"За съжаление отново сме в предизборна кампания. Казвам за съжаление, защото демократичния процес преминава през тежки изпитания и без ясен управленски резултат". Това каза пред журналисти в Благоевград Росен Желязков, водач на листата на ГЕРБ в Благоевградска област, предаде репортер на "Фокус".

От ГЕРБ влизат в тези избори с ясното съзнание, че тази предизборна кампания няма да бъде чистоплътна, заяви той. 

"Това от своя страна ще провокира продължаване на конфликтния тон между участниците в следващия парламент. Затова нашето желание не е декларативно в никакъв случай. Не е и двулично затова, че искаме да водим позитивна кампания. В смисъл - да не пренасяме езика от парламента - езика на омразата, на компроматите в кампанията", добави Росен Желязков.

Той уточни, че в момента се наблюдава силно стагниране на ядрата в политическите партии и нежелание за участие в политическия процес на голяма част от българското общество. 

"Политиците сме длъжници, затова ще се опитаме да неглижираме компроматния език, езика на омразата, да не търсим противопоставяния и единоборство в желанието си на всяка цена да излъчваме победители, било в дебати, било в преки сблъсъци, било в говорене или изяви", добави Росен Желязков.

"След изборите, а това е скоро, на 10 юни – трябва да се седне и да се мисли какво ще бъде следващото правителство, защото то няма да е съставено от две партии, а от три или повече, обединени около определени ценности", прогнозира той.

Ангажиментите на ГЕРБ в изборите

Възстановяване на стабилността – в отношенията, в развитието, в растежа, в политическия диалог и предвидимост на процесите, иска ГЕРБ.

"България стабилна днес, за да е сигурна утре", ще е нашата политика, защото вече няма ценности и точки, които могат да бъдат налагани. В изборна година сме за много държавни и много конфигурации от държави като ЕС. Това ще предопредели тоналността на изборите у нас, защото политиките ще съвпадат. Ние трябва да мислим за бъдещето на Европа, на която предложим и ще прилагаме политики", заяви бившият председател на Народното събрание.

"Темите за образование, растежа, модернизацията, администрацията и процесите, за индустриализацията и инфраструктурата, правосъдието и корупцията – ще е пакетът, около който ще дебатираме", подчерта Желязков.

Оттук нататък експериментите трябва да приключат

"Оттук нататък експериментите трябва да приключат", категоричен бе той.  "Окичването с огърлицата на реформаторството не принадлежи на някого. Тези, които губят политическо доверие и присъствие, не могат да бъдат носители само на демократичния наратив. Ще подходим през призмата на възстановяване на стабилността през смислени процеси като промените в съдебната система, най-важната пък е заетостта и икономическата сигурност, която е предпоставка за демографията в страната", завърши той.

Влизаме в кампанията с увереност, че има повишено доверие към нас и отговорността за ясна политическа визия и отговорност към следващия кабинет. Всички формули, които ще ну предлагат, за експертност, за политически неангажирано правителство, ще прилича на всичко това, което видяхме от 2021 насам.

Чест е да бъде в Благоевградската лисата с хора, които са гаранция за успеха.