Върховният административен съд отмени решение на Община Пловдив за избор на изпълнител на обществената поръчка за спешни, неотложни и предаварийни работи с цел превенция на риска от наводнения чрез почистване на коритото на река Марица. Община Пловдив е осъдена да заплати 7500 лева на софийската фирма "БКС озеленяване" за направените разноски в производството пред Комисията за защита на конкуренцията и пред ВАС. Решението е окончателно, предава Plovdiv24.bg

С решение от 5 юли 2023 г. върховните магистрати връщат преписката в Община Пловдив, за продължаване на процедурата за възлагане на етап ново разглеждане на ценовото предложение на една от фирмите. Месец по-късно обаче по предложение на конкурсната комисия, заместник-кметът по екология Анести Тимчев потвърждава първоначалното решение за избор на изпълнител - "Ростер" ООД от Смолян. Отстранената фирма "БКС озеленяване" смята отново да обжалва. 

От софийската фирма заявяват, че Община Пловдив проявява пристрастие при  избора на фирмата, дала най-висока цена, при определят критерий "цена" в обществената поръчка. Прогнозират, че най-вероятно процедурата ще бъде прекратена и ще се премине към договаряне без предварително обявление, за да се възложат дейностите на предпочетената компания "Ростер".

За обществената поръчка първоначално се състезаваха пет фирми, две от които  отпаднаха, а "Ростер" ООД от Смолян, "БКС озеленяване" ЕООД от София и "Ековат - България" ЕООД от Смолян подадоха ценови оферти. Последните две компании бяха отстранени и те обжалваха пред КЗК, а в последствие и във ВАС.