Бившият главен научен съветник на британското правителство Патрик Уелънс е заявил, че нова пандемия е абсолютно неизбежна и е призовал новото британско правителство да се съсредоточи върху подготовката за нея, предупреждавайки, че все още не е готово, съобщава The Guardian.

Говорейки на панел в Хей, в уелския окръг Поуис, Уелънс е заявил, че е добре, че ще се проведат избори в Обединеното кралство, защото има очевидни проблеми, които трябва да бъдат решени.

"Едно от нещата, които следващото правителство трябва да направи, е да приложи по-добро наблюдение, за да може да открива настъпващи пандемии", е заявил той.

Той е посочил няколко ключови области за подобрение: "Имаме нужда от по-добро наблюдение, за да можем да уловим болестта навреме, трябва да бъдем много по-бързи, много по-съгласувани. И има начини да направите това – получаване на бързи диагностични тестове, бързи ваксини, бързо лечение – така че да не се налага да прибягвате до екстремните мерки, които бяха приложени миналия път" е допълнил той.