Чисти ли се Марица? Този въпрос си задават ежедневно хората, които живеят край реката. Питат се, особено когато видят поредния воден ад в някой друг край на България и по света.

Питат се и днес, след като общинските власти официално заявиха, че почистването започва. Това се случи през март тази година. Да, но сега е краят на месец май.

Хората тогава повярваха, че сагата с почистването на реката в урбанизираната територия на града най-сетне е към своя край.

На 18 март 2024 година от общината официално обявиха, че договорът за почистването на река Марица ще бъде подписан до края на седмицата. Документът вече е парафиран от фирмата-изпълнител "БКС Озеленяване“, която бе определена от Комисията за изпълнител след проведена обществена поръчка и съдебни процедури, посочиха те.

"Прекрасната река Марица, която има толкова много да даде на града ни, се е превърнала в обрасло и опасно място. Това ще се промени. С радост ви съобщавам, че сме пред сключване на договор за почистване на коритото. Процедурата няколко пъти е била неуспешна, но сега сме на финала. Реката ще е едно от нещата, на които ще обърнем специално внимание“, заяви тогава кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Дейностите трябваше да осигурят проводимостта на реката с цел овладяване на риска от наводнения.

"Сега обаче отново се питаме: Какво пречи най-сетне това почистване да започне?И отново ли ще сме свидетели на празни обещания?", пишат в писмо до Plovdiv24.bg обезпокоени граждани. 

Потърсихме за коментар зам.- кмета по екология в община Пловдив Иван Стоянов, който ни обясни, че възлагателното писмо с фирмата е от месец април, а договорът е подписан за срок на изпълнение от 90 дни. От фирмата са поискали да започнат работа от 3 юни 2024 година. Периодът е съвпаднал и с гнезденето на птиците. 

Всъщност стана ясно, че един от участъците на река Марица вече е почистен - това е участък 1 /от железопътния мост до бул. "Васил Априлов"/.

"На 29 май 2024 година се събира Междуведомствената комисия, за да приеме участък 1 и да се види как е извършена работата. След това ще се започне участък 2 и от там нататък ще се реши как да се минава по другите участъци", каза Иван Стоянов. В тази комисия именно комисия влизат всички загрижени за реката институции, добави той.