Спешното почистване на растителността от коритото на река Марица в границите на Пловдив се отлага за неопределено време. Причината е нова жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от отстранен от процедурата участник, предаде репортер на"Фокус".

Жалбата е подадена от "Ековат - България" ЕООД и е срещу решението за избор на изпълнител на обществената поръчка "Предприемане на спешни, неотложни и предаварни работи с цел превенция на риск от наводнения чрез почистване на коритото на р. Марица". Производството тепърва ще се гледа от КЗК.

Това е втора жалба срещу решението на община Пловдив за избор на изпълнител. Първата бе от "БКС озеленяване" ЕООД, София, което предложи цена от 977 480,50 лв. без ДДС, но беше отстранено от надпреварата. Мотивът е, че участникът не е представил разяснение за начина на образуване на предложените от него в ценовото предложение единични цени, което не обосновава предложените цени, последното е непълно и необективно, базира се на принципни твърдения, не са представени надлежни доказателства, начина на ценообразуване не отразява как са определени отделните разходи, предвидени от участника, не са включени всички необходими разходи.

"Ековат -  България" ЕООД участва в процедурата с оферта от  538 900,48 лв. без ДДС, но бе отстранена, тъй като е представила обосновка, която не обосновава предложените цени, последната е непълна и необективна, базира се на принципни твърдения, не са представени надлежни доказателства, начина на ценообразуване не отразява как са определени отделните разходи, предвидени от участника.

Припомняме, че с решение от 20 февруари конкурсната комисия избра за изпълнител смолянската фирма "Ростер" ООД. Дружеството предложи цена 1 172 290,81 лв. без ДДС при прогнозна стойност посочена от възложителя 1 249 000 лв. без включен данък. В процедурата участваха общо пет фирми, но две от тях - "Алфа Пи Форест" ООД и "Венигаз" ЕООД, отпаднаха от надпревараха, тъй като не предоставиха ключ за декриптиране на своята оферта в посочения срок.

Обявяването на открита процедура за спешното почистване на река Марица беше предшествано от два неуспешни опита за директно възлагане на дейностите на конкретна фирма.