Настоящият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която иска да поеме отново поста след изборите за Европейски парламент през юни, заяви, че подкрепя общоевропейските отбранителни проекти, по-специално гръцкото предложение за обща противовъздушна отбрана на Европа, но предложи да се търси финансиране за това.

"Трябва да развием нашата отбранителна индустрия, да преодолеем всички нейни недостатъци, имаме общи европейски проекти, например противовъздушен отбранителен щит за цяла Европа... За това трябва да намерим финансиране", коментира тя по време на дебат с други кандидати за бъдещ председател на Европейската комисия.

В същото време фон дер Лайен  заяви, че развитието на отбраната на ЕС не трябва да пречи на "оказването на подкрепа на Украйна", тъй като Киев "се бори за общи ценности с ЕС".

По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи да се създаде "европейски железен купол" за противовъздушна отбрана и да се финансират съвместни европейски отбранителни действия чрез отделен финансов инструмент.