Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов е на посещение в Благоевград, където се провежда среща-дискусия на тема "Противодействие на организираната престъпност в Шенгенското пространство“. Домакин на събитието е Югозападният университет "Неофит Рилски“, предаде репортер на "Фокус“.

Пред журналисти, вътрешният министър даде кратък брифинг, в рамките на който бяха коментирани актуални теми, сред които акцията в Бургас срещу купения вот. По темата той заяви:

"В края на миналата седмица на Националното съвещание с директорите на Областните дирекции на МВР, с ДАНС и с колегите от Прокуратурата, взехме решение и поставихме началото на специализирана полицейска операция по линия на предстоящите избори. И точно в тази връзка през днешния ден на територията на Бургаска област са извърешни няколко процесуално-следствени действия общо на 17 обекта, част от които са и търговски такива. В резултат на проверките и оперативната информация, която са имали колегите от дирекцията, има образувани общо 7 досъдебни производства, които незабавно са докладвани в Районна прокуратура – Бургас. По тези досъдебни производства до момента имаме 9 задържани лица. По време на процесуално-следствените действия са открити и иззети веществени доказателства, а именно списъци с евентуални лица, които е следвало да предоставят своя глас за една или друга партия“.

Министър Стоянов допълни, че тепърва ще се установява за коя точно партия става въпрос и дали се касае само за конкретна преференция на кандидат за народен представител. Във връзка с новосъздаденото междуведомствено звено за вота между ДАНС, МВР и прокуратурата, той посочи, че се очаква да бъдат постигнати добри резултати в защита на изборните права на гражданите.

"Целта на това звено е периодично да се обобщава информацията. Ежедневно. И най-вече да се работи в много тясно взаимодействие между колегите от ДАНС, които предимно получават оперативната информация, и съответно колегите от Прокуратурата, с които ние от МВР ще работим“, обясни той.

Стоянов каза още, че вече се провеждат съвместни срещи, които са на оперативно ниво. От думите му стана ясно, че те няма да бъдат на ниво министър, председател на ДАНС и главен прокурор, те ще бъдат на оперативно ниво.