НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: ЕП отмени събитие с участие на Карлес Пучдемон заради „заплахи за сигурността“

AFP: ЕП отмени събитие с участие на Карлес Пучдемон заради „заплахи за сигурността“

15 Февруари 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент отмени събитие, на което трябваше да присъства лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, аргументирайки решението със „заплахи за сигурността“, предава AFP.
„Съществува голяма опасност предложеното събитие да представлява заплаха за поддържането на обществения ред в сградите на парламента“, подчерта говорител на органа.
Пучдемон живее в изгнание, след като испанските власти предприеха съдебни действия срещу каталунските сепаратисти. В понеделник, 18 февруари, той трябваше да се срещне с репортери в ЕП в Страсбург на събитие, организирано от белгийския евродепутат Ралф Пакет. Испанските депутати обаче се противопоставиха на присъствието на Пучдемон, поради което бе разпоредено да бъде направена оценка на сигурността.
„Анализът заключи, че заплахите за сигурността, свързани със събитието, не могат да бъдат смекчени от службите за сигурност на парламента", подчертаха от ЕП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанският премиер насрочи предсрочни избори за 28 април

AFP: Испанският премиер насрочи предсрочни избори за 28 април

15 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес в петък насрочи предсрочни парламентарни избори за 28 април, които са третите за по-малко от четири години, след като неговият проектобюджет бе отхвърлен в парламента от каталунските сепаратисти, предава AFP.
„От двете възможности – да не предприема нищо и да продължим без бюджет, или... да дадем възможност на испанците да се изкажат – аз избрах втората“, заяви Санчес пред журналистите преди да обяви датата за вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания отива към „Супер неделя“ с четири различни вота в един ден?

El Pais: Испания отива към „Супер неделя“ с четири различни вота в един ден?

15 Февруари 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес ще насрочи дата за предсрочни парламентарни избори в петък. Това решение дойде, след като проектобюджетът му за 2019 година бе отхвърлен в сряда в конгреса, където консервативната „Народна партия“ (НП), дясноцентристката „Сиудаданос“ (Гражданите) и каталунските сепаратисти гласуваха срещу него, пише електронното издание на вестник El Pais.
Санчес, лидер на Социалистическата партия (СП), е начело на правителство на малцинството след успешен вот на недоверие срещу Мариано Рахой от НП в края на май миналата година. Той предупреди, че ако бюджетът му не мине, това ще доведе до предсрочни парламентарни избори в Испания, където вече са насрочени местни, регионални и европейски избори на 26 май.
Въпреки че се говори за „Супер неделя“, в която всичките четири от тези избори да бъдат проведени на тази дата, няколко регионални лидери на СП се противопоставят на идеята. Друга дата, която според съобщенията е на масата, е 28 април; няколко партийни лидери и членове на правителството заявиха, че това вероятно ще бъде датата на извънредния парламентарен вот.
НП и „Сиудаданос“ биха предпочели „Супер неделя“, докато лидерите на социалистите се противопоставят, защото се страхуват, че каталунската криза ще изиграе сериозна роля за решенията на избирателите, отбелязва изданието. Кметовете в Андалусия, Астурия, Мадрид, Арагон, Кастилия и Леон и Кастилия ла Манча заявиха, че техните шансове за преизбиране зависят от това, дали публичният дебат ще се насочи към тяхната работа, или към териториалната криза в Испания.
За тези социалистически лидери фактът, че бюджетът е бил отхвърлен, всъщност им помага да направят своите собствени кампании. „Жалко е, че бюджетът не бе одобрен. Това е парадокс, но благодарение на това сега имаме собствен наратив“, каза един кмет на СП. „Дясното вече няма да може да ни обвинява в сключването на сделки със сепаратистите. Това ни вредеше и създаваше несигурност сред нашите избиратели“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: След отхвърлянето на бюджета, испанския премиер ще обяви дата за предсрочни избори в петък

El Pais: След отхвърлянето на бюджета, испанския премиер ще обяви дата за предсрочни избори в петък

14 Февруари 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В петък испанският премиер Педро Санчес ще обяви дата за предсрочни парламентарни избори в страната. Това ще се случи след среща на кабинета, като правителствени източници са разкрили пред вестник El Pais, че най-вероятно вота ще се състои на 28 април, но това не може да бъде потвърдено преди петък.
Решението за насрочване на предсрочни избори идва, след като в сряда конгресът на Испания отхвърли проектобюджета на Социалистическата партия за 2019 година.
Изданието посочва, че по време на двудневния дебат в долната камара на испанския парламент правителството е направило последен опит да убеди другите фракции да подкрепят плана. Но опозицията на каталунските сецесионистки партии, както и консервативните „Народна партия“ (НП) и „Сиудаданос“ (Гражданите) е била достатъчна, за да бъде отхвърлено предложението.
„Ел Паис“ припомня, че Санчес дойде на власт през юни 2018 година, след като спечели вот на недоверие срещу бившия премиер Мариано Рахой от НП, но от тогава има слаби позиции в конгреса, където неговата партия разполага с 84 депутати в 350-местния законодателен орган. За да постигне мнозинство му беше нужна подкрепата на левичарската „Подемос“, Каталунската републиканска левица и Каталунската европейска демократична партия.
Партиите на каталунските сепаратисти обаче поискаха в замяна на подкрепата за бюджетния план на Социалистите правителството да направи нови отстъпки по въпросите за независимостта на автономната провинция и делото на каталунските лидери, замесени в едностранното обявяване на независимост след незаконния референдум през октомври 2017 година. Съдебното дело започна във Върховния съд във вторник.
В края на краищата фракциите изпълниха заплахите и техните депутати в конгреса гласуваха срещу бюджета заедно с „Астуриас форум“, „Канарската коалиция“, НП и „Сиудаданос“, независимо от факта, че последните две партии призовават за отнемане на регионалните права на Каталуния според член 155 от Конституцията на Испания, който бе използван от консерваторите в случая с едностранното обявяване на независимост от каталунския парламент през 2017 година.
На втората сесия на дебата в сряда сутринта от лявата „Подемос“ и „Ен Кому Подем“, както и говорителят на Баската националистическа партия (БНП) се присъединиха към призивите на Социалистическата партия към сецесионистките партии да подкрепят бюджета, но усилията им бяха напразни. Бюджетът е отхвърлен и изпратен обратно на правителството, а часовникът сега тече за общи избори. Мнозинството, което спечели вота на недоверие към Рахой вече се разпадна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Депутатите в испанския парламент отхвърлиха проектобюджета на Педро Санчес

AFP: Депутатите в испанския парламент отхвърлиха проектобюджета на Педро Санчес

13 Февруари 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Депутатите в парламента в Мадрид отхвърлиха проектобюджета за 2019 г. на министър-председателя Педро Санчес (ИСРП), което може да го принуди да обяви провеждането на предсрочни избори, предава AFP.
Общо 191 депутати в 350-местния орган гласуваха в подкрепа на измененията, които да блокират предложения от Санчес бюджет. Сред тях са и каталунските сепаратисти, които подкрепят правителството на малцинството на Санчес, но процесът срещу 12-те обвиняеми за ролята им обявяването на независимостта на североизточния испански регион обтегна отношенията им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Процесът срещу сепаратистите може да свали правителството в Мадрид

Der Standard: Процесът срещу сепаратистите може да свали правителството в Мадрид

13 Февруари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Процесът срещу 12-те каталунски лидери, изправени пред съда заради ролята им в организирането на референдума и обявяване на декларацията за независимост, може да бутне централното правителство в Мадрид, коментира водещият австрийски национален ежедневник Der Strandard.
Каталунските сепаратисти подкрепят правителството на малцинството на премиера Педро Санчес (ИСРП) и ако откажат да одобрят предложения бюджет, иберийското кралство ще бъде изправено пред нови избори. Яснота по въпроса може да има още днес, когато ще бъде проведено гласуването. Подкрепата на каталунските депутати за Санчес изглежда съмнителна – в съдебната зала те разкритикуваха остро правителството на министър-председателя и заплашиха да не дадат „зелена светлина“ на предложения от кабинета му проектобюджет.
По всяка вероятност полза от нови избори ще извлече партията „Вокс“, която не е представена в парламента, но според анкетите има всички шансове това да се случи след следващото гласуване в Испания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Започва процесът срещу инициаторите на референдума и декларацията за каталунската независимост

El Pais: Започва процесът срещу инициаторите на референдума и декларацията за каталунската независимост

12 Февруари 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Дванадесет души ще бъдат изправени пред Върховния съд на Испания за ролята им в организирането на референдума и декларацията за независимост на североизточния регион Каталуния, която впоследствие бе приета от регионалния парламент в Барселона, съобщава националният ежедневник El Pais.
В стремежа си да максимизира прозрачността и да избегне обвинения в пристрастие, Върховният съд разреши пряко отразяване на изслушванията. Но само няколко часа преди стартиране на делото срещу лидерите на движението за независимост на каталунците, всички политически мостове между Мадрид и Барселона изглежда са изгорени. Според мнозина обаче все още има как нещата да станат дори още по-лоши, коментира изданието.
В края на миналата седмица каталунският правосъден министър Естер Капела потвърди това, което движението за независимост повтаря от месеци: присъдите срещу 12-тимата обвиняеми само ще задълбочи кризата между Мадрид и Барселона.
Прекъсването на преговорите между централното и каталунското правителство миналата седмица само засилва натиска върху процеса, за който сепаратистите работиха усилено с цел да го дискредитират, като подчертават, че ще отнесат въпроса към европейските, а не испанските институции, припомнят от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Във вторник ще започне процеса срещу сепаратистките лидери от Каталуния

AFP: Във вторник ще започне процеса срещу сепаратистките лидери от Каталуния

9 Февруари 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Процесът срещу 12 каталунски сепаратистки лидери, участвали в опита на Каталуния да се отдели от Испания, който вкара страната в криза, започва във вторник на фона на тежки противоречия, предава AFP.
Очаква се процесът да продължи три месеца, като ще се излъчва на живо по телевизията от Върховния съд в Мадрид, където са акредитирани 600 журналисти от 150 местни и чуждестранни медии.
Делото предизвиква разделение в Испания. То е "фарс" според поддръжниците на независимостта в Каталуния, но е необходим за много испанци, които не вярваха на очите си, че тогавашните управители на богатия регион се опитаха да се отделят от страната през октомври 2017 г, пише агенцията.
Карлес Пучдемон, бившият лидер на Каталуния, който избяга в Белгия дни след обявяването на независимост на 27 октомври, не е сред 12-те обвиняеми, защото Испания не съди задочно обвинени за тежки престъпления.
Главният герой на процеса е бившия регионален вицепрезидент Ориол Джункерас, който избра да остане в Испания. Него го очакват 25 години затвор по обвинения в бунт и злоупотреба с публични средства.
Сред обвинените са членове на тогавашния изпълнителен или регионален парламент на Каталуния, както и двама лидери на мощни асоциации за независимост, ANC и Omnium Cultural.
Девет от тях са обвинени в бунт, а някои също са обвинени в злоупотреба с публични средства. Всички те са задържани в продължение на месеци, а някои от тях повече от година.
Други трима са обвинени в неподчинение и злоупотреба с публични средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ким Тора е предал предложение с 21 точки на испанския премиер Педро Санчес

РИА Новости: Ким Тора е предал предложение с 21 точки на испанския премиер Педро Санчес

25 Декември 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Барселона. Ръководителят на Женералитета на Каталуния Ким Тора представи пакет от предложения за „демократично споразумение“, състоящ се от 21 точки, на испанския премиер Педро Санчес, съобщава каталунското правителство, цитирано от РИА Новости
Срещата между Тора и Санчес се състоя на 20 декември, но ръководителят на автономната област съобщи подробности едва във вторник след традиционното полагане на цветя на гроба на първият ръководител на Каталуния Франческо Масия.
В речта си Тора отбеляза, че инициативите, които той предлага, включват "реализацията на правото (на Каталуния) на самоопределението, включително създаването на международна комисия, която ще посредничи между правителствата на Каталуния и Испания."
Ръководителят на региона предупреди, че ако няма отговор, каталонските власти няма да подкрепят проекта на държавния бюджет на Испания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Испанският премиер очаква урегулирането на кризата в Каталуния да отнеме години

ТАСС: Испанският премиер очаква урегулирането на кризата в Каталуния да отнеме години

23 Декември 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Разрешаването на каталунския проблем, свързан с разрастването на сепаратистките настроения в региона, ще отнеме години, заяви премиерът на Испания Педро Санчес в интервю, публикувано в неделя в испанския вестник Vanguardia, цитиран от ТАСС.
"Не можем да постигнем политическо решение на кризата, която Каталония преживява повече от десетилетие, без да създадем среда на доверие и институционална ангажираност", смята премиерът. Според него диалогът между Мадрид и Барселона "винаги трябва да се осъществява в рамките на испанската конституция и хартата на Каталуния".
Санчес отбеляза, че неговото правителство е за "диалог, споразумение и компромис, които гарантират съвместното съществуване в каталунското общество". "Винаги съм казвал, че уреждането на каталунската криза ще продължи с години", подчерта премиерът. "Първото нещо, което трябва да се направи, е да се уточни реформата на статута на [Каталуния], която може да бъде изход от кризата", добави той.
На 20 декември Санчес проведе втора среща с ръководителя на каталонското правителство Ким Тора. Според резултатите от нея двете страни се ангажираха да положат усилия и да поддържат диалог за решаване на регионалния проблем. Централното правителство и женералитетът на Каталуния се съгласиха, че съществува"конфликт за бъдещето на Каталуния".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Каталунски сепаратисти „посрещнаха“ правителството на Испания в Барселона с протести

ТАСС: Каталунски сепаратисти „посрещнаха“ правителството на Испания в Барселона с протести

21 Декември 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Барселона. Многобройни протести се състояха в Каталуния заради заседание на министерски съвет, което се проведе в Барселона.
Привържениците на независимостта започнаха да блокират пътищата в Каталуния и да строят барикади. Организаторите на много акции бяха така наречените „Комитети в защита на републиката“.
Тези „комитети“ се появяват през през 2017 г. с първоначалната цел да помогнат за провеждането на референдума за отделяне от Испания, който Мадрид смята за незаконен. След референдума те си поставиха нова задача: да се борят за провъзгласяването на каталунска република.
Точно „Комитетите за защита на републиката“, първоначално предизвикаха най-голяма загриженост сред служителите на правоохранителните органи, които осигуриха сигурността през деня. Поддръжниците на това движение са най-често радикални млади хора, които са в размирици и са изключително агресивни спрямо правоприлагащите органи.
Ключови протести се състояха в Барселона, където испанското правителство проведе заседание. В центъра на града протестиращите издигнаха лозунги срещу кабинета и призоваха за освобождаването на каталунски политици, които участват в делото,свързано със сепаратисткия процес.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Повече от 60 души пострадаха при протест в Барселона

РИА Новости: Повече от 60 души пострадаха при протест в Барселона

21 Декември 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Барселона. Повече от 60 души са получили наранявания в резултат на стълкновения в Барселона, предава РИА Новости, позовавайки се на съобщение на службата за спешна помощ на женералитета.
Според службата 62 души са потърсили лекарска помощ, от които 57 са с натъртвания. Осем души са били отведени в болници без опасност за живота. Сред пострадалите има 35 служители на каталунските правоохранителни органи.
По-рано беше съобщено за 15 пострадали.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Петнайсет души са пострадали при протести в Барселона

РИА Новости: Петнайсет души са пострадали при протести в Барселона

21 Декември 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Барселона. Петнайсет души бяха ранени, 11 бяха задържани по време на сблъсъци в Барселона между протестиращи и правоохранителните органи, предава испанската агенция EFE, цитирана от РИА Новости.
Както се съобщава от агенцията, позовавайки се на службите за спешна медицинска помощ, четирима полицаи са сред 15-те пострадали. Повечето от нараняванията са натъртвания, получени при сблъсъци на три места в града, където ситуацията е най-напрегната. Трима души бяха отведени в болницата.
Най-радикалните протестиращи са хвърляли камъни и боя по полицията, обърщали са контейнери за боклук и са повредили светофарни уредби. В отговор полицията е използвала палки. Понастоящем 11 души са задържани, съобщиха от каталунската полиция
Сред пострадалите е и кореспондент за един от местните телевизионни канали, който беше нападнат от радикали и ударен в лицето по време на предаването на живо. Възможно е броят на пострадалите да расте. Сблъсъците в града продължават.
Най-мащабната кампания се провежда близо до френската гара, като протестиращите скандират "независимост". Подходите към самата сграда са блокирани от полицията. Затворен и парк „Сидадела“, където се намира сградата на парламента на Каталуния.
Причината за протестите е провеждането на изнесено заседание на Министерския съвет на Испания в Барселона. На пресконференция официалният представител на испанското правителство Исабел Села призова протестиращите да не прибягват до насилие. Тя добави, че на срещата са взети "важни решения за Испания и Каталуния".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунски сепаратистки групировки: „Сега е моментът за действие“

El Pais: Каталунски сепаратистки групировки: „Сега е моментът за действие“

18 Декември 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Барселона. „Знаете ли за общност, която е постигнала някакви права, седейки на дивана вкъщи?“ – Това е само едно от посланията, изпратени от самозваните Комитети за защита на републиката (КЗР), сепаратистка протестна формация, която вече организира множество демонстрации в Каталуния, пише онлайн изданието на El Pais.
Както пише изданието, докато централното испанско правителство се готви да проведе седмичната си среща на кабинета в Барселона в петък, 21 декември, КЗР се занимава с набиране на привърженици в социалните мрежи. Използвайки Telegram, групите на организацията в Каталуния призовават хората да блокират Барселона. Едно от съобщенията гласи: „Революцията на усмивките свърши. Сега е моментът да се действа“.
Миналата седмица радикалната сецесионистка група призова за „битка“ в този ден, за да бъде спряна срещата на правителството. КЗР вярва, че срещата на кабинета е „провокация“, тъй като съвпада с първата годишнина от проведените на 21 декември регионални избори, свикани от централното правителство, тогава на премиера Мариано Рахой от Народната партия, след което бяха ограничени регионалните правомощия, припомня вестникът.
Но, както отбелязва El Pais, в КЗР има опасения, че ситуацията може да излезе извън контрол. Групировката предупреди членовете си, че тези протести може да им докарат до четири години затвор, ако съдиите и прокурорите сметнат, че са причинили опасност за околните. Активистите целят протестите да се придържат в законовите рамки, но понеже нямат ясни лидери, това може да се окаже трудно.
Както пише изданието, силата на КЗР е в тяхната анонимност и „директивите“, които получават непосредствено преди протестните акции. От организацията са обяснили пред El Pais, че КЗР се опитва да избегне да издига „лидери“, но признават, че „понякога това е неизбежно“. Активистите казват още, че „революцията на усмивките свърши, но неподчинението може да бъде изразено по много начини, без да бъде насилствено“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Радикални сепаратистки групи призоваха за „битка“ срещу заседание на испанския кабинет в Барселона

El Pais: Радикални сепаратистки групи призоваха за „битка“ срещу заседание на испанския кабинет в Барселона

14 Декември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Барселона. 21 декември стана ключова дата за бъдещето на Каталуния и отношенията между регионалното и централното испанско правителство. Премиерът на страната Педро Санчес реши тази среща да проведе заседание на кабинета в този ден в Барселона, което, както пише електронното издание на вестник El Pais, може да причини множество главоболия на местните полицейски сили, „Мосос е‘Скадра“, които ще трябва да пазят обществения ред.
Самопровъзгласените „Комитети за защита на Републиката“ (КЗР), сепаратистка протестна групировка, която вече няколко пъти устрои демонстрации в региона, призова за „битка“ в деня на събитието. Чрез мрежата и каналите за интернет комуникации КЗР призоваха привържениците си да се явят „рано сутринта“, използвайки „хаштага“ „да смажем режима“. „На 21 декември ще бъде неуправляеми“, пишат те.
През почивните дни същите блокираха важна магистрала и завладяха будките за събиране на пътни такси в Каталуния. Те демонстрират срещу продължаващото задържане в следствения арест на политици и сепаратистки лидери, които бяха замесени в миналогодишния незаконен референдум за сецесия от Испания и последвалата декларация за независимост. Няколко от тях започнаха гладна стачка в затвора.
Местната полиция тогава получи критики от Мадрид за това, че не се е намесила, за да спре протестите. След това централното правителство изпрати писма в каталунския административен център, с които предупреди местните власти, че може да се наложи в областта да бъдат изпратени части на Националната полиция, които да се заемат с осигуряването на реда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Испания: Каталунските политици създават наратив от „лъжи и оплаквания“

Премиерът на Испания: Каталунските политици създават наратив от „лъжи и оплаквания“

13 Декември 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес в сряда ожесточи позицията си спрямо ситуацията в Каталуния по време на първия дебат по единствена тема в парламента в Мадрид, откакто той дойде на власт през юни. Лидерът на Социалистическата партия предупреди народните представители, че няма да толерира нарушенията на Конституцията и обвини партиите, които сега подкрепят независимостта на Каталуния, че създават наратив от „лъжи и оплаквания“, пише онлайн изданието на вестник El Pais.
Изявлението на Санчес дойде след нова серия размирици в североизточния испански автономен регион, които произлязоха от ситуацията на политическа и социална турбулентност от миналата година, когато бе проведен незаконен референдум за независимост, последван от едностранното й обявяване в регионалния парламент, отбелязва вестникът.
Масови сепаратистки организации, наричащи се „Комитети за защита на Републиката“, блокираха магистрала и вдигнаха бариерите на службата за пътни такси в Каталуния през почивните дни, като действията им не бяха възпрепятствани от регионалните полицейски сили Мосос д‘Ескадра. Протестиращите организираха действията, за да призоват за освобождаването на сепаратистките лидери на Каталуния, които в момента са в следствения арест заради действията си по време на миналогодишните събития в автономната област, припомня изданието. Някои от арестуваните за обявяването на независимост на Каталуния политици и граждански активисти в момента осъществяват гладна стачка в протест срещу нежеланието на испанските съдилища да прехвърлят случая им на европейската съдебна система.
„Няма да приема нови нарушения на Конституцията в Каталуния“, заяви Санчес, визирайки миналогодишният случай, когато правителството на Мариано Рахой от Народната партия отне временно регионалните правомощия съгласно член 155 от испанския основен закон.
В рамките на изказването си в парламента, премиерът ясно даде да се разбере, че няма да позволи нов референдум за отделяне на региона, като е съгласен единствено на „развитие и рафиниране“ на самоуправлението в Каталуния, т.е. реформи на Статута, в който се посочват правомощията на региона.
El Pais обръща внимание на това, че Санчес е в деликатна ситуация начело на правителството, след като стана премиер като спечели вот на недоверие срещу Рахой, чиято партия е раздирана от корупционни скандали и е обект на тежки критики за това, че е изпуснала ситуацията в Каталуния от контрол. В момента той оглавява правителство на малцинството, което има само 84 депутати в Конгреса (от общо 350) и има нужда от подкрепата на редица различни партии, включително на каталунските сецесионисти, за да прокарва законите си.
В изказването си министър-председателят заяви, че няма да се поколебае да действа при ново „неспазване на задълженията“ от страна на каталунските полически лидери, когато инструкциите на централните власти за намеса срещу протестите не са били предадени на местните органи на реда.
Санчес предупреди, че ако се наложи ще изпрати части на националната полиция в Каталуния, за да гарантира реда и сигурността в региона. Неговите думи идват два дни, след като изпрати три писма на каталунските регионални лидери, в които ги предупреди, че ако не изпълняват задълженията си държавата ще се намеси, за да го направи вместо тях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния

El Pais: Испания заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния

12 Декември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния, пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.
Испанската изпълнителна власт, ръководена от ПСОЕ Педро Санчес, изпрати три писма до каталонски власти, като изрази недоволството си от "неглижирането на задълженията" от страна на регионалната полиция и предупреди, че ако регионалното правителство не гарантира обществената безопасност, Министерството на вътрешните работи ще изпраща служители от Националната полиция.
Испанското правителство прие по-строг тон срещу каталунските сепаратисти след уикенд, в който активисти за независимост блокираха основен път и повреждане пунктове за събиране на тол такси, докато регионалните полицейски сили не предприеха никакви действия.
Предупреждението предхожда заседание на кабинета, което се очаква да се състои на 21 декември в Барселона, вместо в Мадрид, като част от правителственото решение да се вземат тези седмични събирания в други испански градове. Санчес иска да избегнат сцени на хаос в този ден, когато активисти за независимост се очаква да организират нови обществени протести след прекъсването на магистрала AP-7 в продължение на 15 часа в събота и премахване на бариерите за такси в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ръководителят на каталунското правителство Ким Тора започна 48-часова гладна стачка

ТАСС: Ръководителят на каталунското правителство Ким Тора започна 48-часова гладна стачка

9 Декември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Барселона. Ръководителят на каталонското правителство Ким Тора започна 48-часова гладна стачка в неделя сутринта, съобщава вестник "La Vanguardia", цитиран от ТАСС.
Според изданието регионалният лидер ще гладува до вторник в солидарност с арестуваните каталунски политици, които очакват в затвора процеса за обявяване на независимост на Каталуния. По-рано четирима от тях стартираха гладна стачка в затворите в знак на протест срещу съдебните решения по отношение на поддържниците на автономията. По-конкретно, става дума за бившите членове на каталунското правителство, Хосеп Рул, Жоаким Форн, както и регионалните депутати Жорди Турул и Жорди Санчес.
На 1 октомври миналата година в Каталуния се проведе референдум за независимост на провинцията от Испания, който Мадрид счита за незаконен. След това на 27 октомври провинциалният парламент обяви независимост. В резултат на това част от лидерите на сепаратисткото движение бяха задържани, а някои политици избягаха от Испания. Те са обвинени в подбуждане към бунт и присвояване на държавни средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Двама от арестуваните каталунски лидери започват гладна стачка

AFP: Двама от арестуваните каталунски лидери започват гладна стачка

1 Декември 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Барселона. Двама от арестуваните каталунски лидери започват гладна стачка, предава AFP.
Двама лишени от свобода каталунски сепаратистки лидери, чакащи съдебен процес в испански затвор заради ролята им в неуспешния опит за обявяване на независимост от миналата година, започнаха гладна стачка в събота, каза техен адвокат.
Жорди Санчес, бившият ръководител на влиятелното национално движение за независимост АНК и Жорди Турул, бивш министър в регионалното правителство на Каталуния, предприемат тази стъпка, за да "повишат осведомеността" за несправедливото отношение на испанската съдебна система, съобщи адвокат Жорди Пиня на пресконференция в Барселона.
"Аз не препоръчам това действие, това е решение на моите клиенти и те имат пълната ми подкрепа", добави той.
В изявление, прочетено от Пиня, двамата мъже обвиниха Конституционния съд на Испания, че е блокирал техните жалби срещу задържането им пред Европейския съд по правата на човека.
Пиня заяви, че не знае дали петте други каталунски сепаратисти, задържани в затвора в Йедонерс, който се намира на около 70 километра северно от Барселона, по-късно ще се присъединят към гладната стачка.
През октомври върховният съд на Испания нареди ареста на общо 18 бивши каталунски сепаратистки лидери, които да бъдат съдени за миналогодишното обявяване на независимост.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанската прокуратура повдигна обвинения за организиране на бунт срещу каталунските лидери

El Pais: Испанската прокуратура повдигна обвинения за организиране на бунт срещу каталунските лидери

5 Ноември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Главната прокуратура на Испания официално повдигна обвинения срещу каталунските сецесионистки лидери, които са в следствения арест за ролята си в незаконния референдум от 1 октомври 2017 година и едностранното обявяване на независимост, което го последва, пише онлайн изданието на вестник El Pais.
Както се и очакваше, коментира изданието, прокурорите поискаха 25 години лишаване от свобода за бившия вицепремиер Ориол Хункерас за организиране на метеж и злоупотреба с обществени средства, а освен това обвинението иска бившият лидер на Каталунската републиканска партия (КРП) да получи забрана за заемане на изборна длъжност за следващите 25 години.
Прокурорите искат 17 години лишаване от свобода за Жорди Санчес и Жорди Куйшарт, бившите ръководители на обществени организации, които работиха активно за независимост на Каталуния и Карме Форсадел, бившият председател на каталунския регионален парламент. Другите обвиняеми са пред присъди, вариращи от парични глоби до 16 години лишаване от свобода.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Върховният съд на Испания разпореди започването на дело срещу бившите лидери на Каталуния

AFP: Върховният съд на Испания разпореди започването на дело срещу бившите лидери на Каталуния

25 Октомври 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Върховният съд на Испания нареди 18 бивши лидери на Каталуния да бъдат изправени пред съда, за да бъде изяснена ролята им в едностранното обявяване на независимост от 1 октомври 2017 г., предава AFP.
Девет бивши лидери, включително бившият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас, които са в ареста, трябва да бъдат съдени за организирането на бунт, постанови съдът. Наказанието, предвидено в испанското законодателство за подобен тип престъпление, е лишаване от свобода за срок от 25 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Испания и Фландрия влязоха в конфронтация заради коментари в подкрепа на независимостта на Каталуния

Politico: Испания и Фландрия влязоха в конфронтация заради коментари в подкрепа на независимостта на Каталуния

18 Октомври 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Брюксел. Между правителствата на Испания и Фландрия избухна дипломатически скандал, след като председателят на парламента на белгийската федерална единица направи коментари в подкрепа на независимостта на Каталуния, пише европейската редакция на Politico.
Мадрид понижи дипломатическия статут на фламандския представител в страната във връзка с изявлението на Ян Пюманс, в което той разкритикува отговора на Испания по отношение на миналогодишния опит на Каталуния да обяви едностранно независимост.
Фламандският премиер Геерт Буржоа определи решението на Испания като „много неприятелски акт“ и предупреди, че ще привика испанския посланик възможно най-скоро, както съобщиха белгийските медии.
По време на фотоизложба от събитията около проваленият опит за обявяване на независимост на испанския автономен регион миналата седмица, Пюманс коментира мерките за спирането на референдума, смятан за нелегален от испанските съдебни власти: „Всеки, който използва насилие по време на гласуване руши демокрацията... Истинските демократи уважават изборната урна, като символ на волята на хората“.
Той добави, че насилието по време на избори e „изключено“, както и „насилието срещу политици, заради тяхното мнение. И арестуването на политици е насилствен акт“.
Както припомня „Политико“, по-рано председателят на фламандския парламент е изпратил писмо на бившия си каталунски колега Карме Форсадел, който в момента е лишен от свобода заедно с няколко други регионални лидери за участието им в събитията от миналата година. В посланието се казва, че арестуването на каталунците е „доказателство, че централното правителство в Испания не може да е част от съвременния демократичен Европейски съюз“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Лидерът на Каталуния е изпратил писмо до американския президент с молба да подкрепи референдума за независимост

El Pais: Лидерът на Каталуния е изпратил писмо до американския президент с молба да подкрепи референдума за независимост

5 Октомври 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Барселона. Председателят на Женералитата на Каталуния Куим Тора е изпратил писмо до испанския премиер Педро Санчес, с копие до държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, папа Франциск и други световни лидери, в което ги моли за подкрепа за референдума за независимост на североизточния регион, отбелязва водещият мадридски ежедневник El Pais.
Според медийните доклади в текста Тора изразява желание да се ангажира с преговори с правителството в Мадрид, но не споменава за ултиматума, който отправи по-рано, а именно – да оттегли подкрепата на Барселона за централното испанско правителство, ако министър-председателят Санчес не предложи провеждането на нов референдум за отделяне на Каталуния от състава на Испания. Срокът, който Тора даде на Санчес, е един месец.
Писмото е написано на английски език и е адресирано до испанския премиер, но копие от него са получили Тръмп, папата, правителствените лидери на страните от Европейския съюз и президентите на Китай, Украйна и Косово.
В писмото каталунският лидер призовава Санчес „да упълномощи правителството да влезе в посреднически диалог възможно най-бързо", като твърди, че „пропастта не е, по мое мнение, не е непреодолима".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Барселона протестиращите са повалили защитно ограждание близо до сградата на парламента на Каталуния

ТАСС: В Барселона протестиращите са повалили защитно ограждание близо до сградата на парламента на Каталуния

1 Октомври 2018 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Барселона. Група протестиращи в Барселона са повалили защитно ограждение край сградата на парламента на Каталуния, където има пазачи на пост, предава ТАСС, като се позовава на испанския вестник „El Pais“.
Според информациите на вестника, инцидентът се е случил след шествия на поддръжниците на независимостта на Каталуния по случай една година от референдума за независимост от Испания. Участниците в акцията са хвърляли яйца срещу служители на каталунската полиция и са горили флагове на Испания. Протестиращите са скандирали с призиви за оставка на премиера на автономията Куим Тора и съветника по вътрешни работи Микел Буч.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демонстранти, искащи независимост, блокираха ключови пътни артерии в Каталуния

AFP: Демонстранти, искащи независимост, блокираха ключови пътни артерии в Каталуния

1 Октомври 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Барселона. Демонстранти, искащи независимост, блокирха ключови транспортни артерии и високоскоростната железница в испанския автономен регион Каталуния в понеделник, една година след провеждането на референдума за независимост на областта, предава AFP.
Централните улици в Барселона, Жирона и Йеида са препречени, както и магистралите, водещи към останалата част от страната, съобщава френската агенция.
Активситите също са свалили испанското знаме от сградата на регионалното правителство на Каталуния в Жирона и са го заменили с флаг на областта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията се сблъска с каталунски сепаратисти в Барселона по време на два противоположни митинга

AFP: Полицията се сблъска с каталунски сепаратисти в Барселона по време на два противоположни митинга

29 Септември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Барселона. Полицията се сблъска с каталунски сепаратисти в Барселона по време на два противоположни митинга, предава AFP.
Двайсет и четири души бяха ранени и двама бяха задържани в събота по време на митинг - и контра демонстрация - в Барселона от полицията, която отдаде почит на колегите, разгърнати, за да предотвратят референдума за независимост на Каталуния през 2017 година.
Сепаратистите, възмутени от полицейския митинг, също организираха протести, като градските власти изчислиха, че около 3 000 души са участвали в демонстрацията на полицията и 6 000 в контрапротеста.
Сблъсъци избухнаха между участници в двата протеста, а полицията също атакува сепаратистите няколко пъти, след като се опитаха да прекосят защитен кордон и да хвърлят блажна боя и други предмети.
Двама души бяха арестувани, съобщи каталонската полиция и 24 души бяха ранени, според медицинските служби.
"Разбира се, ние искаме да подкрепим нашите колеги, които изпълниха задължението си миналата година, за да защитят закона", каза Даниел, 31-годишен полицай от Балеарските острови.
"Протестът е да настояваме за правата си и го правим в Барселона, защото е голям европейски град ... Ние не дойдохме тук, за да провокираме", добави той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Напрежение в Барселона, след като хиляди души излязоха на протести за и против независимостта на Каталуния

Reuters: Напрежение в Барселона, след като хиляди души излязоха на протести за и против независимостта на Каталуния

29 Септември 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Барселона. Хиляди души излязоха на протести за и против независимостта на Каталуния, блокирайки части от центъра на Барселона в събота, два дена преди годишнината на референдума за независимост, проведен на 1 октомври 2017 година, предава Reuters.
Групи, подкрепящи независимостта на региона, са прекарали нощта в палаткови лагери, за да предотвратят демонстрация в подкрепа на полицията, която беше разположена в Каталуния по време на миналогодишния провален опит за отцепване от Испания.
Двама души са били арестувани по време на сбивания между сепаратистки демонстранти и полицията, в които протестиращите са хвърлили боя срещу жандармерията, която ги е разделила от отсрещната юнионистка демонстрация.
В рамките на няколко часа сепаратистки групи, скандиращи „Няма да забравим и няма да простим“ се изправиха срещу юнионистките протестиращи, които скандираха „Да живее Испания“ преди уикенда, който се очаква да е изпълнен с демонстрации, които ще отбележат миналогодишния референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Хиляди души се събраха на митинг в Каталуния с призиви за освобождаване на затворените заради референдума за независимост политици

Sputnik: Хиляди души се събраха на митинг в Каталуния с призиви за освобождаване на затворените заради референдума за независимост политици

21 Септември 2018 | 06:13 | Агенция "Фокус"
Барселона. Хиляди души излязоха по улиците на Барселона, столицата на Каталуния, в четвъртък, за да отбележат една година от нахлуването на испанското правителство в навечерието на регионалния референдум за независимост през октомври 2017 година и призоваха властите да освободят политиците, които се намират в затвора заради този случай, предава Sputnik.
На 20 септември 2017 година испанската гражданска гвардия извърши множество претърсвания и задържания в офисите на каталунското правителство покрай приготовленията на местните власти за вота за независимост на 1 октомври. Набезите бяха придружени от широкомащабни митинги, организирани от Общото събрание на Каталуния и асоциациите, борещи се за независимост.
„20 септември беше денят, в който (централното) правителство започна своите провокации. Още тогава осъзнахме, че то е готово на всичко, за да спре референдума за самоопределение от това да се случи“, заяви Елисенда Палусие, действащият председател на Общото събрание на Каталуния, по време на митинга в четвъртък.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: На Деня на Каталуния сепаратистите се обявиха за „свобода“ и „независимост“

El Pais: На Деня на Каталуния сепаратистите се обявиха за „свобода“ и „независимост“

12 Септември 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Във вторник Каталуния отпразнува своята „Диада“, или Национален ден, след година на значителни събития, в която се проведе и референдум за независимост, неуспешно едностранно обявяване на независимост и повече от седем месеца директно управление от Мадрид, пише електронното издание на вестник El Pais.
Малко след 17:00 местно време сигнална ракета извести началото на „марша на независимостта“ по Диагоналния булевард в Барселона. Следвайки заръките на организаторите, множеството остана тихо до подадения сигнал, когато произведе „звукова вълна“, която трябваше да демонстрира „силата на народа“ да събори стената, която стои пред независимостта, отбелязва изданието.
Движението за независимост обеща да превърне „Диада“, провеждана на всеки 11-и септември, в почит за лидерите на усилията за постигане на независимост от Испания. Някои от тези лидери, включително бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и няколко функционери от неговото правителство избягаха от страната, за да избегнат арест за организиране на метеж. Други пък са в следствения арест от края на октомври миналата година и техните привърженици ги описват като „политически затворници“, коментира „Ел Паис“.
Юнионистките партии, отбелязва още вестникът, се оплакаха, че надсловът, избран за тазгодишния марш – “Fem la República Catalana” (Създаваме Каталунската Република), оставя половината от населението на областта извън него. „Днес ние искаме да огласим мнението на милиони каталунци, които няма да излязат по улиците в този ден, които не се чувстват част от действията на това правителство“, заяви Инес Аримандас, регионален лидер на „Суидаданос“, която се обявява за запазване на статуквото. „Искаме от тях да не забравят милионите каталунци, които заслужават също толкова уважение, колкото тези, които излязоха на марша и които са също толкова демократични. Подчертаваме, че социалната хармония е по-добра от социалния разрив.
Регионалният премиер Ким Тора, радикален сепаратист, посочен от Пучдемон и заел поста на 2 юни, след края на седеммесечното директно управление от Мадрид, във вторник направи исторически паралел между миналото и настоящето на Каталуния. В своята реч, Тора призова всички каталунци „да се съпротивляват и борят“ срещу „несправедливостите, страха, затвора и изгнаничеството“.
„Каталунската национална асамблея“, която е за независимост и беше организатор на манифестацията, обяви, че за нея са се регистрирали 460 хиляди души, а в Барселона са дошли 1500 автобуса с поддръжници на идеята. Освен това във връзка със събитието са продадени 270 хиляди тениски. Цялото регионално правителство участва в демонстрацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около милион каталунци се събраха на митинг в подкрепа на независимостта

AFP: Около милион каталунци се събраха на митинг в подкрепа на независимостта

11 Септември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Барселона. Около милион каталунци се събраха на митинг в Барселона в подкрепа на независимостта на региона, предава AFP, като се позовава на данни от полицията.
Агенцията пояснява, че демонстрацията е организирана навръх Деня на Каталуния, на който от 2012 г. се организират събития в подкрепа на отделянето от Испания. Броят на участниците в тазгодишната акция е сходен с този на включилите се в митинга през 2017 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Навръх Деня на Каталуния: В Барселона отново организират демонстрации с искане за независимост

Reuters: Навръх Деня на Каталуния: В Барселона отново организират демонстрации с искане за независимост

11 Септември 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Барселона. В Барселона започнаха да се събират привърженици на отделянето на региона от състава на Испания, предава Reuters, като уточнява, че демонстрацията се организира навръх Деня на Каталуния – 11 септември.
Очаква се събитието да привлече стотици хиляди по улиците на града.
Настоящият председател на Женералитата на Каталуния Куим Тора и неговият предшественик Карлес Пучдемон, който избяга от Испания след едностранното обявяване на независимостта на региона, призоваха за масово участие в демонстрациите в подкрепа за „развода“ между Барселона и Мадрид.
„Нашето правителство е ангажирано да превърне републиката в реалност“, заяви Тора в телевизионно обръщение, направено в понеделник.
През последните години привърженици на отделянето в икономически и политически разделения североизточен регион използваха отпразнуването на 11 септември ( „Диада“ - годишнина от падането на Барселона през 1714 г. под испанско управление) за да представят своята кауза чрез масови демонстрации.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Каталунските сепаратисти подготвят голяма демонстрация в Барселона по случай регионалния празник

AFP: Каталунските сепаратисти подготвят голяма демонстрация в Барселона по случай регионалния празник

11 Септември 2018 | 05:41 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталунските сепаратисти подготвят голяма демонстрация в Барселона по случай регионалния празник, предава AFP
Каталунските сепаратисти ще се стремят да покажат сила и единство по време на честването на националния ден на региона във вторник, почти една година след неуспешен опит да се откъснат от Испания.
Най-малко 460 000 души са се записали за митинг в Барселона, за да настояват за "Каталунска република", казаха организаторите, макар че това би означавало значителен спад от миналата година, когато един милион души демонстрираха за независимост.
Демонстрацията ще се проведе на регионален празник, отбелязващ падането на Барселона в ръцете на войници, верни на испанския крал Филип V през 1714 г., и последвалата загуба на автономия в региона.
Каталунският лидер Ким Тора заяви, че маршът ще отбележи началото на "масовата мобилизация". Допълнителни протести са планирани за годишнината от миналогодишния забранен референдум, който беше помрачен от сблъсъци между полицията и гласоподавателите.
От 2012 г. празникът се използва от сепаратистите за искане за независимост.
Санчес предложи на региона референдум за по-голяма автономия, но това беше отхвърлено от Тора, настоявайки "вотът" на 1 октомври за пълна независимост да бъде зачитан.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министър-председателят на Испания иска организирането на референдум в Каталуния – но не за независимостта й

РИА Новости: Министър-председателят на Испания иска организирането на референдум в Каталуния – но не за независимостта й

3 Септември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес иска да проведе референдум за самоуправлението на Каталуния, който няма да има отношение към самоопределянето на региона, предава РИА Новости.
Автономният статут на Каталуния бе приет през 2006 г., но през 2010 г. бе частично отменен с решение на Конституционния съд. Според Санчес Каталуния е „единствената територия“ в Испания, която има статут, приета без да бъде взето предвид мнението на гражданите.
„Това трябва да бъде референдум за укрепване на самоуправлението, а не за самоопределение“, заяви премиерът на Испания в интервю за радио Cadena SER.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.