Президентът Путин призова НАТО да даде незабавен отговор на исканията на Москва да изтегли войските си от Централна и Източна Европа, след като Русия обяви военни учения в Крим, пише британският вестник The Times

"Трябва да предоставите гаранции. Трябва да направите това веднага, сега, а не да продължавате да бръщолевите за това за преговори, които ще продължат десетилетия“, каза 69-годишният Путин по време на годишната си пресконференция в Москва.

Русия отправи поредица от искания към НАТО миналата седмица, които по същество го призовават официално да се ангажира да спре по-нататъшната експанзия към руските граници, както и да се откаже от обещанието, че Украйна един ден ще стане член на западния военен алианс.

"Искаме да гарантираме нашата сигурност“, каза Путин. "Ние изясняваме това: не трябва да има по-нататъшно разширяване на НАТО на изток. Топката е в полето на (НАТО). Те трябва да ни дадат някакъв отговор."

Ако НАТО се съгласи с ултиматума на Русия, то ще бъде принудено да изтегли войски и военна техника от Полша и Румъния, както и от Естония, Латвия и Литва. И петте държави също са членове на Европейския съюз.

Путин обвини НАТО, че пактът е излъгал Москва, като се е разширил до границите на Русия през 90-те и 2000-те години. Когато Русия се оплака, че разширяването на НАТО застрашава нейната сигурност, Путин каза, че блокът е отговорил с думите: "Заявете вашите притеснения, ние ще направим това, което считаме за необходимо".

"Поставяме ли ракети до границата на САЩ? Съединените щати дойдоха в нашия дом със своите ракети: те вече са на прага ни“, каза той. "Твърде много ли е да искаме да не поставят повече ракети близо до дома ни?“

Напрежението се засили през последните седмици на фона на натрупването на руска армия близо до Украйна. Алексей Данилов, високопоставен украински служител по сигурността, предупреди вчера, че 122 000 руски войници са в рамките на 125 мили от източните граници на страната му.

Путин каза, че Кремъл не търси конфликт в Украйна, но отхвърли две възможности да заяви категорично, че Русия няма да нахлуе.

Над 1200 руски въздушно-десантни и артилерийски войски, както и химически и биологични сили и военна техника ще вземат участие в ученията в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., съобщи днес министерството на отбраната на Руската федерация.

Украинските военни също тази седмица проведоха бойни учения с американски противотанкови ракети "Джевлин“ в близост до територия, която се контролира от подкрепяни от Кремъл сепаратисти. Москва заяви, че Украйна планира да си върне района със сила, твърдение, което Киев отрече.

В понеделник Путин заплаши с военен отговор, за да се противопостави на разширяването на НАТО, като обвини Съединените щати, че планират да разположат хиперзвукови ракети в Украйна. За разлика от Русия, САЩ все още не са разработили хиперзвукови оръжия, коментира британският вестник.

Въпреки борбеното си настроение Путин каза, че има положителни признаци в готовността на Вашингтон да обсъди исканията на Русия.

"Нашите американски колеги ни казаха, че са готови да започнат тази дискусия, тези разговори, в самото начало на следващата година в Женева“, каза той.

Белият дом заяви, че е отворен за дискусии относно разширяването на НАТО, но каза, че "няма да компрометира ключовите принципи, върху които е изградена европейската сигурност“.

Путин също заяви днес, че западните страни са се опитвали да дестабилизират Русия отвътре през 90-те години, позовавайки се на разузнавателни данни, които той каза, че е виждал по време на краткия си мандат като ръководител на службата за сигурност на ФСБ. Путин ръководеше ФСБ малко повече от година, преди да бъде назначен за министър-председател от президента Елцин през 1999 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков