Кметът на Варна Благомир Коцев изненада бегачката Силвия Кьосева, като я посрещна с медал за инициативата на входа на Морската градина, по време на пробега й по българското Черноморие. Вчера в 17:00 часа Силвия Кьосева пристигна в центъра на морската столица бягайки, за да завърши втория етап от своето персонално предизвикателство.

Силвия Кьосева е любител бегач и е предприела тази лична инициатива, с цел да популяризира българските брегове и морски градове освен като популярна локация за летен отдих, но и като дестинация с голям потенциал за спортен туризъм. Начинанието на Силвия Кьосева е под надслов 1 SEA (Едно море) и тя планира да пробяга за 6 дни 400 км - от най-северната географска точка край Дуранкулак, до най-южната край Резово в 6 етапа, бягайки средно по 65 км на ден. Вчера тя завърши втория етап от своето бягане с кауза по маршрут Българево – Варна. С нея пътуват оператор и фотограф, за да покажат българското крайбрежие в различна светлина и перспектива. 

Силвия Кьосева вярва, че е време деленето по всякакви критерии – на южно и северно Черноморие, на популярни и по-уединени дестинации, да бъде загърбено, защото независимо на кое крайбрежие е човек, морето е едно. Предприема инициативата "Едно море" с убеждението, че делбата на българското Черноморие на Северно и Южно, на популярни и непопулярни дестинации, трябва да бъде преустановена. Пред кметът Благомир Коцев Силвия Кьосева сподели, че по време на вчераштия - неделен, пробег за нея се е развенчал митът, че северното Черноморие е презастроено. По думите по пътя от Българево до Варна, тя се е насладила на изключително красиви места и гледки.

Днес Силвия Кьосева ще продължи да бяга от Варна на юг, за да популяризира българското Черноморие. Инициативата "Едно море“ ще завърши своят последен 6-ти етап на 16 май в Резово. По пътя си Силвия среща голяма подкрепа и последователи, подкрепена е и от редица неправителствени организации, от местните власти, много ентусиасти и любители-бегачи следват примера й и я придружават по време на различните етапи от бягането. На доброволни начала са организирани подкрепителни пунктове, като всеки може да се включи в своеобразния маратон, бягайки, с колело, с лодка, сърф, кану-каяк или друг начин на придвижване.