Самодейци представиха спектакъл по проект "В търсене на Баро Мангипе". Представлението се състоя на сцената на видинския драматичен театър "Владимир Трендафилов“, предаде репортер на "Фокус“. В подготовката на спектакъла участваха 50 деца, които в продължение на година се обучаваха по едноименен проект в школи по театрално майсторство, танци, сценография и рисуване. Проектът е спечелен и реализиран от  Народно читалище "Развитие-1893“ - Белоградчик. Той се финансира от програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Норвежката стратегия. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 99 хил. лв., каза пред журналисти председателят на читалището Валери Цветков.

Заключителният етап по проекта  приключи с поставянето на спектакъла "В търсене на Баро Мангипе", чиято тема е за невъзможната любов между представители на различните етноси. Действието се развива на базата на класическия спектакъл "Ромео и Жулиета“, но главните действащи герои са ромско момиче и българско момче, които се обичат, допълни Цветков.

Режисьор на спектакъла е актрисата от видинския театър Ирина Флорова – Капелова, която сподели, че цялостния процес по проекта е преминал през няколко етапа, в които са се включили деца от различни възрастови групи. Работата по проекта и  спектакъла бе истинска театрална школа, както за преподавателите, така и за децата, допълни Капелова. Доказателство за  постигнатият успех са бурните аплодисменти на публиката след изиграните представления.

Спектакълът е представен премиерно в Белоградчик, както и в селата Орешец, Дреновец, Арчар и Основно училище "Епископ Софроний Врачански“ във видинския  ромски квартал "Нов път“.

При голям успех премина и последното представление на спектакъла по проекта, изигран във видинския драматичен театър, като част от великденската програма на община Видин.

Ирена Данаилова