Продължава престъпното бездействие на община Пловдив по отношение на почистването на коритото на река Марица. След повече от две години задаване на въпроси, отговори от Община Пловдив - отговорна за състоянието на коритото на реката в рамките на града, няма. По последните данни на Областна управа, обраслото с гъста растителност дъно на Марица в града, е едно от трите опасни места в областта при евентуално ново голямо водно бедствие.

Ще бъде ли почистено коритото на река Марица в мандата на кмета Здравко Димитров ще питаме отново от ДБ Пловдив на сесията на ОбС в четвъртък. Въпросът е още по-актуален на фона на водното бедствие в други части на страната, където възстановяването на щетите ще продължи най-вероятно, по примера на Карловския регион, с години.

След намесата на ДБ Пловдив преди повече от две години, Община Пловдив беше принудена да се откаже от опитите си да заобиколи закона и да възложи последователно, чрез директно възлагане, почистването на една и съща фирма.

След обещанията, че ще бъде подготвена и проведена открита процедура по ЗОП, с която най-накрая да се почисти коритото на реката, чието състояние драстично се влошава в последните години, това беше направено през миналия ноември, но оттогава средствата, отпуснати от предишното служебно правителство в размер на 1,5 милиона лева, са неусвоени.

От ДБ Пловдив продължаваме да настояваме, че липсата на реални действия от страна на кмета Здравко Димитров и екипа му граничи с престъпно бездействие, заради реалната заплаха от заливане на града при голямо количество вода.

Затова внасяме питане със следните въпроси:

1. Кога ще започне  да се изпълнява обявената от Община Пловдив обществена поръчка за почистването на река Марица и какви са причините това досега да не е факт?

2. Предвиденият за почистване в поръчката участък от 4333 метра от реката гарантира ли, че с неговото почистване опасността от наводнения ще бъде елиминирана?

3. Какво се случва с отпуснатите от предишното служебно правителство средства за обезпечаване на обществената поръчка?

 

4. На какъв етап е обследването на проводимостта на реката и изготвяне на цялостен проект за почистването на бреговете и речното коритото на Марица в регулацията на Пловдив?