Два дни преди световната проява за поемане на ангажименти за Украйна, организирана на 9 април съвместно от председателя Фон дер Лайен и министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, усилията за мобилизиране и популяризиране с цел осигуряване на финансиране и дарения в натура за народа на Украйна са в пълен ход. Това съобщиха от представителството на ЕК в България.

Европейската комисия и правителството на Канада, в партньорство с международната организация за застъпничество Global Citizen, призовават правителствата, частните дружества и гражданите да допринесат за тези усилия за солидарност в световен мащаб.

Финансирането и другите видове помощ, набрани на 9 април, ще бъдат предназначени за удовлетворяване на нуждите на вътрешно разселените лица в Украйна и на тези, които са избягали от страната след руското нашествие. По-специално:

• За 4-те милиона души, които вече са потърсили подслон в ЕС, и за другите, които вероятно ще ги последват: финансирането ще се използва за посрещане на техните краткосрочни и средносрочни нужди в държавите — членки на ЕС, като например от храна, жилищно настаняване, медицински грижи, образование и заетост.

• За 6,5-те милиона души, включително 2,5 милиона деца, които е трябвало да напуснат домовете си, но са останали в Украйна и понастоящем са вътрешно разселени: финансирането и даренията ще им предоставят жизненоважни хуманитарни грижи.

Ангажиментите ще бъдат обявени на кръгла маса, свикана от председателя Фон дер Лайен и министър-председателя Трюдо, на 9 април, събота, от 15:00 до 16:00 ч. централноевропейско време. Като признание за съществената роля на Полша в подкрепа на бежанците, бягащи от руското нашествие в Украйна, проявата за поемане на ангажименти за набиране на средства за Украйна ще се проведе във Варшава.