Украйна е заплашена от "големи" териториални загуби до края на годината - според медиен доклад, толкова песимистични са настоящите разузнавателни доклади, пише Die Welt.

Новата, песимистична картина на ситуацията от западните разузнавателни служби относно войната в Украйна е приета отчасти с одобрение, отчасти със скептицизъм от германските депутати.

В оценката, с която разполага вестникът Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, се посочва, че "общата картина" за Украйна в момента се "помрачава" в резултат на руското превъзходство.

Родерих Кисеветер (Християндемократически съюз), заместник-председател на парламентарната комисия за контрол на разузнавателните служби, потвърждава, че Украйна има проблеми с боеприпасите и мобилизацията. Той обаче заявява също така, че в момента се "разпространяват песимистични картини на ситуацията", очевидно с цел "да се внуши, че положението е безнадеждно и че военната подкрепа вече не е от полза". Целта е "фино, но жестоко" да се окаже натиск върху Киев да "отстъпи територия".

В оценката на разузнаването се посочва, че не се очаква Киев да успее да "превземе инициативата“ през 2024 г. До края на годината Украйна вероятно ще претърпи "значително по-големи териториални загуби", отколкото през месеците след януари.

Руснаците използват артилерия много по-интензивно от украинците и най-вече Русия може "повече да компенсира" загубите си. Киев, от друга страна, не е в състояние да призове достатъчен брой нови войници "за компенсиране на загубите и създаване на резерви". Новите правила за мобилизация "ще влязат в сила едва в края на лятото", тъй като наборниците трябва първо да преминат обучение.

Според тази оценка очакваната загуба на територия от страна на Украйна е следствие от настоящата "отбранителна ориентация на украинските въоръжени сили и свързаното с това удължаване на бойните действия". Украйна иска да "запази персонал" и в момента "печели време, като се отказва от територия". Киев се надява, че това ще му даде "време да мобилизира и възстанови собствения си военно-промишлен комплекс. Въпреки това руските въздушни удари по военно-промишления комплекс могат да се превърнат в проблем.