Студентите от Техническия университет във Варна завоюваха един сребърен и три бронзови медала, в голяма конкуренция на участниците от състезателната група, включваща  студенти от ТУ–София, УАСГ, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", РУ "Ангел Кънчев“ и ТУ–Габрово, на провелото се тези дни в Бургас най-мащабно математическо състезание за студенти от българските университети. Домакин на 49-тата Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ‘2024) бе СУ "Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика, със съдействието на МОН, филиал Бургас на Софийския университет, Фондация "ФМИ иновации и образование" и Община Бургас. Рекорден брой участници - 103 студенти от 14 университета, участваха в тазгодишното издание на олимпиадата, която се проведе в Международния конгресен център.  Събитието бе открито от заместник-ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ проф. д-р Стоян Шишков и проф. д-р Мая Стоянова, декан на ФМИ на СУ, председател на Организационния комитет.

Националната студентска олимпиада по математика е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно от висшите училища в България. От 2010 г. НСОМ се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката. Право да участва в НСОМ като състезател има всеки студент от бакалавърска или магистърска програма на висше училище в Република България. Студентите се разпределят в три състезателни групи според професионалното направление, в което е специалността им: Група А – математика, информатика и компютърни науки; Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана; Група В – всички неизброени в групи А и Б.

Студентите от ТУ–Варна, от специалностите СИТ, КСТ, КС и ИИ се състезаваха  в група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана. Ръководител на отбора бе гл. ас. д-р Мелине Апрахамян. В подготовката на отбора участва и гл. ас. д-р Анна Николова.