В неделния ден Лийдс, в който играе футболист номер 2 на България за миналата година, се изправя срещу Саутхемптън в директен спор за последното място за изкачване във Висшата лига за следващия сезон.

Другите два тима, които вече си осигуриха промоция са Лестър и Ипсуич.

Счетоводната компания Deloitte посочва, че отборът, който триумфира в мача в неделя, ще получи увеличение на приходите с поне 140 млн. паунда през следващите три сезона. Това увеличение може да надхвърли 305 млн., ако тимът, спечелил промоция, избегне изпадане след първия си сезон във Висшата лига.

Увеличението на приходите се дължи до голяма степен на парашутните плащания. Те гарантират, че изпадналите клубове получават 55% от централното разпределение, което всеки клуб от Висшата лига взима през първия си сезон във футболната лига, и 45% през втората година. Клубовете, които са били във Висшата лига за повече от един сезон, имат право на последно плащане през третата година в размер на 20%, уточняват от Deloitte , цитирани от колегите от dsport.bg.

И Лийдс, и Саутхемптън вече получаваха парашутни плащания, което леко намалява финансовото въздействие на промоцията през тази година. И трите изпаднали клуба са спечелили деветцифрени суми през миналия сезон, като Саутхемптън (103,6 млн. паунда), Лийдс (111,1 млн. паунда) и Лестър (114 млн. паунда) са прибрали повече от всеки клуб през сезон 2015-16 във Висшата лига.

Ипсуич, който не е играл в елита от сезон 2001-02, може да очаква увеличение на приходите с поне 200 млн. паунда, тъй като не е получавал парашутни плащания.