Кандидатите за европейските избори се изправят един срещу друг в пряк телевизионен сблъсък, пише френската редакция на Euronews.

Петима кандидати ще представят идеите си за бъдещето на Европейския съюз в последния сблъсък преди гласоподавателите да отидат до урните на 6-9 юни.

Водещите кандидати, които се борят за поста председател на Европейската комисия, ще засегнат ключови въпроси, включително миграцията, климата, отбраната и икономиката, в дебат, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Политическият "сблъсък" започна в 16.00 ч., като около 900 души са се събрали в емблематичния полукръг на Европейския парламент в Брюксел. За първи път гласоподаватели от столиците на ЕС ще зададат директно въпросите си към кандидатите.

Фон дер Лайен се изправи срещу всички кандидати за ЕК в дебат

Преди дебата бяха отправени и критики от страна на евродепутатите. "Крайнодясната партия Идентичност и демокрация (ID) и сепаратисткият Европейски свободен алианс (EFA) твърдят, че умишлено не са допуснати от организаторите на дебата", писа ден по-рано европейската медия.

"Огромна политическа грешка", така водещият кандидат на Европейския свободен алианс определи изключването им от дебата

Каталунският независим депутат Раул Ромева, бивш евродепутат, осъден на 12 години затвор през 2019 г. по обвинения в подстрекателство към бунт, но помилван от испанския министър-председател Педро Санчес през 2021 г., е заявил пред Euronews: "Това отслабва доверието в европейските институции по отношение на демокрацията. Факт е, че има много гласове, които са били изключени от дебата".

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че само парламентарни групи, издигнали водещ кандидат на изборите през юни, могат да вземат участие в дебата.