Китайските военни показаха куче-робот с автоматична пушка на гърба си по време на неотдавнашни военни учения с Камбоджа. Така те по същество "превърнаха най-добрия (електронен) приятел на човека в машина за убиване“, пише CNN.

"То може да служи като нов член на нашите градски бойни операции, заменяйки нашите (човешки) членове, за да провеждат разузнаване, да идентифицират (врага) и да нанасят удари по целта“, заяви войникът Чен Уей във видео на държавната телевизия CCTV.

Във видеото можете да видите как кучето робот върви, скача, ляга и се движи назад под контрола на дистанционен оператор. В едно действие робот-стрелец води пехотен отряд в симулирана сграда. Видеото също така показва автоматична пушка, монтирана под дрон с шест ротора, показвайки "разнообразието от китайско интелигентно оборудване за дронове“.

"Военното използване на кучета-роботи и, разбира се, малки дронове, не е нищо ново. Видео от миналата година също показа китайски електронни кучета, въоръжени с пушки в съвместно обучение с участието на китайски, камбоджански, лаоски, малайзийски, тайландски и виетнамски военни в Китай миналия ноември.

През 2020 г. Военновъздушните сили на САЩ демонстрираха как военните използват кучета-роботи като част от своята усъвършенствана система за управление на битка (ABMS), която използва изкуствен интелект и бърз анализ на данни за идентифициране и противодействие на заплахи за активите на американските военни.

Журналистите отбелязаха, че "смъртоносните“ способности на дроновете, наблюдавани на бойните полета в Украйна, показват, че те са отличен инструмент, който позволява на армиите с малки бюджети за отбрана да се "съревновават със значително по-добре въоръжени и финансирани противници“.

Отбелязва се, че Китай е един от водещите износители на дронове в света, но миналата година Министерството на търговията на страната въведе контрол върху износа на безпилотни технологии, позовавайки се на необходимостта от "защита на националната сигурност и интереси“. Въпреки това, роботизираните кучета вероятно ще генерират много публичност за Китайската народна освободителна армия. Те се появяват в китайските социални мрежи от поне година.

"Обикновено новото оборудване не се включва в съвместни учения с друга държава, така че кучетата роботи трябваше да достигнат определено ниво на техническа зрялост“, казва неназован експерт пред Global Times.