Европейският съюз планира включването в т.нар. черен списък на повече от 100 лица като част от 14-ия пакет от санкции срещу Русия, съобщава британският вестник Financial Times.

Ограниченията ще засегнат онези, за които се твърди, че са "замесени в депортирането на украинци от окупираните територии и в производството на оръжия“.

По-рано еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон потвърди подготовката на ограничения върху реекспорта на руски втечнен природен газ (ВПГ) през европейски пристанища за трети страни и мерки срещу производството му. Тя подчерта, че тези ограничения трябва да бъдат одобрени на срещата на върха на ЕС на 27-28 юни.

Вестникът отбелязва, че сред страните от Общността има различия за това колко мащабни трябва да бъдат газовите ограничения. Според събеседници на изданието, запознати с дискусиите в ЕС, Гърция, Кипър и Малта са се противопоставили на ограниченията за руските танкери. Според тях това ще доведе до появата на нови начини за заобикаляне на санкциите, но няма да помогне на страните от ЕС да постигнат целите, които са си поставили.

Агенция Bloomberg на свой ред съобщи, че новите ограничения на Брюксел срещу руския енергиен сектор може да доведат до натрупване на ВПГ в европейските хранилища. Това от своя страна може да усложни доставката на гориво за азиатските страни и да предизвика недоволство сред други купувачи на руски ВПГ, по-специално Китай и Индия. В същото време Руската федерация ще запази възможността за продължаване на доставките по алтернативни маршрути чрез претоварване на товари край Мурманск или чрез използване на Северния морски път през лятото.

Според европейските дипломати новият набор от ограничителни мерки ще има за цел да предотврати заобикаляне на предишните санкции, наложени на Русия. Премиерът на Латвия Евика Силина заяви през март, че Рига ще поиска от страните от ЕС да забранят, като част от 14-ия пакет от санкции, доставките за Русия на суровини, използвани в отбранителната индустрия, включително манганова руда и алуминиев оксид.