Ситуацията в Идлиб продължава да се усложнява

12 Февруари 2020 | 12:11 | 0
Ситуацията в Идлиб продължава да се усложнява
Снимка: Анадолска агенция

Военният конфликт между правителството в Дамаск, подкрепяно от Русия, и въоръжената опозиция в Идлиб, разполагаща с поддръжката на Анкара, продължава да се задълбочава. Президентът на Сирия Башар Асад и неговите сили продължават да напредват в последния бастион на сирийската въоръжена опозиция, а според Анкара жертви на офанзивата са станали и 14 турски военнослужещи, чиито позиции в Идлиб също попадат под обстрел. Това се случи след като в рамките на няколко дни сирийските сили нанесоха няколко удара срещу силите на Анкара, на което тя от своя страна заяви, че е отвърнала с над 100 обстрела, в които са загинали стотици правителствени войници. Тези твърдения бяха отхвърлени в един от редките в последните дни коментари на руските власти по темата.
Президентът на Турция Ердоган, в свое изявление заяви, че жертвите от сирийските атаки от турска страна са вече 14 военнослужещи добави, че страната му ще принуди Башар Асад да отстъпи. Той уточни, че Анкара ще използва за целта ако е нужно и сила, макар по-рано той и кабинета му да информираха, че срещу сирийските сили вече са нанесени множество удари.
Дмитрий Песков, говорител на руския президент, заяви че страната му е "загрижена" за ситуацията, а Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи добави, че се водят преговори с Анкара.
Представители на сирийската и руската армия, в свое съвместно изявление предупредиха за възможността от нова хуманитарна криза и обвиниха силите на въоръжената опозиция, че пречат на цивилните да напускат региона на конфликта.
Главният дипломат на ЕС Жосеп Борел пък предупреди, че виновниците за ескалацията трябва да понесат отговорността си за нея и предупреди за риск от конфронтация между Русия и Турция, която може да доведе до по-сериозен конфликт.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също коментира темата, малко преди срещата на министрите на отбраната на страните-членки, като осъди атаките на Дамаск и заяви, че темата ще бъде разгледана на предстоящото събитие.


РИА Новости: сирийското правителство контролира повече от половината от сирийската провинция Идлиб
Сирийското правителство днес контролира повече от половината от сирийската провинция Идлиб, заяви изпълняващият длъжността губернатор на провинцията Фади Садун, цитиран от РИА Новости.

"Днес правителството контролира повече от половината от провинцията", каза Садун пред репортери. Губернаторът се намира в столицата на съседната провинция Хама, тъй като град Идлиб остава под контрола на опозицията.

Според него на територията на Идлиб, която не се контролира от правителството, живеят около 1,3 милиона души, има около 70 хиляди бойци - 40 хиляди с чужд произход и 30 хиляди сирийци.

"Турските специални служби работят, за да гарантират, че няма да има противоречия между бойци от различен произход и че те ще действат заедно", добави Садун.


РИА Новости: Руското Министерство на отбраната отговори на обвиненията на Турция
Министерството на отбраната коментира обвиненията на турския президент Реджеп Ердоган срещу Москва и Дамаск в нападения срещу цивилни в сирийската провинция Идлиб, предава РИА Новости.

"Изявленията на турски представители за предполагаемото" нападение на руските военни върху цивилни лица "в зоната на деескалация на Идлиб са неверни. Дейностите на руските военни и най-вече на Руския център за помирение на враждуващите страни в зоната на деескалация на Идлиб се извършват единствено въз основа на договорите от Сочи," заявиха от Министерството на отбраната на Русия.

Ведомството подчерта, че кризата в региона се дължи на неспособността на Анкара да изпълни задълженията си за отделяне на бойците на умерената опозиция от терористите.

Министерството на отбраната също отрече съобщения за мащабни потоци бежанци от зоната на деескалация на Идлиб. Отбелязва се, че значителна част от жителите на провинцията напускат опасни райони и се преместват в територии, контролирани от сирийското правителство.

"Основната задача на Русия и Турция в Сирийската арабска република беше и остава изкореняването на международни терористични групировки, заселили се на нейна територия, за да се върнат сирийците към спокоен живот. Убедени сме, че ако не се поддадем на провокации на терористи и избягваме некоординирани прибързани решения, тази мисия на Русия и Турската република ще бъде успешно реализирана“, - заключиха в Министерството на отбраната.


Daily Sabah: Европа не може да остане безучастна в кризата в Идлиб
Въпреки че сирийската криза продължава да влияе върху политиката в Близкия изток и глобалния баланс, Европейският съюз и основните европейски сили, като Великобритания, Германия и Франция, продължават да са най-неохотните и неефективни участници, съдейки по техните действия относно кризата, пише турският вестник Daily Sabah в материал, представен без редакторска намеса

Сирийската криза има две основни измерения, а именно хуманитарно и свързано със сигурността. Разглеждайки хуманитарното измерение, виждаме много ниско ниво на участие от страна на европейските страни. Освен че допринасят финансово, те не предприемат ефективна намеса за прекратяване на хуманитарната трагедия. Те просто остават безразлични към зверствата, нарушенията на правата на човека и масовите убийства след избухването на кризата през 2011 г.

Режимът на Башар Асад непрекъснато нарушава международното право, извърши престъпления срещу човечеството и пресече много червени линии, очертани от западните страни и международната общност. Той обаче не се изправя пред сериозни мерки или последици. Например, няколко американски ракетни атаки не го възпряха от използването на оръжия, забранени от международното право, като хлорни и фосфорни бомби. Това нежелание е главния неуспех на европейските страни, които считат защитата на правата на човека като един от основните принципи на тяхната външна политика.

От друга страна, Русия и Иран трябва да бъдат осъдени за подпомагане и поддържане на режима на Асад като негови основни поддръжници. Заедно тези две държави и режимът извършиха зверства и престъпления срещу човечеството. Без тяхната подкрепа и мотивация режимът на Асад можеше да е загубил способността и капацитета си да извършва военни престъпления срещу невинни цивилни. И двете страни предоставиха на режима всякакъв вид подкрепа, чрез официални и неофициални канали. Те изпратиха войски, за да защитят режима срещу всяка заплаха, идваща от или извън страната. Освен това те са изпратили наемници и милиции в Сирия, за да се бият на страната на режима.

Второто измерение на сирийската криза са проблемите със сигурността, свързани с кризата. Има няколко въпроса за сигурността по отношение на кризата в Сирия. На първо място, възможността за нова бежанска вълна повдигна тревога в европейските страни, в които вече са настанени близо един милион бежанци от Сирия.

По-нататъшните военни нападения срещу цивилни в Идлиб могат да принудят още един милион души да избягат към турските граници. Турция вече даде да се разбере, че не може сама да се справи с нова вълна бежанци и призова международната общност и по-специално европейските страни да споделят тежестта.

Освен това продължаващата политическа нестабилност в региона ще доведе до по-радикални елементи и терористи в Сирия, което може да представлява по-голяма заплаха за света. Колкото по-дълго продължава кризата, толкова повече чуждестранни бойци ще имат възможност да бъдат на бойното поле и да придобият военен опит, представлявайки по-голяма заплаха за Европа и света.

Появата и засилването на терористични недържавни участници представляват пряка или косвена заплаха за националната сигурност на регионалните държави, тъй като става по-трудно да се задържат и контролират тези участници.

И накрая, САЩ и европейските държави все още смятат Русия за най-непосредствената заплаха срещу европейските членове на алианса НАТО. Следователно НАТО усилва военните си действия в Източна Европа, за да отговори на потенциална руска заплаха. Въпреки това, техните неохотни политики в Близкия изток позволиха на Русия да сдържа Европа. След като укрепи присъствието си в Сирия, особено във военноморските си съоръжения в Тартус и авиобазата в Хмеймим, Русия в днешно време се опитва да открие „втори фронт“ срещу Европа.

Съответно европейските държави трябва да преразгледат своите стратегически и геополитически изчисления. Като се имат предвид огромните запаси от природен газ в Източното Средиземноморие, Русия ще се опита да засили регионалното влияние и като цяло да поддържа контрола върху европейския пазар, за да запази зависимостта на Европа от Москва. С други думи, европейските страни ще бъдат засегнати от руските ходове в дългосрочен план, освен ако не решат да предприемат инициативи в регионалното развитие.

В заключение, европейските държави не могат да останат безразлични към несигурното развитие на сирийската криза; следователно те трябва да издигнат глас срещу предпочитаните от режима военни средства (и неговите поддръжници Русия и Иран) и да подкрепят онези, които работят за политическо решение. Трябва да се помни, че кризата в Идлиб ще определи бъдещето на по-голямата сирийска криза, която ще има отражение за по-широкия регион. Тъй като Турция сама носи отговорността за хуманитарното измерение и настоява за политическо решение, европейските държави трябва да осъдят нападенията на режима на Асад срещу цивилни лица и Турция. Те трябва също да подкрепят усилията на Турция да предотврати всякакви антихуманитарни, антитурски и антиевропейски развития в Сирия.


"Комсомолская правда":Турски политолог: Конфликтът в Идлиб не може да разклати сътрудничеството между Турция и Русия
В последните дни на водещите страници на турските вестници е ситуацията в Сирия. В провинция Идлиб, където турските войски също присъстват неофициално, сблъсъците се засилиха между армията на местната "демократична опозиция" и законното правителство на президента Башар Асад. От 4 февруари поради обстрели и сблъсъци със сирийската армия бяха убити 13 турски войски; Медиите в Истанбул и Анкара пишат, че ответните "удари за отмъщение" на сирийска територия са довели до смъртта на не по-малко войници на Асад. Ще доведе ли новият конфликт до пропаст между Турция и „третия в танца“ - основния партньор на Дамаск, Русия? За това на страниците на информационно-аналитичното издание Uwidata коментира турският експерт по международни въпроси Онур Синан Гюзалтан, като “Комсомолская правда“ представя акцентите на неговата позиция.

„В обществото се носят слухове, че ситуацията в Идлиб може да означава край на сътрудничеството между Турция и Русия. Е, тези, които искат да плават в определена посока, наистина могат предизвикателно да разпънат платната си, очаквайки попътен вятър.

Въпреки това, днес сътрудничеството между Турция и Русия се превърна в държавна политика, зад която вече има нещо повече само от личностите на Ердоган и Путин. И двете държави са предприели стратегически, а не тактически стъпки в области като енергетиката или производството на оръжие.

Сред тях са съвместното изграждане на атомната електроцентрала „Аккую“, газопровода "Турски поток" и противоракетната отбранителна система С-400. От друга страна, сега Анкара и Москва се опитват заедно да разрешат политическата криза в Либия.

Да, съществува риск конфликтът между Анкара и Дамаск да се задълбочи и съответно да се отрази негативно на отношенията с Москва. Но да не забравяме: в хода на сирийската криза, която вече наближава своята 10-годишнина, подобни ситуации са се случвали и преди - но са били разрешени. Отношенията между Анкара и Москва достигнаха такава дълбочина, която може да устои на подобен конфликт.

Освен това, ако разгледаме ситуацията вътре в Турция в контекста на цялата ситуация в региона, става ясно: ако някое правителство тук е враждебно на Русия, обръщайки се към САЩ, то няма да може да запази властта в Анкара “, подчертава Онур Синан Гюзалтан.


TACC: Мария Захарова: Русия разчита на продължаване на работата с Турция за решаването на проблемите в Идлиб
Москва планира да продължи да работи с Анкара за разрешаване на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, съставя се график за контакти. Това съобщи на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от TACC.

"Очакваме през следващия период руските и турските представители да продължат да разработват цялостно решение на проблема с Идлиб. Онзи ден руската междуведомствена делегация посети Анкара. Сега също се изготвя график за редовни контакти по междуведомствената линия", каза тя.

Дипломатът добави, че причината за влошаването на ситуацията в сирийската провинция е неизпълнението от страна на Турция, поети от нея в Сочи през септември 2018 г.

"Ситуацията в Идлиб ескалира до крайност. Виждаме причината за сегашната деградация в хроничното неизпълнение на Турция на задълженията й по меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г. и прехвърлянето от Анкара на контролирани от нея единици на т. нар. „умерена въоръжена опозиция“ в Североизточна Сирия в зоната на операция „Извор на мира“ и в Либия - каза тя.

Захарова подчерта, че израелските атаки срещу Сирия също водят до дестабилизация на ситуацията в страната.


AFP: Дамаск заяви, че „Ердоган не e във връзка с реалността“, след отправените от него заплахи
Сирийското правителство заяви, че турския президент Реджеп Тайип Ердоган не е " във връзка с реалността ", след като той заплаши, че ще атакува правителствените сили "навсякъде" в Сирия, предаде сирийската държавна информационна агенция SANA, цитирана от AFP.

"Ръководителят на турския режим излиза с празни ... изявления, които могат да бъдат направени само от човек, който не е във връзка с реалността", заяви държавната информационна агенция SANA, цитирана от източник във външното министерство.

Коментарите "разкриват само невежество при заплахата да атакуват войските на сирийската армия", каза източникът.

Напрежението между двете страни се покачи след като при обстрела от страна на правителствените сили в понеделник миналата седмица загинаха осем турски войници, което предизвика ответна реакция от турската армия.

По-рано през деня Ердоган заплаши, че ще нанесе удари на сирийските правителствени сили "навсякъде", ако войниците му пострадат.


ТАСС: Специалният представител на САЩ за Сирия нарече атаките срещу турските наблюдателни постове „недопустими“
Специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри проведе разговори в Анкара в сряда с официалния представител на президента на Турция Ибрахим Калън, съобщи телевизионният канал CNN Turk, цитиран от TACC.

Според информацията Джефри е заявил за недопустимостта на нападения върху наблюдателни пунктове на турските въоръжени сили, разположени в зоната за деескалация в провинция Идлиб. Представителят на турския президент от своя страна изтъкна решимостта на Анкара да защити турските военни и цивилни в Идлиб.

Ден преди това държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че Вашингтон подкрепя Анкара и изпрати Джефри в Турция, за да координира стъпките в отговор на обстрела на турските военни от сирийската армия в Идлиб.

По-рано на 8 и 10 февруари в Анкара се проведоха два кръга преговори между служители на Руската федерация и Турция. Руската страна проведе консултации с турската делегация, водена от заместник-министъра на външните работи Седат Онал, както и разговор с Калън. Основно се обсъждаше ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб. Очаква се и обратното посещение на турската делегация в Москва, което според Ердоган ще се състои в близко бъдеще.

Ситуацията в Идлиб рязко се влоши, след като руските и турските военни направиха нов опит за въвеждане на режим на прекратяване на огъня , но терористите само засилиха атаките си. В резултат на това загинаха военни експерти от Руската федерация и Турция. Сирийската армия отговори на екстремистите, превземайки град Саракеб на 5 февруари. На 7 февруари турският вестник Milliyet съобщи, позовавайки се на военен източник, че три от 12-те турски наблюдателни пункта са разположени на територии, контролирани от Дамаск.

На сутринта на 11 февруари сирийската опозиция, подкрепена от Турция, започна мащабни атаки срещу сирийската армия в две посоки - срещу Саракеб и село Нейраб, разположено северно от този град в провинция Идлиб. Опозиционната офанзива беше проведена под мощното огнево прикритие на турската артилерия. Привържениците на терористичната организация "Джебхат ал Нусра" взеха активно участие в битките. Сирийските армейски части отблъснаха тези атаки, като опозиционните бойци претърпяха значителни жертви, припомня TACC.


„Независимая газета“: Призовават Ердоган да преразгледа отношенията си Москва
Отговорността за смъртта на турските военни в сирийската провинция Идлиб е приписвана на Руската федерация от системни политици в Анкара. Партията на националистическото действие (ПНД), която е част от управляващата коалиция с президентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР), обяви необходимостта от преразглеждане на отношенията с Москва, пише руският вестник “Независимая газета“.

От своя страна, намаляването на качеството на контактите между Русия и Турция може да се отрази неблагоприятно върху либийската криза. Фактът, че Турция трябва да преразгледа отношенията си с руското ръководство, заяви лидерът на ПНД Девлет Бахчели. "Русия, която се опитва едновременно да контролира Сирия и Турция, няма добри намерения", убеден е политикът. - Надяваме се правителството да преразгледа отношенията с Руската федерация.

Досега няма резултати от Астана, Сочи, Женева (платформата за преговори за сирийското уреждане. – „НГ“) или от дипломатически контакти и такива не трябва да се очакват. " Вината за смъртта на турските военни, според Бахчели, се крие както в Москва, под чийто контрол се извършват военните операции на сирийската правителствена армия, така и в официален Дамаск. Политикът покани президента Реджеп Тайип Ердоган да "планира атака" срещу сирийската столица. "Изгорете Сирия, унищожете Идлиб, сложете край на Башар Асад", призова Бахчели.

Изявленията на лидера на ПНД бяха направени на фона на военното изостряне около размирната сирийска провинция Идлиб, която всъщност попада в сферата на влияние на Турция. От 3 февруари турските военни са подложени на обстрел от сирийската правителствена армия два пъти, в резултат на което броят на жертвите сред личния състав на турските въоръжени сили достигна 10. Преговорите между междуведомствените делегации от Русия и Турция, които се проведоха на 10 февруари в Анкара, завършиха безрезултатно. Представители на Ердоган обещават многократно, че страната им ще реагира на смъртта на военните си служители, които са се намирали в наблюдателните пунктове в Идлиб, предвидени в Споразумението от Сочи за 2018 г.

Вероятно Кремъл търси рецепта за изцеление на двустранните отношения, в която се виждат смущаващи симптоми. В продължение на седем дни турските военни три пъти отказват предварително договорени съвместни патрули с руската военна полиция в северните райони на Сирия. Възможно е отношенията между двете страни да преживеят такова охлаждане и в друга посока. Както показа посещението на турската делегация в Москва на 13 януари, страните тясно свързват либийското досие със сирийската криза. Ердоган осигурява военна подкрепа на Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи (признато от ООН, но контролиращо малака част от страната, основно около столицата).

„Опитвайки се да получи отстъпки за Идлиб от Москва, Анкара няма друг избор, освен насила да свърже тези две несвързани конфронтации“, заяви Керим Хас, политолог и кандидат на политическите науки, коментирайки последствията за ситуацията в Либия. „Москва от своя страна, разбирайки истинските намерения на Анкара, със сигурност не иска да събере Идлиб и Либия в един „кош“. Хас посочва, че уреждането на конфликта в Идлиб трябва да следва пътя на Сочинските споразумения от 17 септември 2018 г. " Анализаторът отбелязва, че основните точки на сделката в Сочи, включително създаването на 15-20 км демилитаризирана зона, отварянето на участъци от ключовите магистрали М4 и М5, изтеглянето на радикалите, никога не са били изпълнени в Идлиб.

„Самата Анкара не бързаше да следва пътя на прилагането на споразуменията“, смята Хас. „Това очевидно е силен дразнител за Кремъл. В същото време последните събития в Идлиб, където всъщност се водят сблъсъците между армията на Асад и турската армия, показват, че търпението на Москва се приближава към своя край. От друга страна, не забравяйте, че Русия остава основният играч в Идлиб. В Либия ситуацията е различна: там, заедно с Турция и Русия, има такива влиятелни държави като Франция, Италия, САЩ, Египет, Емирствата и т.н. Това обективно не може да позволи на Анкара да оказва натиск върху Москва дотолкова, доколкото разчита на нея, и да поставя допълнителни искания за ситуацията в Идлиб. "

"Влошаването на ситуацията в Идлиб е свързано с преговорите за окончателния статут на турската зона за сигурност", заяви Тимур Ахметов, експерт в Руския съвет по международни въпроси, който живее в Анкара. „Поради факта, че участниците в политическия диалог са заинтересовани от стабилизация, военната конфронтация ще бъде ограничена. Освен това не мисля, че Турция се интересува от свързването на либийското досие с диалога с Русия за Сирия, особено в името на натиска върху руската страна. Първо, международният статус на турските инициативи на Турция в Либия и в Източното Средиземноморие до голяма степен зависят от сътрудничеството с Москва. Второ, напрежението с Москва в Либия може да отслаби позицията на Анкара по отношение на други също толкова важни играчи. По-скоро Русия и Турция са заинтересовани да развиват отношения по редица въпроси паралелно, без да поставят проблемите заедно."


„Взгляд“: Защо Турция иска да въвлече НАТО във войната в Сирия?
Ескалацията в Идлиб вече доведе до значителни загуби, както за сирийските правителствени сили, така и за Турция. В резултат на това Анкара се обърна за помощ към НАТО. Но досега съюзът е предоставял само морална подкрепа в конфликта и дори не обмисля възможността да окаже военна помощ на Турция. Това поставя Ердоган в затруднено положение - защото провалът в Сирия ще засегне сериозно неговото политическо бъдеще, пише руският вестник ”Взгляд“.

Анкара чака подкрепа от НАТО във връзка със ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където правителството на президента на Сирия Башар Асад води своята офанзива. Искането бе изразено по-рано от официалния представител на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в Турция Омер Челик. Досега алиансът предоставяше на Анкара само вербална подкрепа. На 11 февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост за настъплението на сирийската армия в Идлиб и призова силите на Башар Асад и "Русия, която подкрепя Асад“ да прекратят атаките.

Въпросът за Идлиб ще бъде обсъден на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще бъде открита в на 12 февруари, както заяви по-рано Столтенберг. Впрочем си струва да се отбележи, че ден преди това заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че московските и американските военни са в контакт по всички въпроси на ситуацията в Сирия, и положението в провинция Идлиб не отпада от тези дискусии.

Ескалацията настъпи, след като сирийските правителствени сили нападнаха турски наблюдателен пункт в град Тафтаназ в източната част на Идлиб. В резултат на това петима турски войници загинаха, а пет други бяха ранени, според турското министерство на отбраната. След това турската армия отстъпи. Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви, че 76 сирийски войници са станали жертва на последвалия отговор на турските военни.

Освен това на 11 февруари стана известно, че въоръжената опозиция в Идлиб, която се ползва с подкрепата на Турция, е свалила вертолет Ми-8 на сирийската армия, както съобщиха турските медии. Сирийската страна от своя страна съобщи, че правителствената армия е изчистила изцяло от сили на опозицията стратегическата магистрала Дамаск - Алепо. Това е основната, дълга 432 км, транспортна артерия, свързваща Дамаск с индустриалните зони в северна Сирия.

Наред с обявяването на апел към НАТО, Анкара заяви пред Москва че е нужно тя да направи нещо, за да спре „атаките на Асад върху турски наблюдателни пунктове“ в Идлиб. В същото време, от зоната за сигурност в Северна Сирия, в която трябва да патрулират съвместно руски и турски части, има съобщения, че турците не изпълняват своите задължения. Във вторник руската военна полиция патрулира за трети път в рамките на последните седем дни без представители на Турция.

Преди седмица се проведе телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Лидерите изразиха "загриженост относно влошаването на ситуацията в зоната на деескалация в Идлиб". На възобновените на 10 февруари преговори обаче представителите на Русия и Турция в Анкара не можаха да постигнат споразумение. А ден по-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че все още не е планирана среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган, макар и не толкова открито, се опитва да реализира грандоманските амбиции на Турция, заяви Семен Багдасаров, директор на Центъра за изследване на Близкия Изток и Централна Азия. Фактът, че той настоява НАТО да се присъедини към действията на турците в Идлиб - на суверенната територия на друга държава, Сирия - подсказва, че Анкара вижда северната част на Сирия като свое владение.

„Ердоган иска да завземе Алепо, това е очевидно“, каза Багдасаров пред вестник „Взгляд“.

„Турският лидер е умен политик с имперски амбиции, трябва да му се признае това. Алепо, след Константинопол (Истанбул) е вторият по големина град в Османската империя. Турците все още го смятат за свой. И сега Ердоган наистина иска да вземе контрола над този град", каза още той.

Според експерта Ердоган иска да плаши Русия със заплахата от намеса на НАТО и така да наложи плана си. Но освен това Багдасаров вярва и че "Ердоган използва и Русия, и САЩ, всъщност, за да придобие сирийска територия".

Професорът от Дипломатическата академия на Министерството на външните работи Александър Вавилов от своя страна смята, че призивът на Турция за помощ към НАТО е бил необходима стъпка. В коментар към вестник „Взгляд“ експертът нарече изявлението на членовете на партията на Ердоган проявление на нервния срив в Анкара.

"Ердоган преговаря едновременно с Москва и се опитва при всяка възможност да получи подкрепа в Идлиб", каза експертът.
„Турция се намира днес в много трудна ситуация в Сирия“.

Според Вавилов противоречивите действия на Турция са започнали в резултат на увеличаващия се поток от бежанци от региона, в който действат сирийските войски.

„В началото имаше 250 хил. души, а сега според различни източници, включително според ООН, те са около 700 хиляди. Всички те се придвижват към турската граница. Ердоган неведнъж директно е заявявал, че Анкара няма да може да приеме такова количество хора на своя територия. В момента около два млн. сирийски бежанци вече са в Турция. И това е много тежко бреме за страната“, каза Вавилов.

Семен Багдасаров прогнозира, че НАТО няма да се намеси в ситуацията в Идлиб и бавната реакция на ръководството на алианса към призива на Анкара може да свидетелства в полза на това твърдение.

От своя страна доцентът на катедрата по политически науки на Финансовия университет Геворг Мирзаян в коментар към вестник „Взгляд“ отбеляза, че Ердоган може само да блъфира на този етап.

„Често се говори, че турската войска е в Сирия незаконно. Следователно, от гледна точка на международното право, те са легитимна мишена за армията на Асад, която упражлява суверенните си права в Сирия“, казва той.

Според експерта Ердоган трябва да изтегли войските си, но от друга страна това ще бъде разчетено у дома като поражение. Това сериозно ще удари рейтинга на президента и неговата партия, който и бездруго се понижава.

„Всичко, което Ердоган може да направи в тази ситуация, е да (…) заплашва с нова инвазия, да изисква подкрепа от НАТО. Но всичко това е блъф“, смята Мирзаян.

TACC:Кремъл: Правителствените сили на Дамаск нанасят удари в Идлиб единствено по цели на терористи, не по цивилни
Сирийските правителствени сили нанасят атаки в Идлиб само срещу определяните от Русия терористични групировки в региона, а не срещу цивилни. Това съобщи пред репортери Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия, коментирайки изявленията на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, който обвини правителствените сили и Москва, че нанасят удари срещу цивилното население в сирийската провинция, предава TACC.

"Що се отнася до атаките срещу Идлиб, които сирийските военни извършват, това са нападения срещу терористи, а не срещу цивилни лица", каза той. Песков добави, че тези атаки са насочени към „неутрализиране на терористите и техните агресивни действия, които те извършват от там“.

Той още отбеляза, че ситуацията в Идлиб е "много напрегната и продължава да предизвиква безпокойство". Той също така подчерта, че "Кремъл продължава да се придържа към споразуменията от Сочи, които налагат определени задължения на страните (Русия и Турция)“.

„По-специално, според този документ, турската страна се ангажира да осигури подходящата неутрализация на терористичните групировки, които се концентрираха в Идлиб. Сега продължаваме да съжаляваме, че тези групи от Идлиб нападат сирийските войски и също така извършват агресивни действия във връзка с нашите военни съоръжения", заяви говорителят на Кремъл. Той нарече това положение неприемливо и противоречащо на договорите от Сочи.

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган: Ще изтласкаме сирийските сили от нашите позиции до края на февруари
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че силите на страната му имат намерение да изтласкат проправителствената армия на сирийския държавен глава Башар Асад от позициите на Анкара в страната до края на февруари, предава Anadolu Agency.

Ердоган освен това добави, че страната му ще нанася удари срещу силите на Дамаск, без да се съобразява със споразуменията, подписани с Русия в Сочи през 2018 г.

С настоящото заявявам, че отсега нататък ще нанасяме удари по силите на режима, независимо от споразумението в Сочи, ако дори малко вреда бъде нанесена на нашите войници на наблюдателни пунктове или другаде“, каза Ердоган на заседание на своята управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в парламента.

Той допълни, че Турция възнамерява в рамките на месеца да изтласка силите на Асад от своите наблюдателни постове в Идлиб. Те бяха установени в провинцията съгласно Астанските споразумения с Русия, която подкрепя силите на Дамаск.

Ердоган каза, че неговите сили „ще направят всичко нужно по земя и въздух и без колебания“, за да постигнат тази цел и допълни, че силите на Анкара помагат в „борбата за свобода“ на сирийския народ.

„Никой не е в безопасност там, където е проливана кръвта на турските войници (…) Турция ще използва силите си изцяло“, каза президентът.

„На този етап ние няма да затворим очите си пред радикализма, предателството и провокациите на някои (в Сирия)“, добави Ердоган.

Reuters:Мевлют Чавушоглу: Турска делегация ще посети Русия, за да бъде обсъден конфликтът в Идлиб
Турска делегация ще посети Москва в идните дни, за да обсъди с руските представители ескалиращия конфликт в сирийската провинция Идлиб. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като добави, че около милион души са напуснали родните си места в резултат от сирийските атаки, предава Reuters.

Чавушоглу заяви това по време на пресконференция, част от посещението му в албанската столица Тирана. Той добави, че Германия е предоставила на Турция 40 млн. евро в помощ на плановете на Анкара да предостави убежище на сирийците, напускащи Идлиб.


"Интерфакс“ (Русия): Москва и Дамаск предупредиха за риск от хуманитарна катастрофа в Идлиб
Повече от 150 цивилни загинаха през януари 2020 г. в зоната на деескалация на Идлиб заради военните действия, се казва в съвместно изявление на координационния щаб на Русия и Сирия относно връщането на бежанците от засегнатия регион, предава московската агенция ”Интерфакс“.

"Най-сложната ситуация си остава в зоната на деескалация на Идлиб, където има голяма вероятност от хуманитарна катастрофа във връзка с терористичните действия на бойците (от въоръжената опозиция)", се казва в изявлението, подписано от ръководителияте на руския и сирийския началник-щаб на Националния център за управление на отбраната, генерал-полковник Михаил Мизинцев и министърът на общинското управление и екология на Сирийското правителство Хюсеин Махлуф.

Засилването на позициите групировката "Хаят Тахрир Аш-Шам" и нейните съюзници всъщност осуетиха усилията на Русия и Сирия, които се опитват да намалят напрежението в Идлиб, подчертаха представителите на Москва и Дамаск.

Освен това в изявлението се казва, че сирийската армия е иззела голям брой военна техника и оръжие от членовете на въоръжената опозиция в Идлиб, част от която е била западно производство.

"По време на отстъплението на терористите сирийската армия получи значително количество техника, боеприпаси и оръжия, оставени от незаконни въоръжени групировки, включително западно оборудване, което показва продължаващата подкрепа за (въоръжената опозиция) от чужбина", се казва в документа.

Представителите на Москва и Дамаск отбелязаха и, че действията на правителствените сили в зоната за деескалация в Идлиб са в отговор на провокациите на опозицията.

„С цел да блокират изхода на сирийските граждани (от зоната) през хуманитарните коридори, организирани от Русия и Сирия, бойците от незаконните въоръжени групи минираха и блокираха пътищата, водещи до контролно-пропускателни пунктове (…) в провинциите Алепо, Идлиб и Хама“, се казва в изявлението.

В отговор, сирийските правителствени сили са предприели действия за осигуряване на безопасността на контролираната от Дамаск територия, се казва още в съобщението.

По-рано върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази загриженост относно ситуацията в Идлиб. Той отбеляза, че силите на сирийския президент Башар Асад са започнали офанзива в региона с подкрепата на Русия и Иран, "въпреки присъствието на цивилно население и гражданската инфраструктура".

"Ситуацията в Идлиб доведе до смъртта на стотици цивилни. Атаките продължават по гъсто населените райони на Сирия (...) Днес виждаме много сериозни нарушения на международното хуманитарно право. Необходимо е извършителите на тези действия да носят отговорност за тях", подчерта дипломатът. Той посочи като доказателство сблъсъците между турски и сирийски сили. В допълнение, Борел заяви, че риска от конфронтация между силите на Турция и Руската федерация в региона заплашва да доведе до „регионален конфликт с по-широк обхват“.


Кремъл: Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Идлиб
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са обсъдили по телефона различни аспекти на ситуацията в Сирия, включително в контекста на обстановката в провинция Идлиб. Както съобщава пресслужбата на Кремъл, телефонният разговор се е състоял по инициатива на Анкара, предава ТАСС.
„Продължи обсъждането на различни аспекти от разрешаването на сирийската криза, преди всичко, в контекста на изострянето на обстановката в Идлибската зона на деескалация. Бе отбелязана важността на прилагането на съществуващите руско-турски договорености, включително Сочинския меморандум от 17 септември 2018 година“, се казва в съобщението на пресслужбата.
Освен това се отбелязва, че страните са се споразумели да осъществят допълнителни контакти чрез съответните служби.
Руската агенция припомня, че ситуацията в Идлиб се изостри рязко, след като руските и турските военни направиха пореден опит за въвеждане на режим на прекратяване на огъня, но терористите само засилиха атаките си. В резултат на това загинаха военни експерти от Руската федерация и Турция. Сирийската армия отмъсти на екстремистите, превземайки на 5 февруари град Саракиб, в близост до Идлиб. На 7 февруари турският вестник Milliyet съобщи, позовавайки се на военен източник, че три от 12 турски наблюдателни пункта са разположени на територии, контролирани от Дамаск.
На сутринта на 11 февруари сирийската опозиция, подкрепена от Турция, започна мащабни атаки срещу сирийската армия по две направления - град Саракиб и село Новраб, разположено северно от Саракиб в провинция Идлиб. Опозиционната офанзива беше проведена под мощното огнево прикритие на турската артилерия. Привържениците на терористичната организация Джебхат ан Нусра взеха активно участие в битките. Сирийските армейски части отблъснаха тези атаки. „Въоръжената опозиция“ претърпя значителни загуби в убити и ранени.

AFP: Турция заплаши да атакува сирийската армия „навсякъде“
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заплаши, че ще нареди удари по сирийската армия „навсякъде“, ако те продължат артилерийския обстрел по силите на Анкара, а освен това обвини съюзникът на Дамаск – Русия, че извършва „кланета“ в провинция Идлиб, предава AFP.
„С настоящото заявявам, че отсега нататък ще нанасяме удари по силите на режима, независимо от споразумението в Сочи, ако дори малко вреда бъде нанесена на нашите войници на наблюдателни пунктове или другаде“, каза Ердоган на заседание на своята управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ в парламента.

Ердоган: Сирийците убиха вече 14 турски войници, ще ги принудим да се оттеглят, ако трябва със сила
Броят на турските военни, загинали в резултат от обстрели на правителствената армия в сирийската провинция Идлиб, се е увеличил до 14 души. Това заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от ТАСС.
По думите на държавния глава, Анкара ще принуди сирийската армия да се изтегли зад пределите на турските наблюдателни пунктове в Идлиб до края на февруари.
Ердоган заяви още, че Турция е готова да приложи сила, за да принуди Дамаск да се съобрази с исканията на Анкара.

"Интерфакс“ (Русия): Москва и Дамаск предупредиха за риск от хуманитарна катастрофа в Идлиб
Повече от 150 цивилни загинаха през януари 2020 г. в зоната на деескалация на Идлиб заради военните действия, се казва в съвместно изявление на координационния щаб на Русия и Сирия относно връщането на бежанците от засегнатия регион, предава московската агенция ”Интерфакс“.
"Най-сложната ситуация си остава в зоната на деескалация на Идлиб, където има голяма вероятност от хуманитарна катастрофа във връзка с терористичните действия на бойците (от въоръжената опозиция)", се казва в изявлението, подписано от ръководителияте на руския и сирийския началник-щаб на Националния център за управление на отбраната, генерал-полковник Михаил Мизинцев и министърът на общинското управление и екология на Сирийското правителство Хюсеин Махлуф.
Засилването на позициите групировката "Хаят Тахрир Аш-Шам" и нейните съюзници всъщност осуетиха усилията на Русия и Сирия, които се опитват да намалят напрежението в Идлиб, подчертаха представителите на Москва и Дамаск.
Освен това в изявлението се казва, че сирийската армия е иззела голям брой военна техника и оръжие от членовете на въоръжената опозиция в Идлиб, част от която е била западно производство.
"По време на отстъплението на терористите сирийската армия получи значително количество техника, боеприпаси и оръжия, оставени от незаконни въоръжени групировки, включително западно оборудване, което показва продължаващата подкрепа за (въоръжената опозиция) от чужбина", се казва в документа.
Представителите на Москва и Дамаск отбелязаха и, че действията на правителствените сили в зоната за деескалация в Идлиб са в отговор на провокациите на опозицията.
„С цел да блокират изхода на сирийските граждани (от зоната) през хуманитарните коридори, организирани от Русия и Сирия, бойците от незаконните въоръжени групи минираха и блокираха пътищата, водещи до контролно-пропускателни пунктове (…) в провинциите Алепо, Идлиб и Хама“, се казва в изявлението.
В отговор, сирийските правителствени сили са предприели действия за осигуряване на безопасността на контролираната от Дамаск територия, се казва още в съобщението.
По-рано върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази загриженост относно ситуацията в Идлиб. Той отбеляза, че силите на сирийския президент Башар Асад са започнали офанзива в региона с подкрепата на Русия и Иран, "въпреки присъствието на цивилно население и гражданската инфраструктура".
"Ситуацията в Идлиб доведе до смъртта на стотици цивилни. Атаките продължават по гъсто населените райони на Сирия (...) Днес виждаме много сериозни нарушения на международното хуманитарно право. Необходимо е извършителите на тези действия да носят отговорност за тях", подчерта дипломатът. Той посочи като доказателство сблъсъците между турски и сирийски сили. В допълнение, Борел заяви, че риска от конфронтация между силите на Турция и Руската федерация в региона заплашва да доведе до „регионален конфликт с по-широк обхват“.

Ердоган: Турция ще предприеме нови стъпки срещу сирийския режим
Турция ще обяви редица нови действия, които ще предприеме срещу неотдавнашните атаки от страна на режима на Асад срещу турски войници в сирийската провинция Идлиб, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турското издание Daily Sabah. Държавният глава заяви, че режимът на Асад ще плати висока цена за нападението на турски войници в Идлиб . „Ние дадохме необходимия отговор…но това не е достатъчно“, каза Ердоган и добави, че ще сподели подробности в сряда. Турската армия и Сирийската национална армия започнаха операция в Идлиб, след като броят на турските жертви в резултата на атаки, извършени от режима на Башар Асад, достигна 13 души. Анкара и Москва се договориха миналата година в Сочи да спрат агресивните действия и да превърнат Идлиб в зона на деескалация, която трябва да бъде наблюдавана от 12 турски наблюдателни пункта. Режимът, подкрепян от военни групи на Иран и Русия, обаче продължава да нарушава примирието, започвайки атаки в зоната на деескалация. Три наблюдателни пункта в региона са под обсада от силите на режима. Заради действията на режима в Идлиб повече от 300 мирни жители са загинали, а повече от 520 хил. са напуснали домовете си. Повече от 1,5 млн. сирийци са пристигнали близо на турската граница поради интензивните атаки през последната година. Турция остава страна с най-много бежанци, като в нея са настанени повече от 3,7 млн. мигранти от началото на войната в Сирия.

РИА Новости: Свалиха сирийски вертолет в Идлиб
В провинция Идлиб е свален вертолет, принадлежащ на сирийската армия, съобщи Министерството на отбраната на Турция, цитирано от РИА Новости. В съобщението на военното ведомство се съобщава още, че сирийската армия е отстъпила от населеното място Найраб. В същото време в граничещата с Идлиб турска провинция Хатай продължават да пристигат колони със спецназ и бронетехника, пише вестник Milliyet. „43 вагона с бронетехника и боеприпаси бяха прехвърлени в град Искендерун с железопътен транспорт, които ще бъдат разпределени между граничните звена", се казва в публикацията. Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че призовал руския лидер Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар ал Асад да спре настъплението на сирийската армия в Идлиб и да се оттегли от турските наблюдателни постове до края на февруари. Той заплаши, че в противен случай Турция може да започне нова военна операция. Ситуацията в северозападната част на Сирия Русия, Иран и Турция през май 2017 г. в Астана (сега Нур-Султан) се съгласиха да създадат четири зони на деескалация в Сирия. През 2018 г. три от тях попаднаха под контрола на Дамаск. По-голямата част от четвъртата, разположена в провинция Идлиб и отчасти в съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още е под контрола на терористите от Джебхат ан Нусра. През септември 2018 г. Русия и Турция подписаха споразумение за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, където има повече от дузина различни въоръжени формирования. Най-големата от тях е обединението на протурските групировки „Национален фронт за освобождение“ и „Джебхат ал Нусра“, общо около 30 хиляди бойци. На 26 януари сирийската армия започна офанзива в западната част на провинция Алепо във връзка с ежедневните бомбардировки от терористи на жилищни райони на града. На този фон Анкара и някои нейни партньори обвиняват Дамаск и Москва в удари по хуманитарни цели и турската армия. Русия и Сирия многократно са заявявали, че причината за нестабилността в региона са действията на терористите.

Anadolu Agency: НАТО осъди атаките на силите на Дамаск в Идлиб
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди атаките на силите на правителството в Дамаск над позициите на сирийската въоръжена опозиция, подкрепяна от Турция, в провинция Идлиб, предава Anadolu Agency. „Виждаме безразборни бомбардировки, включително над цивилни цели, и осъждаме това“, заяви Столтенберг пред репортери, малко преди срещата на военните министри на страните от НАТО, която ще се проведе на 12 февруари. „Много съм загрижен за ситуацията в Идлиб, защото виждаме ужасяващи атаки над цивилни. Виждаме отново стотици хиляди хора, които са принудени да бягат“, каза още той. Столтенберг призова също така силите на президента на Сирия Башар Асад и Русия да прекратят атаките си в Идлиб, и че това ще бъде тема от срещата между министрите от НАТО. „Призоваваме Асад, а и Русия, защото Москва подкрепя режима, да прекратят атаките, да уважават международното право и да подкрепят усилията на ООН да се опита да намери мирно решение“, добави той. Идлиб е последният бастион на сирийската въоръжена опозиция, която се бори срещу силите на президента Асад още от началото на гражданската война в страната през 2011 г. Президентът разполага с подкрепата на Русия, докато въоръжената опозиция е подкрепена от силите на Анкара. През септември 2018 г. в Сочи, Русия и Турция се съгласиха да превърнат провинция Идлиб в зона за деескалация, в която да няма военни действия. Въпреки това обаче военните действия в региона продължават. Столтенберг повтори призивите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който също осъди атаките на силите на Дамаск. Правителствените войски по-рано извършиха и две атаки срещу позиции на Анкара. В тях загинаха общо 12 турски военнослужещи, като десетки други бяха ранени. Ердоган още призова Русия да се съобразява с международните спогодби и да се опита да прекрати офанзивата на правителствените сили в Идлиб.

EA Daily: Руски Су-35 са прихванали турски F-16 в сирийското небе
Преди няколко дни турски бойни самолети са се опитали да навлязат във въздушното пространство на Сирия над провинция Алепо, но са били „прихванати“ от руски изтребители. Това пише китайският новинарски портал Sohu, позовавайки се на свои източници, предава EA Daily. Твърди се, че Турция е направила опит да нанесе въздушни удари по позиции на сирийското военни в региона на Големия Идлиб (провинции Идлиб и Хама, части от провинции Алепо и Латакия), използвайки изтребители F-16. Но плановете на турската страна са били осуетени от вдигнати във въздуха от базата Хмеймим в провинция Латакия многоцелеви изтребители Су-35 на Военно-космическите сили на Руската Федерация (ВКС РФ). „Руските Су-35 фактически са блокирали входа на турските F-16 в сирийските въздушно пространство и не са им позволили да пресекат въздушната граница. В крайна сметка турските пилоти са били принудени да се оттеглят“, казват източниците на Sohu. Няма официално потвърждение на информацията за „срещата“ на руските ВКС и турските ВВС в района на сирийско-турската граница. Според военни експерти публикациите на този китайски ресурс често „грешат“ с непроверена информация, която в крайна сметка не намира потвърждение. Има обаче случаи, когато публикациите във военните секции на Sohu за събития в различни въоръжени конфликти по света с времето се оказаха надеждни. Както EADaily съобщи, миналата седмица официална Анкара обяви за свой приоритет в северозападния регион на съседната арабска република - прекратяването на офанзивата на сирийските правителствени сили. В момента Турция очаква Русия, като една от страните-гаранти на прекратяването на огъня в Сирия, „да окаже натиск върху режима на Асад“, заяви на 6 февруари турският външен министър Мевлют Чавусоглу. В същото време външният министър увери, че Турция няма намерение да воюва с Русия в Сирия. Припомняме, че сирийската армия настъпва в Големия Идлиб на фона на гневни тиради и ултиматуми към Дамаск от военно-политическото ръководство на Турция. Анкара няма да позволи на войските на Асад да завземат нови територии и да се укрепят в последната крепост на „сирийската въоръжена опозиция“ в провинция Идлиб, заяви на 4 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Турският лидер направи още едно предупреждение в деня, след като в посочената провинция на Сирия бяха убити военнослужещи и цивилни специалисти от турските въоръжени сили.

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган проведе среща на кабинета за следващите стъпки на Турция в Идлиб
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с кабинета си и с други държавни служители, малко след атаката срещу турски военнослужещи в сирийската провинция Идлиб, предава Anadolu Agency. На срещата беше решено, че на това нападение, извършено от сирийските правителствени сили, ще бъде отговорено колкото е възможно повече пъти. На срещата присъстваха множество служители в кабинета в Анкара, включително вицепрезидентът Фуат Октай, външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на отбрана Хулуси Акар и ръководителят на генералния щаб на турската армия Яшар Гюлер. Участващите в срещата се съгласиха, че подобни атаки няма да попречат на Турция да изпълнява своите цели в Сирия, включително предотвратяването на ескалация и конфликт, опазването на границите и на нова вълна от мигранти. Поне петима турски войници бяха убити, а други петима бяха ранени в атака, извършена на 10 февруари в региона на Идлиб от силите на президента на Сирия Башар Асад. Министерството на отбраната на Турция заяви, че силите на Анкара са отвърнали на удара според правилата за водене на военни действия, и съгласно правото на страната за самозащита. По-рано министерството заяви в социалната мрежа „Туитър“, че са били нанесени удари върху 115 позиции на правителствените сили, в които са били неутрализирани 101 военнослужещи. Освен това са били ударени и три танка, две гаубици и хеликоптер. Тези атаки идват малко след като силите на Асад в Идлиб по-рано нанесоха и друга атака над турските позиции, в която загинаха седем военнослужещи на Анкара, както и един цивилен. В отговор Турция тогава удари 50 цели на правителствените сили, при което според Анкара са загинали 76 сирийски военнослужещи. Москва оспори тези твърдения малко по-късно.

EA Daily: Турция удари 115 сирийски цели в отговор на офанзивата в Идлиб
Въоръжените сили на Турция са нанесли удари по 115 цели на сирийската армия в отговор на обстрел на своите военни в северозападната провинция на арабската република Идлиб. Това се казва в разпространено заявление на Министерството на отбраната на Турция, предава агенция EA Daily. „В отговор бяха нападнати 115 мишени на режима на (президент на Сирия) Башар Асад. 101 войници на сирийския режим, както и три танка, две артилерийски позиции и един хеликоптер бяха неутрализирани. Като част от самозащитата продължават ударите срещу определените цели“, заяви турското военно ведомство. Подчертава се, че по този начин Турция „даде светкавичен отговор“ на атаките на сирийската армия в съответствие със своето „законно право на самозащита“. Турските въоръжени сили ще продължат да нанасят „интензивни и непрекъснати“ удари срещу целите на армията на „режима“ на Башар ал Асад, заяви по-рано говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция Омер Челик, коментирайки смъртта на турските военни в зоната на деескалация Идлиб в северозападната част Сирия. Според него турската армия ще продължи да предприема необходимите мерки, докато“"режимът на Асад не се придвижи зад агресивно нарушената линия в Идлиб“. Челик предупреди, че отговорът на турските въоръжени сили на вилазките срещу военните на страната „ще бъде многократен“. По-рано петима турски войници загинаха в резултат на обстрела на "наблюдателния пост" на турските въоръжени сили в северозападната част на Арабската република. Според турското министерство на отбраната са ранени още 5 войници. Припомняме, че сирийската армия напредва в района на Големия Идлиб (провинции Идлиб и Хама, части от провинциите Алепо и Латакия) на фона на гневни тиради и ултиматуми към Дамаск от военно-политическото ръководство на Турция. Анкара няма да позволи на войските на Башар Асад да завземат нови територии и да се укрепят в последната крепост на „сирийската въоръжена опозиция“ в провинция Идлиб, заяви на 4 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Турският лидер направи още едно предупреждение в деня, след като в посочената провинция на Сирия бяха убити осем военнослужещи и цивилни специалисти от турските въоръжени сили.

Reuters: Турция каза на Русия, че атаките срещу турските наблюдателни постове в Сирия трябва да спрат незабавно
Турските служители казаха на гостуваща руска делегация, че атаките върху турски наблюдателни пунктове в северозападна Сирия трябва незабавно да бъдат спрени и че подобни нападения няма да останат без отговор, предава Reuters. По-рано Анкара заяви, че подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили са убили петима турски войници, които са сред хилядите изпратени там, за да помогнат за овладяване на сирийската офанзива и прекратяване на гражданската война, която се води вече девет години. В изявление след разговори между говорител на президента Ибрахим Калън и руската делегация, президентството заяви, че на руснаците е казано, че нападенията срещу турските сили са неприемливи и че Москва трябва да изпълнява задълженията си, съгласно споразумението за деескалация между Анкара и Москва от 2018 г.

„Независимая газета“:Турция продължава да търпи загуби в Идлиб
Засилване на напрежението в сирийската провинция Идлиб, която остава последният голям анклав на въоръжените сили на Дамаск, доведе до смъртта на турски военни. Това заявиха от Министерството на отбраната, като уточниха, че трагедията е станала по вина на сирийската правителствена армия. Военните на двете страни се сблъскаха малко след преговорите между представители на Москва и Анкара, които се опитаха да се споразумеят за прекратяване на военните действия в Идлиб, коментира руският вестник “Независимая газета“. Турското министерство на отбраната съобщи за петима загинали на наблюдателния пост в Тафтаназ, който се намира в зоната за деескалация на Идлиб. Според тази информация постът е атакуван от артилерия на сирийската правителствена армия. Съобщава се, че турските сили са отвърнали на удара. Няколко часа преди това бяха проведени преговори между Русия и Турция в Анкара. Това е вторият опит на страни да осигурят прекратяване на военните действия в Идлиб. Но изглежда, че срещата не е завършила с нищо съществено. „Основната ни цел е да предотвратим миграцията и хуманитарната трагедия“, каза министърът на националната отбрана Хулуси Акар в навечерието на разговор с вестник „Хюриет“. „Следователно ние се опитваме да осигурим прекратяване на огъня и да спрем кръвопролитието“, заяви той. Според Турция сирийската армия провежда офанзивни действия, които противоречат на всички споразумения. Според министъра, ако силите на сирийския президент Башар ал Асад продължат в тази посока, тогава Турция ще приложи план Б и дори план В в Идлиб. Акар не разкри какво точно биха могли да направят турските власти, ако напрежението продължава, но се позова на предишни турски военни операции в Северна Сирия. Вероятността за продължаване на операцията „Източник на мира“, която бе стартирана през октомври 2019 г., бе обсъдена и миналата седмица от президента Реджеп Тайип Ердоган, който обеща да възобнови военните действия в няколко направления. Въпреки това Анкара не се ограничаваше само до заплахи. Почти цялата изминала седмица имаше съобщения за прехвърлянето на турски бронирани машини до сирийската граница и започнаха действия в източната част на Идлиб. „Идлиб не е страна, а сирийска провинция. В сирийската провинция Идлиб няма граждани на Идлиб, а сирийски граждани, които станаха заложници на терористите там ", заяви руският посланик в ООН Василий Небензя. "Не можем да говорим за конфликта между Москва и Анкара, а по-скоро за границите на двустранното сътрудничество", заяви Антон Мардасов, експерт от Руския съвет по международни работи, пред „Независимая газета“. Според експерта обещанията на официалната Анкара да започне операция в Идлиб и в североизточната част на Сирия не могат да бъдат нищо повече от увеличение на ставките за последващо постигане на приемлив компромис. „Това е допълнително доказателство, че темата за Идлиб и на изток от река Ефрат е свързана в диалога между Руската федерация и Турция“, казва Мардасов. „Наистина не вярвам, че Анкара ще „принуди“ Дамаск да се оттегли на позициите, предвидени в Споразумението от Сочи от 2018 г., въпреки че възможността за формиране на вид демилитаризирана зона, която би включвала тези маршрути, би била изход от тази ситуация. Принуждаването на Дамаск да предаде позициите си в тази посока, дори заради някакъв неутрален контрол, е сложен сценарий“.

РИА Новости: Турция нанесе ответен удар по сирийската армия
Турската армия е нанесла удари по 101 цели на въоръжените сили на Сирия след обстрела на наблюдателния пункт, съобщават от Министерството на отбраната на Турция, предава РИА Новости. Съобщава се, че е свален и сирийски хеликоптер. По-рано Анкара заяви за смъртта на пет турски военни, включително и петима ранени, в резултат на обстрел от страна на сирийските войски.

„Спутник“ (Русия):В Кремъл коментираха ескалацията на конфликта в Идлиб
Москва е обезпокоена от ситуацията в сирийската провинция Идлиб, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, предава руската медия „Спутник“. По-рано днес бе съобщено, че петима турски военни са загинали, а още петима са ранени след обстрел в Идлиб. От турска страна отговориха на атаката. „Продължаваме да сме обезпокоени (от ситуацията)“, цитира думите му РИА Новости. Песков съобщи, че в момента няма конкретни планове за среща между президентите на Русия и Турция, като допълни, че „ако е необходимо, може да се осъществи“.

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу заяви, че все още няма съгласие с руската делегация за Идлиб
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че досега няма постигнат консенсус с руската делегация относно ескалиращата ситуация в Идлиб, Сирия, предава Anadolu Agency. Той допълни, че след провала на прегорите в рамките на първата среда, ще бъде проведена втора. По време на тричасовата среща е обсъден политическият процес в разпокъсаната от война страна и е подчертана необходимостта от осигуряване на мир в провинция Идлиб. Взето е решение да бъдат възобновени предговорите през следващите седмици.

ТАСС: Петима турски военни загинаха в резултат на обстрел в Идлиб
Най-малко петима турски военнослужещи са загинали в резултат на обстрел в сирийската провинция Идлиб, заявиха от Министерството на националната отбрана на Република Турция, предава ТАСС. В комюникето се отбелязва, че в резултат на обстрела са загинали петима военнослужещи, а още петима са ранени. По-рано от агенция Reuters съобщиха, че правителствената войска на Сирия е атакувала турски наблюдателен пост в Тафтаназ в Идлиб.

РИА Новости: Сирийските правителствени сили са освободили 600 кв. км от терористи
Генералният щаб на Сирийските правителствени сили обяви освобождаването на повече от 600 квадратни километра в провинциите Алепо и Идлиб от терористи по време на военни операции, предава РИА Новости. По-рано тази седмица сирийската армия установи пълен контрол над град Саракеб, който е ключов за Идлиб и стратегически важен поради местоположението си на кръстопът на магистралните маршрути М4 (Латакия-Алепо) и М5 (Дамаск-Алепо). "Въоръжените сили постигнаха напредък на терен. Войските, настъпващи от изток от провинция Идлиб, се срещнаха с войски, настъпващи от юг от провинция Алепо, възвърнаха контрола над географска зона над 600 квадратни километра и установиха контрол над десетки населени пунктове и хълмове", се казва в изявлението на Генералния щаб, разпространено от телевизионния канал Al-Ikhbariya. Сирийската армия започна офанзива в западната част на Алепо на 26 януари във връзка с ежедневните терористични обстрели на жилищни райони на града, при които загинаха десетки цивилни. Терористите продължиха да обстрелват противно на обявеното през януари примирие. На 27 януари правителствените сили успяха да пробият първите линии на отбрана на терористите в западната част на Алепо. Генералният щаб на сирийската армия на 29 януари обяви освобождаването на големия град Маарет Нууман, държан от бойците от 2012 г. Градът има стратегическо значение, тъй като се намира на кръстовището на трасето на магистрала Хама Алепо. Той беше една от най-големите крепости на терористите и транзитен пункт за снабдителни пътища в южната част на провинция Идлиб. В меморандума за провинция Идлиб, подписан през септември 2018 г. между Руската федерация и Турция, се говори за намерението да се възстанови транзитния трафик по маршрутите М4 (Алепо - Латакия) и М5 (Алепо - Хама), за да се осигури свободно движение на жители и стоки.

Daily Sabah: Турция има и алтернативни планове за Идлиб
Турция има алтернативни планове за сирийската провинция Идлиб и ще изпълни своите задачи, заяви министър на отбраната Хулуси Акар, пише турското англоезично издание Daily Sabah. „Няколко пъти поискахме нашите стратегически партньори да проведем съвместна антитерористична операция за премахване на терористите от нашите граници и им казахме, че имаме план „Б“ и „В“, ако те не приемат нашето предложение“, заяви Хулуси Акар за турското издание Hurriyet. Той добави, че Турция е пристъпила към провеждането на операция „Ефратски щит“ само месец след опита за преврат, но също така не се поколеба да проведе операции „Маслинова клона“ и „Мирна пролет”. „Това е ясен показател за нашата решителност“, каза той и добави, че Турция няма да се колебае да проведе друга операция, ако силите на режима на Башар Асад не се оттеглят от турските наблюдателни пунктове до края на февруари. Акар отбеляза, че това не е заплаха, а последен вариант за постигане на мирно решение в региона. Той заяви, че Турция „ще направи всичко възможно“, ако режимът на Асад се опита да възпрепятства наблюдателните пунктове, които са разположени в райони, наскоро окупирани от режима. „Режимът безразборно убива невинни хора, включително възрастни хора, жени и деца. Над милион души бяха принудени да избягат към турската граница през последната година“, каза Акар. „Турските наблюдателни постове ще останат в района според споразуменията, подписани с Русия, и подкрепленията ще продължат“. Министърът на отбрана отбеляза, че Турция ще използва въоръжени и невъоръжени безпилотни летателни апарати за непрекъсната проверка на района. Той засегна и темата за твърденията, че Турция ще атакува и кюрдите в района. „Възможно ли е това? Винаги сме с нашите кюрдски братя…По същия начин, както „Ислямска държава“ не представлява исляма, така и „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) и "Народни сили за самоотбрана" (YPG) не представляват кюрдите“, каза Акар, подчертавайки, че турската армия е насочена само към терористите от ПКК и YPG. Седем турски военни и един цивилен бяха убити, а още няколко бяха ранени при атака от силите на режима в град Саракиб. В отговор най-малко 76 военнослужещи на режима са убити. Анкара и Москва се споразумяха миналата година в Сочи да бъдат спрени актовете на агресия и да превърнат Идлиб в зона на деескалация, която трябва да се наблюдава от 12 турски наблюдателни пункта.

Anadolu Agency: Русия и Турция проведоха преговори в Анкара за Сирия
Анкара. Русия и Турция проведоха преговори в Анкара, за обсъдят ескалирането на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предава Anadolu Agency. Според дипломатически източници делегациите на двете страни са провели тричасова среща, по време на която са подчертали необходимостта от постигането на мир и засилването на политическия процес. Страните се съгласиха да възобновят преговорите в близките седмици. Ситуацията в Идлиб се изостри в последно време. В понеделник в резултат на нападение от страна на режима на Асад в Идлиб седем турски военнослужещи и един цивилен загинаха, ранените са дузина. В отговор Турция нанесе удар по 50 цели и уби 76 сирийски войници.

ТАСС: Преговорите между Русия и Турция за Идлиб са продължили най-малко три часа
Преговорите на руската делегация с турските им колеги се състояха в събота в Анкара, съобщи турският телевизионен канал Haber Turk, цитиран от TACC. Според канала страните са обсъдили ситуацията в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Преговорите са проведени при закрити врати в турското Министерство на външните работи и са продължили най-малко три часа. Разговорите между руските и турските служители се проведоха на фона на влошаване на ситуацията в провинция Идлиб. Както бе отбелязано по-рано в руското външно министерство, руските и турските военни направиха още един опит да въведат режим на мълчание, но терористите само засилиха атаките си. В резултат на това загинаха военни експерти от Руската федерация и Турция. Сирийската армия отвърна на екстремистите, превземайки на 5 февруари град Саракеб близо до Идлиб.

Anadolu Agency: Анкара няма да толерира нападения срещу турските сили в Северозападна Сирия
Турция никога няма да толерира атаките на режима на Асад срещу нейните сили в Идлиб, Северозападна Сирия, заяви директорът на комуникациите на Турция Фахретин Алтун, цитиран от Anadolu Agency. „Позволете ми да заявя ясно, че никога няма да толерираме нещата, които са се случили в Идлиб. Турция удържаше терористите, които насочваха оръжия към нашите героични войници, а сега ще държи и тези убийци, отговорни за мъченичеството на нейните войници в Идлиб, "каза Фахреттин Алтун на среща за Турция и Сирия, проведена в Истанбул. Турските войски са в северозападната част на Сирия, точно до турската граница, като част от антитерористична мисия и мисия за прекратяване на огъня, но тази седмица група турски войници бяха убити при атака на режима на Асад. Турция беше първата страна, изпратила своите военни сили за борба с терористите на „Ислямска държава и ПКК в Сирия, което ясно показва вижданията й за прокси войни в региона, добави Алтун. Той каза, че Турция има за цел не само да поддържа собствената си национална сигурност, но и да провали недобросъвестни проекти за региона. "Ако процесът на бежанския приток, започнал точно до нашите граници, не може да бъде спрян незабавно, ще започне нов и по-голям приток на бежанци, в крайна сметка достигайки европейските столици", предупреди той.

The Jerusalem Post: Какво стои зад руските критики срещу израелските въздушни удари в Сирия
Какво стои зад руските критики срещу израелските въздушни удари в Сирия, коментира израелското англоезично издание The Jerusalem Post. Изявленията на Русия получиха широко отзвук, повече отколкото предишни руски изявления за израелските удари в Сирия. Русия заяви през уикенда, че израелските въздушни удари върху Дамаск "са поставили граждански самолет в сериозна опасност и са го принудили да се пренасочи към руската авиобаза Хмеймим". Изглежда, че това е съобщение от Москва, но какво е посланието и какъв е контекста му? Руското посолство в Израел написа в социалната мрежа „Туитър“за неотдавнашния инцидент и е свързано със статия на RT за него. В него се казва, че Израел е поставил граждански самолет в "сериозна опасност". Руското Министерство на отбраната стои зад първоначалната оценка, но външното министерство разпространи новината. В него се казва, че "Еърбъс А320" от Техеран е трябвало да извърши аварийно кацане след "израелска ракетна атака". По-сериозно е, че Русия разпространи в медиите си, че Израел се стреми да "защити" ударите си, използвайки граждански самолети. Русия изглежда твърди, че това е „нещо обичайно“. Възможно е Русия да се опита да направи паралел с Иран, който свали украински граждански самолет на 8 януари след ударите с ирански балистични ракети върху американските сили в Ирак. Руските медии използват термина „кръстосан огън“, който също се използва за извинение от Иран за свалянето на украинския самолет. Русия изглежда твърди, че самолетът, който се опитва да кацне в Дамаск, може би е бил попаднал в „кръстосан огън“. Иранските медии също са повдигнали историята. Твърденията на Русия достигнаха до британската обществена медия BBC, където в статия се твърди, че Израел „почти е свалил“ самолет.. Няма доказателства за това извън твърденията. Авиокомпанията Cham Wings не се е оплакала и не е ясно защо е летяла на север към Латакия, а не каца на друго летище. Игор Конашенков от руското министерство на отбраната каза, че Израел „използва присъствието на цивилни самолети като щит срещу сирийските зенитни батареи.“ Той каза, че това е „подигравка с живота на стотици невинни цивилни“. Това са остри и почти безпрецедентни критики, отправени към Израел от Москва. Те идват на фона на напрежението между Русия и Турция заради сраженията в Идлиб и след като премиерът Бенямин Нетаняху посети Москва в края на януари, а Русия помилва Наама Исачар, израелска гражданка, задържана там. Русия усили своята реторика за израелските удари в Сирия през последните години. Това става, след като Израел е все по-публично говори за ударите си върху ирански обекти в Сирия. Например бившият началник-щаб на израелската армия заяви през януари 2019 г., че Израел има хиляди ирански цели в Сирия. Министърът на отбраната на Израел заяви, че Израел ще превърне Сирия във „Виетнам“ за Иран. Русия и Израел са в близки и засилващи се контакти, след като през 2015 г. Русия се намеси в подкрепа на сирийския режим и изпрати своите военновъздушни сили в Сирия. По принцип руските операции са били в северната част на страната, а не там, където Израел извършва въздушни удари. Но противоречията се засилиха. През септември 2018 г. сирийски С-200 свали руски военен самолет по време на израелски въздушен удар, което доведе до криза. Русия изпрати С-300 в Сирия в отговор и проведе разговори с Израел. През декември 2018 г. Русия нарече израелските удари по Сирия „провокативни.“ Русия заяви по това време, че ударите са „застрашили два цивилни полета“. През юли и ноември 2019 г. Москва също критикува израелските удари, казвайки, че Израел „грубо нарушава сирийския суверенитет.“ През юни руският съветник по националната сигурност заяви, че ударите са нежелателни. През ноември 2019 г. Русия отиде по-далеч и нейното външно министерство разпространи информация за „четири предполагаеми атаки на израелската армия през последните десет дни“. Разпространяването на подобна информация се разглежда като опит да бъде засрамен Израел. Министерството съобщи, че Израел нанася удари близо до Албукамал в Сирия и че "изтребители, както се съобщава, са преминали през въздушното пространство на Ирак и Йордания". Дали последното твърдение на Русия за цивилния самолет е друго послание до Израел по отношение на Сирия или това е начин да се покаже подкрепата на Москва за сирийския режим или начин да накара Израел да промени леко стратегията си. Липсва яснота за крайната цел на Русия. Русия обича да показва, че може да разкрие повече подробности за действията на Израел и че чрез това може или да повлияе на израелската политика, или поне да направи решенията на Израел по-прозрачни. Това би могло да подхрани напрежението между Израел и Иран. Но като цяло Русия не се стреми да предотврати действията на Израел или да предостави на Дамаск противовъздушната отбрана, която може да ги възпира. Някои спорят през годините, че това е така, защото Русия няма нищо против Иран да понася удари в Сирия. Теоритично отслабването на Иран в Сирия укрепва Русия, защото това означава, че сирийският режим е напълно зависим от Москва. Освен това Русия може да възприеме Иран като дестабилизиращ фактор в Сирия, защото Иран поддържа силите си в Сирия и заплашва Израел, като по този начин подкопава Дамаск. Иран се стреми да премести противовъздушната отбрана към базата Т-4 в Сирия и да премести технологията за управление на ракети през Сирия в помощ на „Хизбулла“. Това е основна заплаха. Стратегията на Русия в Сирия е да запази режима и да се съсредоточи върху балансирането на отношенията с Турция. Иран може да развали това чрез своите действия. Коментарите на Москва показват, че тя обръща голямо внимание на случващото се между Израел и Иран. Твърденията за цивилни самолети изглежда са вид предупреждение. Заедно с нарастващата критика това може да представлява опит на Москва да започне да диктува следващата фаза на сирийския конфликт и да намали времето, когато въздушното пространство на Сирия е било свободно за всички - за Турция, САЩ и други.

ТАСС: Преговорите между Русия и Турция за Идлиб са продължили най-малко три часа
Преговорите на руската делегация с турските им колеги се състояха в събота в Анкара, съобщи турският телевизионен канал Haber Turk, цитиран от TACC. Според канала страните са обсъдили ситуацията в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Преговорите са проведени при закрити врати в турското Министерство на външните работи и са продължили най-малко три часа. Разговорите между руските и турските служители се проведоха на фона на влошаване на ситуацията в провинция Идлиб. Както бе отбелязано по-рано в руското външно министерство, руските и турските военни направиха още един опит да въведат режим на мълчание, но терористите само засилиха атаките си. В резултат на това загинаха военни експерти от Руската федерация и Турция. Сирийската армия отвърна на екстремистите, превземайки на 5 февруари град Саракеб близо до Идлиб.

Daily Sabah: Турция и Русия трябва да намерят път към споразумение
Турция и Русия трябва да намерят път към споразумение, пише турското англоезично издание Daily Sabah в материал, представен без редакторска намеса. Сирийската гражданска война винаги е имала голям потенциал да се влоши във всеки възможен ден. От май 2019 г. режимът на Башар Асад бомбардира последното убежище на сирийската опозиция в северозападната провинция Идлиб. Потенциалът за влошаването се показа в пълен мащаб, когато режимът нападна турските сили, убивайки седем турски войници и лице от турския военен персонал. Тази недекларирана своеобразна война спря малко преди да се разгорещи и вместо това премина в дипломатически спор между двете страни-гаранти на Сочинското споразумение - Турция и Русия. Отмъщението на Анкара за нападението на режима на Асад, включително „неутрализиране“ на 76 правителствени военни, влизащи в Саракиб, заплашващи няколко турски наблюдателни поста, без съмнение ще предизвика нова фаза на военни действия в Идлиб. Турция и Русия се договориха в края на 2017 г. да работят заедно за справяне с усилващата се хуманитарна криза в Сирия. Като част от сътрудничеството си руските и турските войски решиха да създадат нови демилитаризирани зони в Идлиб в северозападна Сирия, Алепо, Източна Гута и Дума. Скоро след споразумението за сътрудничество сирийските правителствени сили завзеха почти всички тези области с изключение на Идлиб. Последващо споразумение през септември 2018 г. в Сочи, Русия, бележи най-големия успех на сътрудничеството на Русия и Турция в Сирия. Установи се прекратяване на огъня и буферна зона. Тези постижения се спазваха доскоро, когато сирийският режим, окрилен от руската подкрепа и военната победа в други части на Сирия, започна безскрупулно да нарушава споразумението. Не е тайна, че Асад иска да възвърне пълния контрол върху Идлиб, както и магистралите М4 и М5, за да свърже Латакия, Алепо и Дамаск; обаче, съгласно споразумението за прекратяване на огъня в Идлиб, тези пътища се контролират от множество сили. Докато поемането на контрол над Саракеб би улеснило контрола над магистралите, това би изложило на риск наблюдателни пунктове на Турция южно от града. Анкара непрекъснато призовава Асад да изтегли силите си обратно на юг в опит да възстанови границите на зоната за деескалация. Всяко нарушение в този момент би означавало провал за сирийската опозиция, трагичното унищожаване на буферната зона за цивилни, които имат неясно и несигурно бъдеще в случай, че режимът завземе провинцията и нова вълна от бежанци, които се стичат към турската граница. Това също ще доведе до провал и за процесите от Астана и Сочи. Ето защо тази ситуация е толкова важна за Турция. Идлиб, като последната крепост на опозиционните сили, също има символично значение в мирните преговори в Женева: Който контролира Идлиб, очевидно ще има голямо влияние върху последната дума за бъдещето на Сирия. Идлиб също има голямо значение за режима на Асад, тъй като би заздравил позицията му при преговорите в Женева в момент, когато той поема безумния риск да се сблъска с турските сили в открита война на терен за първи път след началото на гражданската война. Очевидно това би било фатално за споразумението от Сочи. Ако говорим конкретно, резултатът от атаките на сирийския режим в Идлиб е въпрос на живот или смърт за ролята на опозицията по време на преговорите в Женева. Опозицията ще се бори докрай, за да се опита да избегне отслабването на позициите си по време на последния си шанс при преговори за Идлиб. Идлиб има население от четири милиона души и постоянните нападения на режима там могат да доведат един милион от тях към относителна безопасност близо до турската граница. Нова вълна бежанци до турската граница е най-голямата грижа на Анкара в момента. Ако режимът на Асад наруши зоната на деескалация и започне нови атаки срещу граждански райони, Идлиб ще стане сцена на нови човешки трагедии. От 2015 г. Анкара призовава за зони за деескалация,зони за сигурност или зони забранени за полети за бежанци по протежение на 911-километровата си граница със Сирия в отговор на икономическата и политическата тежест от приемането на близо четири милиона сирийски бежанци, които са влезли в страната през последните пет години. Анкара достигна своя административен и институционален капацитет да побере многобройните бежанци и като такава иска да предотврати евентуален нов регионален конфликт, който може да накара повече бежанци да се опитат да влязат в Турция. Анкара предложи създаването на зона за сигурност в северната част на Идлиб, както и изграждането на малки къщи на юг от турската граница в рамките на дълбочина от 30 километра до 35 километра от територията на Сирия. Той иска подкрепа от международната общност, да бъде в състояние да направи това. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви миналия понеделник, че страните от ЕС и САЩ имат опасения относно хуманитарните проблеми в Идлиб, но не са предприели конкретни действия за тяхното решаване. Въпреки че специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри заяви, че насилието в Идлиб повдига призрака на международна криза и държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди атаките на сирийското правителство в Идлиб, потвърждавайки отново подкрепата на страната му за Турция, притесненията се материализират само на думи. През последните две години сирийската гражданска война е игра на много нива предимно между Русия и Турция. Връзката между двамата ключови играчи се тества всеки път, когато силите на режима създават нова ситуация на място. След нападението на сирийските правителствени сили миналия понеделник всяка от страните заяви, че няма намерение да ескалира конфликта и предприе дипломатически усилия за успокояване на ситуацията чрез непрекъснат диалог между Ердоган и руския президент Владимир Путин. Друг неизбежен аспект на този диалог е, че Турция и Русия трябва да се опитат да формулират нов процес, за да се ориентират в съществуващата ситуация в Идлиб. И двете страни все още не променят позициите си. За да стигнат дотам, първото нещо, което трябва да направят, за да водят този диалог, е да възстановят доверието между страните, което бе разрушено, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че "турските военни части се придвижват в Идлиб без предупреждение", след като сирийските правителствени сили убиха седем турски войници и цивилен. Анкара категорично отрече твърдението, като заяви, че Москва е информирана за турските военни движения. Турция и Русия споделят много важни инициативи, като например изграждането и експлоатацията на атомната електроцентрала „Акую“, споразумението за ракетната система С-400 и проектите по газопровода „Турски поток“, всички от които правят руско-турските отношения всичко друго, но не и черно-бял въпрос. Както бе споменато по-горе, като оставим настрана всички конфликтни интереси, единственото функционално сътрудничество в Сирия през последните две години е между Турция и Русия, особено след като САЩ „не спази обещанията си пред съюзника си в НАТО“. Диалогът между Анкара и Москва е всичко, което е останало, и той трябва да продължи заради Сирия. Ако обаче сирийският режим продължава да атакува наблюдателните пунктове на Турция, Анкара няма да се отклони от отмъщението с военна сила. В резултат конфликтът ще бъде решен на терен, вместо на масата. Начертаването на нова пътна карта за мирно разрешаване на конфликта изглежда е единственото решение на нарушеното споразумение в Сочи и неспазването на прекратяването на огъня в Идлиб.

Anadolu Agency: Все още има кюрдски сили в „зоната за сигурност“ в Северна Сирия
Силите на „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС), които Турция асоциира с обявената от Анкара за терористична организация „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) все още се намират на територията на т.нар. „зона за сигурност“ в Северна Сирия и те продължават да атакуват турските сили в региона, предава Anadolu Agency. „Въпреки споразуменията с Руската федерация от 22 октомври, ОНС продължават да присъстват в (контролираните от Турция) западни и източни региони от (операция) „Извор на мира“ и те продължават да нападат нашите сили“, се казва в съобщение на министерството на отбраната на Турция. Те още уверяват, че на тези атаки „се отговаря адекватно“. На 22 октомври 2019 г., няколко седмици след като турските военнослужещи нахлуват в Северна Сирия, намираща се под контрола на ОНС, Анкара и Москва подписват споразумение за прекратяването на огъня, според което кюрдските сили ще се оттеглят на 30 км от границата с Турция. Там според плана трябва да се създаде „зона за сигурност“, в която Анкара планира да засели един или два милиона сирийски бежанци, въпреки притесненията на някои организации, че това може да измени демографската карта на региона. Освен това след споразуменията руски и турски сили започнаха да патрулират в региона.


AFP: Сирийската армия продължава да напредва в Идлиб и превзе стратегически важния град Саракеб
Сирийската правителствена армия пое контрол над стратегически важния град Саракеб, намиращ се на ключово място в провинция Идлиб, последния бастион на въоръжената опозиция в страната, предава AFP. Това се случва на фона на подновената офанзива на силите на президента Башар Асад, която продължава вече няколко седмици. „Армейските части вече поеха пълен контрол над град Саракеб“, се казва в съобщение на държавната телевизия на Сирия, в което се виждат и кадри на пустите улици на града, изоставени след няколко седмици на бомбардировки.

Anadolu Agency: Турция ще отвърне на всеки опит за атака срещу позициите й в Идлиб
Турция ще използва правото си на самозащита, ако отново бъде нападната в Сирия, заявиха от министерството на отбраната в Анкара, предава Anadolu Agency. „Ако бъдем атакувани отново, ние ще отвърнем по най-силния възможен начин, на базата на нашето право за самозащита“, заявиха в свое изявление от министерството. Те добавят, че турските наблюдателни постове страната в сирийската провинция Идлиб „продължават да изпълняват задълженията си и са способни да се защитават с оръжията и оборудването, с което разполагат“. По-рано турски наблюдателни постове попаднаха под обстрела на силите на правителството на сирийския президент Башар Асад. Според Анкара, в атаката са загинали седем турски военнослужещи и един цивилен, като ранените са били десетки. В отговор, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че авиацията на страната му е нанесла удари по над 50 сирийски бази, при което са загинали 76 правителствени военнослужещи. Това твърдение беше оспорено от Русия. Идлиб е последният бастион на въоръжената опозиция в Сирия, подкрепяна активно от Турция. През септември 2018 г. беше постигнато споразумение между Анкара и Москва Идлиб да се превърне в зона за деескалация, в която да бъдат забранени военните действия. Въпреки това офанзивата на правителствените сили в региона продължава, с подкрепата на Русия.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

ТАСС: За малко да пострада пътнически самолет при израелски въздушен удар срещу Дамаск
По времена въздушно нападение на израелските изтребители на 6 февруари в предградията на Дамаск, пътнически самолет „Еърбъс А 320“ със 172 пътници на борда е можело да падне под огъня на сирийските системи за ПВО. Самолетът е успял да напусне опасния район и да кацне в руската авиобаза "Хмеймим", каза пред репортери в петък говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от TACC. Според него в момента на нападението на израелски изтребители срещу района на летището в Дамаск, е кацал пътнически самолет „Еърбъс А 320“ със 172 пътници на борда, изпълняващ полет Техеран-Дамаск. Пътническият самолет се е намирал почти „в зоната на смъртоносен зенитен ракетно-артилерийски огън“, добави Конашенков. „Само благодарение на оперативните действия на диспечерите на летището в Дамаск и ефективната работа на автоматизираната система за контрол на въздушното движение успяхме да извадим пътническия самолет от сирийската ударна зона на противовъздушната отбрана и безопасно да се приземи на най-близкото алтернативно летище в руската авиобаза Хмеймим“, подчерта генералът. Той отбеляза, че "провеждането на военни операции във въздуха от израелският генерален щаб, използвайки за прикриване или блокиране на реакцията на сирийските сили за противовъздушна отбрана на граждански самолети с пътници, се превръща в характерна черта на израелските военновъздушни сили". Генералът заяви, че израелските военновъздушни сили са извършили изненадваща атака над предградията на сирийската столица на 6 февруари след два часа сутринта с четири изтребителя F-16, без да влизат във въздушното пространство на страната. Израелските военни самолети са изстреляли осем ракети „въздух-земя“. Сирийските военни активно са използвали системите за противовъздушна отбрана при отблъскване на удара, добави руският генерал. Конашенков обърна внимание и на факта, че редовни пътнически полети в Сирия и по света се извършват на известни височини, което ясно се вижда на радарните системи на Израел. "Израелските радари виждат въздушната обстановка в района на летището в Дамаск не по-малко ясно", заяви говорителят на Министерството на отбраната. Той подчерта, че подобни „операции на израелски стратези, за съжаление, подлагат на риск живота на стотици невинни цивилни“.

РИА Новости: Руските военни патрулираха в Сирия без участието на Турция
Турция не взе участие в съвместното патрулирането на сирийско-турската граница с Русия, заяви началникът на Руския център за помирение на враждуващите страни (част от Министерството на отбраната) генерал-майор Юрий Боренков, предава РИА Новости. "Поради непристигането на турската страна за участие в съвместни патрули, руската военна полиция патрулира по маршрута…в провинция Ал-Хасеке“, каза Боренков. Военната полиция на Руската федерация също продължи да патрулира по няколко маршрута в провинция Алепо. Освен това са проведени и въздушни патрули. "Всички дейности в рамките на патрула по тези маршрути се проведоха в съответствие с одобрените планове, без инциденти", добави Боренков.

ТАСС: Дамаск обвини Анкара, че подкрепя терористи в Идлиб
Сирия смята разполагането на турски сили в провинцията в Идлиб за нарушаване на Аданското споразумение, подписано през 1998 г., предвиждащо двустранна координация по осигуряване на сигурността по общата граница. Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на страната, разпространено от агенция SANA, предава ТАСС. „Действията на (президента на Турция Реджеп Тайип) Ердоган са насочени към защита на терористични групировки, на които Анкара оказва всеобхватна подкрепа“, се казва в съобщението. Както подчертават от ведомството, Турция „не изпълнява своите задължения, произтичащи от подписаните в Астана и Сочи споразумения, които се отнасят до уреждането на ситуацията в провинция Идлиб“. „Поведението на Анкара показва, че тя произволно прилага подписаните документи и въвежда в заблуждение международната общност“, се казва в изявлението.

Реджеп Тайип Ердоган: Башар Асад трябва да изтегли силите си от турските наблюдатели постове в Сирия
Правителството на сирийския президент Башар Асад трябва да изтегли силите си от турските наблюдателни постове в страната в рамките на февруари, или Анкара ще отвърне. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency. „Ако сирийският режим не се изтегли турските наблюдателни постове в Идлиб, Турция ще е принудена да се погрижи сама за това“, каза Ердоган в изявление пред представители на своята „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР). „Турската армия и военновъздушни сили ще се придвижват свободно във всички операционни зони (в Сирия) и в Идлиб, и ще провеждат операции ако се наложи“, каза още турският държавен глава, след като се появи информация за движение на силите на Анкара в региона. Ердоган обвини Башар Асад, че нарушава примирието в Идлиб, като посочи нападението от 3 февруари, в което според него са загинали общо седем турски войници. „Атаката по нашите войници от онзи ден беше повратна точка в Сирия за Турция“, каза той. Президентът добави, че след всяка атака срещу турски войници или съюзници на Анкара ще има отговор, без предупреждение и без значение от това кой е атакувал. Той все пак увери, че Турция „има принцип да не застрашава животите на невинните хора“. Според информацията, на 3 февруари сутринта в Идлиб са били бомбардирани позиции на турската армия, при което според Ердоган са загинали 7 военнослужещи, и са били ранени още 13 души. В отговор Турция е нападнала повече от 50 сирийски позиции, при което са загинали 76 войници от правителствените сили, по думите на президента. Непосредствено след изявлението му тогава, Русия да оспори тези твърдения.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Майк Помпео: САЩ осъждат атаките в Идлиб и подкрепят Турция
Американският държавен секретар Майк Помпео осъди атаките на сирийското правителство срещу Идлиб и заяви подкрепата си за Турция, предава Reuters. „САЩ отново осъждат продължаващите, неоправдани и безмилостни посегателства над хората на Идлиб“, казва Помпео в изявление. „Ние подкрепяме нашия съюзник в НАТО Турция след атаката, довела до смъртта на множество турски служители, служили на наблюдателен пост, използван за координация и деескалация, и напълно подкрепяме оправданите действия на Турция в отговор на самозащита“, добави той.

РИА Новости: Генералният секретар на ООН призовава Турция и Сирия да прекратят военните действия в Идлиб
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Турция и Сирия да прекратят военните действия в Идлиб, предава РИА Новости. Министерството на отбраната на Турция заяви, че в понеделник са убити петима турски военни и един цивилен по време на обстрел от сирийската правителствена армия в Идлиб. След това, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че убитите са петима военни и трима цивилни. „Ние много ясно изразихме нашата огромна загриженост във връзка с ескалацията в Идлиб, като поискахме прекратяване на военните действия“, заяви Гутериш по време на пресконференция. Той подчерта, че няма военно решение на конфликта в Сирия. "Неведнъж сме казвали, че решението може да бъде само политическо", добави той.

ТАСС: Ердоган заяви, че сега Турция няма да влиза в конфликт с Русия
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред журналисти, връщайки се от посещение в Украйна, че на дадения момент неговата страна няма да влиза в конфликт с Русия, предава ТАСС, като се позовава на информация на телевизионния канал NTV. „На този етап няма да влизаме в конфликт или сериозно противоречие с Русия. С Русия имаме много сериозни стратегически инициативи (проекти)“, подчерта президентът. В качеството на примери за тези „стратегически инициативи“ Ердоган посочи два примера: изграждането на първата АЕЦ „Аккую“ в Турция и изпълнението на проекта „Турски поток“. „Първо, това се отнася до нашата ядрена енергия, която стартираме много решително. И там има много, много сериозни цифри…Второ, проектът „Турски поток“ също има голямо значение….Той е важен и за нас, защото е стратегическа инвестиция“, обясни турският президент.

Daily Sabah: Турция призова Русия да засили усилията си за предотвратяване на нарушенията в Сирия
Русия трябва да поеме отговорност за предотвратяване на атаките от режима на Башар Асад, а Турция няма да толерира подобна агресия, заяви министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, пише турското англоезично издание Daily Sabah. „Ние се стремим да прекратим конфликта (в Сирия), заедно с Русия, както направихме в Астана и Сочи. Не е възможно да търпим атаки, които са насочени срещу нас. Дадохме необходимия отговор в Идлиб и ще продължим“, заяви Мевлют Чавушоглу. Министърът на външните работи заяви, че е казал на руския си колега Сергей Лавров, че Русия трябва да предприеме действия, за да спре атаките срещу турски военни в северозападната провинция Идлиб. „Военните части в Идлиб имат за цел да укрепят турските наблюдателни пунктове“, каза Чавушоглу и добави, че те имат за цел да наблюдават нарушенията. Мевлют Чавушоглу също отхвърли твърденията на Русия, че „не могат да контролират напълно режима“, като заяви, че това изявление не отразява истината. „Последните събития показват, че режимът в Сирия подкрепя военния начин на разрешаване на кризата, а не политическия“, каза Чавушоглу. Чавушоглу разговаря с Лавров след нападение в Идлиб, при което загинаха седем турски военни и един цивилен. Русия е ключов съюзник на режима на Асад. Провинция Идлиб е „крепостта“ на опозицията и антиправителствените въоръжени групировки от избухването на гражданската война през 2011 г. Турция и Русия се споразумяха през септември 2018 г. да превърнат Идлиб в зона на деескалация, където актовете на агресия да бъдат изрично забранени. Сирийския режим и неговите съюзници обаче нарушават условията на споразумението за прекратяване на военни действия.

РИА Новости: Турция и Русия работят по намаляването на напрежението в Идлиб
Външното министерство на Турция заяви, че Анкара работи с Русия за намаляване на напрежението в сирийската провинция Идлиб, където при артилерийски обстрел на 3 февруари загинаха петима турски войници, предава РИА Новости. "Работим с Русия, за да спрем атаките на силите на сирийския режим. Русия има важна мисия тук", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в ефира на анкарската телевизия NTV. Според него Турция е реагирала на нападение, и ще продължи да го прави, ако нейните войски бъдат атакувани отново в Идлиб. "Няма да толерираме това", добави турският министър. Турското министерство на отбраната заяви по-рано, че петима турски военни и един цивилен са убити при обстрел на сирийската правителствена армия в провинция Идлиб – последният бастион на въоръжената опозиция в близкоизточната страна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди тази информация. В съответствие със споразумението, постигнато през май 2017 г. на преговорите в Астана (сега Нур-Султан), столицата на Казахстан, от представители на Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация. В последствие обаче територията на три от тях попадна под контрола на правителствените сили на президента на Сирия Башар Асад. Четвъртата зона, разположена в Идлиб, както и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още са под контрола на въоръжената опозиция, като в тях има и елементи на терористичната организация Джебхат ал Нусра. През септември 2018 г. Русия и Турция се договориха да създадат демилитаризирана зона в Идлиб, където оперират десетки различни въоръжени формирования.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

ТАСС: Руските военни патрулираха в Сирия без участието на Турция
Турските войници в понеделник не участваха в съвместни патрули с Русия в Сирия. Подразделения на руската военна полиция са ги провеждали независимо, заяви началникът на Руския център за помирение на враждуващите страни (част от Министерството на отбраната) генерал-майор Юрий Боренков, цитиран от TACC "Поради непристигането на турската страна за участие в съвместни патрули, руската военна полиция едностранно патрулира", каза генералът. Според Боренков руските военни продължават да патрулират в провинциите Алепо, Рака и редица други маршрути. "Всички дейности в рамките на патрула по тези маршрути се провеждаха в съответствие с одобрените планове, без инциденти", каза генералът. Според него руската армия провежда въздушни патрули по трасето авиобаза Камишли-Тел Аш Шур-Гарби - авиобаза Камишли, както и патрулиране на няколко населени места от летището в Метрас. По-рано турският телевизионен канал NTV съобщи, че планираният за 3 февруари съвместен патрул на Русия и Турция в района на сирийския град Кобани е отменен. Причините за това не бяха уточнени. Съобщава се също, че министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, придружен от военните командири, е отишъл до границата със Сирия.

Daily Sabah: За развалените отношения в политиката
В материал, озаглавен „За развалените отношения в политиката“, турското англоезично издание Daily Sabah коментира наблюдаващия се обрат в руско-турските отношения. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса. Един уебсайт поставя въпрос пред своите читатели: "Ако сте в отношения с някой, който ви кара да се чувствате зле нарочно, защо стоите при него?" Най-лошият отговор на въпроса е „Вероятно заради страха ми, че няма да намеря друго човешко същество от 7-те милиарда по-добро от това“. Позорното отношение на Путин към ситуацията в Идлиб, Сирия, отразява, че той изобщо няма да се чувства зле, но може да бъде принуден да мисли за изгубените възможности, ако и когато Сирия бъде заменена от три държави. Или когато започнат да разопаковат върнатите С-400, или когато имат флотилии от НАТО, подредени по крайбрежието на Черно море. Когато те хленчат и стенят от тази страна на оградата, може да слушаме „Усмивката“ на Лили Алън с усмивка на лицата. Не може ли Путин да не прочете написаното на стената? Не може ли да види за пореден път броя на сирийците, които мигрират към Турция, и да разбере ужасно вредното му въздействие върху страната? Не може ли да разбере значението на думите „жени и деца“? Сирийската драма се основава на различията в определението на думата "тероризъм". Сирийците, които просто искаха демократична промяна в страната си, не са терористи. Те са хора, които се борят за ежедневния си хляб; те бяха счетоводители, учители, занаятчии, студенти и преподаватели. Да, някои хора (които с предварително уточнение, че режимът на Баас и Башар Асад с неговото малцинство в страната никога не биха позволили на мнозинството сунити да въведат демократична система) прибягнаха до тероризма и да, бившият американски президент Барак Обама ги екипира и въоръжи. Асад представя цялото опозиционно движение, сякаш то е съставено от онези терористи и бомбардира собствените му градове убивайки половин милион души. Пет милиона такива лица са намерили убежище в Турция с децата си. Останалите станаха жертва на историите от Астана и Сочи, на обещанията на Руската федерация и Иран, които някога бяха приети за честни, почтени и уважавани. Засмяхме се на американския представител Джеймс Джефри, когато той заяви, че процесът в Сочи просто губи енергия, така че трябва да бъде изключен. Разбира се, той просто се опитваше да насочи Турция, за да приеме плановете на САЩ за разчленяване на Сирия и създаване на държава, управлявана от ПКК, за да защити Израел от Иран. Но се засмяхме на предложението му, че руснаците и иранците ни оставят настрани. Очевидно в момента моллите в Иран са щастливи да видят повече потиснати сунити в Сирия, а руснаците са доволни от очевидно спечелилия режим на Баас срещу онези, които все още смятат за терористи. Но тези победи са само изява; нито едно правителство никога не е оцеляло след бомбардировките на собствения си народ. Освен това сирийските сунити са достигнали точка, при която перспективата за мирно съвместно съществуване със сектата на алауитските малцинства на Башар Асад е невъзможна. Може би сега казват, че разчленената Сирия би била по-добро решение за всички засегнати. Ако Турция достигне края на търпението си и прибегне до оръжие, за да защити собствените си войници в наблюдателните пунктове около Идлиб и да спаси сирийския народ там, Путин ще започне да слуша тъжната музика на разрушените отношения.

„Московский Комсомолец“: Какво се случва в Идлиб
Какво се случва в Идлиб, защо сме свидетели на сирийско-турско обостряне на конфликта, коментира руският вестник “Московский Комсомолец“. Турската армия подложи позициите на сирийските правителствени сили на въздушни и артилерийски атаки. Турският обстрел според Анкара е отговор на обстрела на турските войски в Идлиб от сирийските сили. Турските военни контролно-пропускателни пунктове са разположени до позициите на терористите. Анкара подкрепя с оръжия бойците, атакуващи сирийския град Алепо. В същото време, според някои сведения, при отблъскването на една от тези атаки са загинали служители на руските специални сили. В тази сложна ситуация вестникът потърси помощта на експерти. Поредното изостряне на ситуацията в Сирия, която сега заплашва да прерастне в мащабни военни действия, започна през декември. Концентрирани в провинция Идлиб, бойци от международни терористични групи многократно атакуваха сирийските войски и също стреляха по редица населени места по демаркационната линия, игнорирайки прекратяването на огъня. В отговор сирийската армия започна военната операция „Падането на Идлиб“, по време на която бяха освободени десетки селища. Армията би могла да продължи да постига успехи, ако не беше безпрецедентната намеса в ситуацията на турската страна. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини сирийските власти и Русия, че не спазват условията на примирието, убиват цивилни и във всички смъртни грехове, а също така обеща да продължи да "действа независимо". Без да поглеждам назад към Москва и Дамаск. Турските войски веднага се преместиха в зоната на конфликта. Те разположиха поредица от препятствия в посока на главния удар на сирийската армия, за да не позволят на движението й напред. В нощта на 2 срещу 3 февруари една от колоните на турската армия, която се движеше заедно с бойците към фронтовата линия, беше ударена от сирийските войски. В резултат на обстрела загиват шестима турски войници. Анкара веднага реагира гневно на това. На сутринта на 3 февруари от турска страна заявиха за масови атаки срещу сирийските войски, в резултат на което поне 60 сирийски войници са били уж убити. Официалните представители на Дамаск и руското министерство на отбраната обаче опровергаха тази информация. Турските власти не представиха никакви доказателства. Но Анкара не се отказа от заплахите. Турският президент обеща "да продължи битката", а също така отправи недвусмислена заплаха към Русия. „Но по-важното е, че ако не постигнем резултат, сам ще кажа на колегата си (президента на Руската федерация. - МК) за сериозността на ситуацията, пред която сме изправени. Сигнал „не препречвайте нашия път“ беше предаден на нашите руски колеги “, каза Ердоган. Изявленията на Ердоган за „сигнала“ към Русия съвпаднаха във времето с съобщенията в медиите, че членове на специалните сили на Федералната служба за сигурност са загинали при една от атаките на протурските бойци. Снимки на починалите и официално непроверена информация за смъртта им бързо се разпространиха в мрежата. Ясно е едно: турските войски не възнамеряват да се завръщат обратно в Турция. Това заяви в разговор пред МК директорът на Центъра за изследване на Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров. „Винаги съм казвал това и ще го повторя отново: за Ердоган основната политическа цел е Алепо. Това е в основата на неговата идеология, нещо, което е заявено много пъти. Ще си „върнем“ северна Сирия, северен Ирак, гръцките острови, Батуми. За това се стремят. Затова основният въпрос е: какво ще правят нашите политици и военни. Струва си да се запитате: може би трябва да спрете да слушате лъжите на Ердоган? Защото, ако не се намесите сега, утре можете да се оттеглите в базата Хмеймим, а бойците, под закрилата на Турция, ще стрелят по нея Въпросът тук не е как ще се държи Турция, а как Русия ще отговори. Защото вече е невъзможно да не се отговори “, отбеляза експертът.

„Независимая газета“: Защо руските С-400 „мълчат“ в Сирия
Защо руските зенитни системи С-400 „мълчат“ в Сирия, коментира руският вестник “Независимая газета“. Артилерията на турската армия и изтребителите на турските военновъздушни сили F-16 атакуваха позициите на Сирийската арабска армия (САА) (правителствената армия на Сирия – бел. ред.) по минимум 40 цели. Това съобщават близкоизточните медии. Пресата цитира турския президент Реджеп Ердоган, който изрично поиска Русия да стои далеч от Идлиб. От речта му също стана известно, че от 30 до 35 сирийци са загинали в резултат на нападението, на което са подложени части от САА от турските войски. Тази информация се разпространява от американските и европейските медии. Ердоган каза, че турските и руските военни лидери контактуват и преговарят за случилото се в Идлиб. „Нашите генерали са в постоянен контакт и водят преговори. Въз основа на тези преговори продължаваме нашите операции ... Изпратихме послание до Русия - да не се противопоставя на турската операция в Идлиб, тъй като нейната цел е режимът“, каза той. По-рано, на 2 февруари, бе съобщено, че Анкара е прехвърлила до 200 единици военна техника, включително танкове и бронетранспортьори, както и жива сила (която може да съответства на моторизирана бригада), за която се предполага, че е подкрепила 12-те си наблюдателни пункта в Идлиб, които бяха нападнати от армията на Дамаск , Руският център за помирение на воюващите страни в Сирия съобщава, че "подразделения на турските войски в тъмните часове на 2 срещу 3 февруари без да уведомяват руската страна, са се предислоцирали в зоната на деескалация Идлиб и са попаднали под обстрел от сирийските правителствени сили срещу терористи в района западно от село Саракиб. Според сведения, няколко турски войници са ранени. Линията за декофликтност между руската група сили и турското командване се поддържа постоянно. Взети са мерки за евакуацията на ранените на територията на Турция. Въздушното пространство над зоната за деескалация на Идлиб постоянно се следи от руските космически сили. "Турските военновъздушни сили не нарушиха държавната граница на Сирия, нападения върху позициите на сирийските войски не бяха регистрирани." От доклади от различни източници следва, че турската армия е напреднала със своите части в района на селището Саракиб , което е ключов транспортен център в региона. Той свързва важните в експлоатационен план магистралите M4 и M5. Така турската армия блокира пътя на атакуващите сили на САА. За какво според Анкара са били уведомени Москва и Дамаск. Сирийците, посрещайки врага, са открили огън по него, убили са четирима и са ранили девет турски войници. Тогава от страната на турската армия последва ответен огън, за който става дума по-горе. Заслужава да се отбележи, че Анкара посочва използването от страна на своите военни на бойни самолети на сирийска територия (F-16 -изтребители-бомбардировачи). Тези данни не са потвърдени от руската страна, която не може да не забележи турските F-16 в сирийското въздушно пространство. Припомняме ви, че дивизионните на зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ са разположени на поне две места: базата Хмеймим (провинция Латакия) и летище Камишли (провинция Хасака). Ефективната работа на тези подразделения се доказва от факта, че в края на януари тази година беше определен изпитателен изстрел на израелската балистична ракета отдалечен обсег от клас „Ерихон“, която беше извършена без предварително предупреждение. Разстоянието между позицията на системата за противовъздушна отбрана С-400 в базата Хмеймим и мястото на старта на израелската ракета надхвърля 400 км.

ТАСС: Броят на загиналите турски военни в Идлиб достигна до шест
Броят на загиналите турски войници в резултат на обстрела на позицията им в Идлиб се увеличи до шест. Това съобщи турският телевизионен канал NTVпозовавайки се на Министерството на националната отбрана на Турция и цитиран от TACC По-рано министерството съобщи, че са загинали четирима турски войници, още девет войници са ранени в резултат на обстрел на позициите им в района на селището Саракиб в сирийската провинция Идлиб. Според Анкара сирийската армия е стреляла, въпреки че е била уведомена предварително за местоположението на турските сили. Руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия (част от Министерството на отбраната на Руската федерация) отбеляза, че турски войници са попаднали под обстрел от сирийските правителствени сили в Идлиб, докато те са обстрелвали терористи, защото турската страна не е предупредила Русия за тяхното движение.

ТАСС: Руското министерство на отбраната отрича Турция да е нанасяла удари върху сирийските сили в Идлиб
Турските самолети не са нарушили държавната граница на Сирия и не са нанасяли удари по позициите на сирийските правителствени сили. Това се посочва в съобщение на Руския център за помирение на враждуващите страни (част от Министерството на отбраната), предава TACC. "Турските военновъздушни сили не нарушиха държавната граница на Сирия, нападения върху позициите на сирийските войски не са регистрирани", се казва в изявлението. Отбелязва се, че турски войници в действителност са попаднали под обстрела на сирийските правителствени сили в Идлиб. Силите на Дамаск са искали да ударят позиции на въоръжената опозиция, но понеже турската страна не е предупредила Русия за движението на своите войски, те също са попаднали под обстрел. "Подразделения на турските войски през нощта на 2-ри срещу 3 февруари, без предизвестие за руската страна, извършиха движение в зоната за деескалация на Идлиб и попаднаха под обстрел от сирийските правителствени сили, които се целиха по терористите в района западно от село Саракиб", се казва в съобщението. Руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия също потвърди информацията, че няколко турски войници са ранени в резултат от ударите по позициите им в зоната на деескалация, но според техните данни няма загинали. "Според наличната информация, няколко турски войници са ранени. Взети са мерки за евакуацията на ранените на турска територия", казаха от центъра. Отбелязва се, че „непрекъснато се поддържа комуникация между руската страна и турското командване“ в зоната за деескалация. Според Министерството на отбраната на Турция на 3 февруари са убити четирима турски войници, а девет други са ранени в резултат на обстрел над позициите им в района на село Саракиб. Според Анкара, сирийската армия е извършила ударите, въпреки факта, че е била уведомена предварително за местоположението на турските сили. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изтребители на военновъздушните сили на Турция F-16, съвместно с артилерията на страната са нападнали около 40 цели в Идлиб в отговор на атаките на правителствените сили на Дамаск, при което са загинали четирима войници. Според него по време на въздушния удар са били неутрализирани над 30 сирийски военнослужещи. Президентът обаче не уточни дали „неутрализираните сирийци“ са представители на сирийската армия.

Реджеп Тайип Ердоган: Турската армия удари около 40 позиции на сирийските правителствени сили
Турция е нанесла удари над около 40 позиции на сирийските правителствени сили. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че атаките са в отговор на офанзива на правителствените сили срещу позициите на Анкара в страната, предава Anadolu Agency. „Турция отвърна на тази атака, както е правила и преди, и продължава да отвръща“, каза Ердоган пред репортери, малко преди да замине за Украйна за официална визита. Поне четирима турски военнослужещи са загинали, а други девет са били ранени след интензивна бомбардировка на силите на президента на Сирия Башар Асад в Идлиб, Северозападна Сирия в ранните часове на 3 февруари. „Около 40 позиции бяха ударени в продължаващата операция“, каза Ердоган, като допълни, че повече от 30 военнослужещи на Дамаск са били убити след турските атаки, според първоначалната информация. Президентът допълни, че страната му остава посветена на това да осигури сигурността на турците и сирийците в Идлиб.

ТАСС: Най-малко 200 единици турска военна техника са прекосили границата със Сирия
Най-малко 200 единици военна техника на турската армия, включително бронирани машини и танкове, преминаха границата със Сирия, съобщи телевизионният канал Al Arabiya, цитиран от TACC. Според информацията, такова количество военни превозни средства са навлезли на територията на Сирийската арабска република от ранните часове на деня. Отбелязва се, че колоните с оборудване се насочват в посока провинциите Идлиб и Алепо. Посочва се също, че командването на турските сили обявява района на магистралата, свързваща сирийските градове Алепо и Латакия за военна зона. Преди няколко часа пан-арабският вестник Ashraq Al-Awsat в своята електронна версия съобщи, че най-малко 40 бронирани машини и танкове на турската армия са преминали границата през контролния пункт Кафр Лусейн, разположен в северната част на провинция Идлиб. На 28 януари през същия ГКПП конвой от 30 военни превозни средства нахлу на територията на Сирия, включително 12 бронирани превозни средства, превозващи материално-техническо оборудване. Според Al Arabiya тя се е насочила на юг към Идлиб. По-рано телевизионният канал Al Mayadeen информира, че напредналите части на сирийската армия обграждат от три страни наблюдателния пункт на турските военни в село Маар Хатат на юг от аванпоста на терористичната група “Джебхат ал Нусра” в Мааррет ан Нууман на юг източно от Идлиб. На 23 декември турски пост беше блокиран в южната част на същата провинция, разположен в Сарман.

Kathimerini: Турция е готова за военна операция в Сирия
Турция може да започне военна операция в Идлиб, Сирия, ако ситуацията в региона не бъде разрешена, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, след като нападенията на подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили предизвикаха загриженост за нова бежанска вълна към Турция, предава електронното издание на вестник Kathimerini. Говорейки в Анкара, Ердоган заяви, че Турция не може да се справи с нов поток от мигранти. По-рано държавният глава заяви, че Анкара губи търпение и обвини Русия е нарушаване на споразуменията, които целят разрешаване на конфликта в региона.

Дмитрий Песков: Русия изпълнява всичките си задължения в зоната на деескалация в Идлиб
Русия изцяло изпълнява всички свои задължения по отношение на зоната на деескалация в сирийската провинция Идлиб, но ситуацията там може да бъде и по-добра. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, предава TACC. „В този случай ние не сме съгласни с посочените данни“, каза Песков, коментирайки изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Москва не се придържа към постигнатите между Москва и Анкара споразумения за Сирия. „Русия изцяло изпълнява всички задължения по споразуменията от Сочи по отношение на зоната (за деескалация) в Идлиб. В същото време съжаляваме, че има още какво да се желае относно ситуацията там“, добави Песков. Говорителят на Кремъл заяви, че "засега тази зона остава място за концентрация на голям брой терористи, които постоянно извършват агресивни настъпателни действия срещу въоръжените сили на Сирийската арабска република, както и срещу руската база в Хмеймим". „Това е нашата дълбока грижа“, добави той. Той имаше предвид силите на подкрепяната от Турция сирийска въоръжена опозиция. Турция твърди, че тя е обект на нападение от страна на правителствените сили в Дамаск, както и от Русия. Москва от своя страна твърди обратното – че правителството в Дамаск на Башар Асад е атакувано и само се защитава. Турското министерство на отбраната на 10 януари съобщи, че Анкара и Москва са се договорили за примирие в зоната за деескалация в Идлиб в Северна Сирия, което да влезе в сила на 12 януари. След това обаче съответните правителства многократно обвиняват силите на Асад или въоръжената опозиция в нарушаването на примирието. Идлиб е единственият регион в Сирия, който остава под контрола на въоръжената опозиция в страната.

ТАСС: Представители на въоръжените сили на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия
Ръководителите на генералните щабове на въоръжените сили на Турция и Русия обсъдиха ситуацията в сирийската провинция Идлиб по време на телефонен разговор. Това се посочва в съобщение, разпространено от турската страна, предава TACC. "Началникът на Генералния щаб генерал Яшар Гюлер проведе телефонни разговори с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов. По време на разговорите се проведе обмен на мнения относно развитието на събитията в Идлиб", се казва в съобщението. Ден преди това турският президент Реджеп Ердоган направи изявление, че Русия не се придържа към постигнатите споразумения в рамките на Астанския формат и договореностите между Москва и Анкара, постигнати в Сочи. В същото време той изрази готовност да обсъди възобновяването на взаимодействието на своята страна с Русия и Иран. На 29 януари Центърът за помирение на враждуващите страни (част от руското министерство на отбраната) заяви, че в отговор на агресията на въоръжената опозиция, контролираща Идлиб, командването на сирийската армия е започнало контраатака в зоната за деескалация в провинцията. Руските военни подчертаха, че нито един цивилен не е ранен при нападенията на сирийски сили. Въпреки това по-рано да се появи информация, че в резултат от въздушни атаки в региона са загинали 10 цивилни.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

РИА Новости: Ердоган обвини Русия в неизпълнение на споразумението за Идлиб
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Русия в настоящия момент не изпълнява своите задължения по споразуменията за Идлиб, постигнати Астана и Сочи, предава РИА Новости. „В последните дни в Идлиб се засилиха атаките от страна на режима, който има подкрепата на Русия. В момента Русия не изпълнява договореностите , постигнати в Астана и Сочи. Търпението ни се изчерпва. Казахме на Русия, че ако не прекратят бомбардировките, ние ще направим това, което сметнем за необходими“, заяви Ердоган, цитиран от телевизионния канал NTV.

РИА Новости: Сирийската армия влезе в град Маарет ан-Нуман в провинция „Идлиб“
Сирийските правителствени сили поеха контрола над стратегически важния град Маарет ан-Нуман в южната част на Идлиб, каза военен източник пред РИА Новости. "Армейските части започнаха да укрепват позициите си в Маарет ан-Нуман. В същото време инженерните войски на сирийската армия започнаха да разминирват региона", каза събеседникът на агенцията. Град Маарет ан-Нуман е от стратегическо значение, тъй като се намира на кръстовище на държавната магистрала Хама - Алепо, а също така беше и една от най-големите крепости на терористите в южната част на провинция Идлиб.

Принтирай    Оразмери текст   + -