Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов няма информация да е имало гонка с полицията при тежката катастрофа в Пловдив, отнела живота на двама души, предаде репортер на "Фокус“.

"Нямам такава информация за гонка. Изключително тежко произшествие. Отново с две жертви. Тук, това, което за пореден път ми прави впечатление е, че това е поредното пътнотранспортно произшествие, което е извършено от млади шофьори, тоест без да отклонявам вниманието от МВР, искам да акцентирам на това, че вероятно има някакъв проблем и по отношение на обучаването на шофьори“, каза още Калин Стоянов.

Той коментира и темата, свързана с разпоредената от него полицейска акция по пътищата в страната, като заяви, че това е един от двата основни приоритета на МВР.

"По тази линия действително постигаме резултата и целите, които си бяхме поставили. Тук е мястото да кажа, че от началото на годината до момента имаме 44 жертви на пътя по-малко, сравнено със същия период на миналата година. Всичко това е в резултат на мерките, които ние предприехме, а именно по-засиления контрол по пътищата, отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори и не на последно място повишаване с 40 % на събираемостта от глоби. Тук е мястото да кажа, че операцията ще продължи до второ нареждане от моя страна. За целта по пътя от днес ще бъде абсолютно цялата техника, с която ние разполагаме, както и всички служители с полицейски правомощия, които могат да работят по линия на "Пътна полиция“. Считайте, че това не са само и единствено колегите от Пътна полиция. Тук става въпрос и за районните инспектори и младшите районни инспектори“, прибави той.

По темата с инцидента, при който дете беше простреляно от сина на Явор Божанков, министър Стоянов припомни, че има досъдебно производство.

"Сутринта имаше изявление на прокуратурата. Най-хубавото е, че детето е здраво, вън от опасност. Кога, как, по какъв начин и кой е оставил това оръжие там, без надзор в присъствието на малолетни лица, тепърва ще се установява“, добави министърът на МВР Калин Стоянов.