Отказът на словашкия премиер Роберт Фицо да предостави оръжие на Украйна е била една от основните причини за покушението срещу него. Както пише Politico, това се казва в решението на съда за предварителното задържане на словашкия активист Юрай Синтула, който застреля Фицо.

Според съдебния документ Цинтула казва, че се чувства "безсилен и разочарован от състоянието на обществото" след промените, въведени от правителството на Фицо, след като той дойде на власт през октомври миналата година. По-специално, заподозреният е недоволен от разпускането на Службата на специалния прокурор, която се занимаваше с дела за политическа и организирана престъпност. Стрелецът също се оплака от "преследване на културата“ и медийните работници.

Освен това, според Цинтула, той иска главно "да бъде предоставена военна помощ на Украйна“. Той нарече правителството на Фицо "юда по отношение на Европейския съюз".

След ареста си Цинтула също твърди, че не е възнамерявал да убива Робърт Фицо – а само да "навреди на здравето му", за да не може да продължи да ръководи държавата и да следва политики, с които стрелецът не е съгласен. В същото време Цинтула призна, че Роберт Фицо може да умре, но е готов да поеме този риск заради случващото се в Словакия.

Цинтула заяви още, че е действал на своя глава и не е казал на никого за намеренията си.