Над 350 български и чуждестранни студенти, докторанти и млади учени участваха в 10-тото юбилейно издание на уникалния за България фестивал "Море и здраве“. Събитието се реализира от Факултета по обществено здраве на МУ-Варна и по традиция е част от  международния календар, посветен на Европейския ден на морето и на Европейската седмица на общественото здраве. Фестивалът се отличава със своя уникален мултидисциплинарен подход, който обхваща всички направления на общественото здраве, морската медицина, морелечението и физиопрофилактиката, кинезитерапията, здравната икономика и мениджмънт, както и биомедицинските технологии. Тази година фестивалът предложи богата програма от научни и образователни събития, информационни кампании, учебни практики на борда на кораб за екологичен мониторинг, двигателни активности на открито за жителите и гостите на Варна, както и културно-развлекателна програма да деца и възрастни.

Деканът на Факултета по обществено здраве проф. Антония Димова откри фестивала с думите: "Създаден през 2015 г. Фестивалът "Море и здраве“ е уникален със своята разнообразна програма, която включва научни, спортни и културни събития. Вече 10 години с провеждането на събитието се опитваме да привлечем вниманието на студентите, професионалистите и обществеността към актуалните теми за връзката между морето и здравето, науката и обществения живот. “

В своето приветствие към участниците ректорът на МУ-Варна проф. д-р Димитър Райков изтъкна: "Съществуването на подобно събитие е от изключителна полза за студентите и младите учени, както и за развитието на академичния живот на Университета. Участниците имат възможност да надградят своя опит в научноизследователската си дейност, да подобрят професионалната си квалификация, да получат на експертно ниво представянето на всички новости и съвременни тенденции в различни направления на морската медицина и здравното образование“.

В научната конференция бяха представени близо 140 доклада на студенти и млади учени от партньорски университети в страната. На борда на кораба за екологичен мониторинг "Галакси Еко“ се проведе и учебна практика на студенти от свободноизбираемата дисциплина "Морски инциденти“.

Фестивалът завърши с културно-развлекателна програма на сцена "Раковина“ в Морската градина. На жителите и гостите на Варна бяха предложени активности в 4 паралелни модула – информационна кампания, двигателни практики на открито, концертна програма и рисунка на асфалт за децата.

В програмата участваха студенти и преподаватели от специалност "Кинезитерапия“, които предложиха на публиката Йога и Ци Гун. По инициатива на Катедра "Оптометрия и професионални болести“, УС "Медицински оптик“ и Катедрата "Очни болести и зрителни науки“ се проведе и информационна кампания за профилактика на очите по темите "Компютърен зрителен синдром“ и "Можем ли да отваряме очите си под вода, докато плуваме“, а също и анкета за опазване на очното здраве от UV лъчите. Най-малките участници във Фестивала участваха в рисунка на асфалт на тема "Моето море“.

За доброто настроение на участниците се погрижиха талантливите студенти на МУ-Варна и приятели на Университета, които забавляваха публиката с музика, хип-хоп, народни танци и атрактивни спортни композиции. Фестивалът бе със специалното участие на мултинационалния мажоретен ансамбъл и студентския танцов състав "Диана“ към Университета, студентите Виктория Гаджемова, Александър Петров, Виктория Панайотова, Никола Картелов, Илиян Димчев, дипломантът от МУ-Варна Мартин Янакиев, гост-изпълнителите Моника Парушева, Ива Генова и Хип-хоп групата "My Game Dance“.