Темата за буйната растителност в и около река Марица избуя отново в последните седмици. Коментар направи и кметът на район "Северен" Стоян Алексиев, който  публикува снимки на почистеното корито и написа: "Река Марица!!! Снимките съм ги правил 2017 г., когато бях директор на ОП "Градини и паркове" и бреговете и островите бяха окосени".

"Залагахме на превенция, а не чакахме растителността да израсне. Имаше лебеди, патици, бобри, видри. Сега не може да се види другият бряг", коментира пред медията ни Стоян Алексиев

Докато е бил директор на общинското предприятие, само за окосяване на тревата и почистване на наносите в бюджета си е предвиждал около 60 000 лева на година. Средствата се използвали за машини, оборудване, материали. Направил такава организация, че речна бригада от 10 души приоритетно била ангажирана с поддържането на Марица. Работниците разполагали с косачки, резачки, прикачен инвентар шредери, лодка. В резултат тревата покрай бреговете, а и вътре в коритото, включително и в островите, винаги била окосена. 

"Доста труд положих, за да поддържаме добра проводимост на реката. Когато се прави редовно, регулярно и постоянно почистване - после няма нужда от тежка техника. Сега слушам само оправдания, че било мъчно и трудно. Имало проблеми, проблемите се превръщали в задачи, но накрая задачите стават неудачи. Дори сега мога да им кажа как да си свършат работата, но никой не ме е потърсил", каза Алексиев.

"Реката до ден днешен се поддържа, има екип и трактор с мулчер, който дори в момента работи" - контрира настоящият директор на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев.

Последното основно почистване на растителността е било през 2010-2011 г. Според специалисти такова трябва да се предприема след 6, 7, максимум 8 години, след което следва период само на поддържане. Още преди 4-5 години е била коментирана необходимостта от ново основно почистване, но не е направено.

"Островите са се образували преди повече от 2 години, дърветата са от преди аз да бъда директор. Заради наносите и коренищата няма как да стигнем с лодката до проблемните зони. Около мостовете сме изрязали дърветата, но не можем да ги изнесем с нашата техника", допълни директорът.

Козарев обясни, че растителността и коренищата израстват много бързо заради благоприятната среда и колкото повече се режат толкова повече избуяват. Като пример посочи папурите, които само за една година са стигнали 4 метра височина.

В прикачената галерия със снимки можете да видите как е изглеждала реката през 2017 година.