Почистването на джунглата от коритото на река Марица се оказва кауза пердута. Това стана ясно на пресконференция в община Пловдив по темата с участието на кмета Здравко Димитров и заместниците му, предаде репортер на "Фокус".

"Осигурихме пари, искахме да влезем аварийно и от двете страни на реката бяхме направили достъп. Две партии обаче заплашиха Родопски (б.а. - заместник-кмета по финанси и стопански дейности Величко Родопски), че ще го вкарат в затвора. После други две фирми, които нямат нищо общо с Пловдив, обжалваха поръчката" - припомни кметът.

От името на Здравко Димитров е изготвено писмо и ще бъде изпратено до премиера, вицепремиерите и ресорните министри, с АОП и всички институции, които имат отношение към големите реки, обяви заместник-кметът Анести Тимчев.

"Невъзможно е почистването на река Марица по две причини: политически и заради несъвършенства в Закона за обществените поръчки. Предлагаме да се създаде централизирана работна група, която да направи преглед река по река, от извора до края. Да се изработят планове и да се направи централизиран бюджет.

Искаме промяна в ЗОП – да се направи титулен списък на онези действия, които водят до големи щети за населението, защото сега поръчката за почистване на река е идентична с поръчката за доставка на пирони" - коментира Тимчев.

Повече за проблема гледайте в прикаченото видео!