юни.

В рамките на акцията ще има три похода. Първият е по маршрута Велико Търново – хижа "Божур“ на 28 април, вторият е в направление Велико Търново – Преображенски манастир на 18 май, а третият – Велико Търново – Ксилифор – на 1 юни.

На крайните пунктове на трите маршрута ще има образователни занимания, свързани с превенцията на рискове за здравето фактори и ще бъде осигурено измерване на кръвното налягане.

Съгласно регламента на кампанията в нея могат да участват желаещи лица от община Велико Търново, които преминат пеша съответния туристически маршрут поне в едната посока, като на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. На специална церемония пък ще се раздават награди за включилите се, като късметлиите се избират чрез жребий.

От стартирането на "Движи се и победи" досега са проведени 41 кампании с общ брой участници 20 002 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 463 семейства. Проявата се организира от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество "Трапезица 1902" и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет. Основната цел е повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново чрез формиране на умения, навици и поведение за укрепване на здравето чрез упражняване на физическа активност от деца, ученици и възрастни хора.