Кандидат-депутатите мъже са два пъти повече от жените, бюлетините за вота ще бъдат в различен цвят. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг преди изборите 2 в 1, предаде репортер на "Фокус"

За членове на Европейския парламент ЦИК регистрира 418 - от тях 287 са мъже, 131 са жени. РИК 6114 кандидати - от тях 4285 са мъже, 1829 са жени. От всички регистрирани кандидати и за двата вида избори 334 от тях са кандидати и за Европейския, и за националния парламент. 

Матева напомни, че днес изтича срока за подаване на заявление за гласуване извън страната. До 13:00 часа днес са били подадени 8337 за гласуване за Европейски парламент, а 34 069 за Народно събрание. Докрая на седмицата ще стане ясно и къде ще бъдат разкрити избирателни секции в чужбина. 

Днес районните избирателни комисии трябва да назначат секционните избирателни комисии. 

По отношение на бюлетините за гласуване, те ще бъдат в различни цветове. Тази за народни представители ще бъде в зелен цвят, а тази за евродепутати в син цвят. Бюлетината за членове на Европейския парламент е с една кандидатска листа, от 17 депутати, и тя ще бъде еднаква както в страната, така и в чужбина. 

До изборите 2 в 1 остават 26 дни.