Фонтанът с пеликаните на площад "Стефан Стамболов“ отново блести с цялата си автентична красота. По-младите пловдивчани и гости на града за пръв път ще го видят такъв, какъвто е изглеждал при изграждането му в края на 60-те години на миналия век. 

Служители на общинското предприятие "Градини и паркове“ монтираха художественото осветление, вече пълнят фонтана с вода и подготвят пускането му за Гергьовден.

"Интересна, но и трудна задача се оказа да възстановим доста повредения фонтан, който е една от емблемите в центъра на града“, призна роденият в Пловдив великотърновски скулптор Денислав Сираков, ръководител на екипа по реставрацията.

По думите му три седмици е продължило почистването на каменното корито. Намазано било с някаква неизвестна субстанция, наподобяваща пластове блажна боя. Това скривало истинската красота на розовия и черен гранит – ценни и скъпи в момента материали, от които е направен фонтанът. Работило се е много внимателно – ръчно и механично, с контролиран топлинен натиск.

След почистването пък на бронзовите пеликани с пясъкоструйка дори се открила щампата на майстор Павел Камбуров, който някога ги е изработил в цех за художествено металолеене в Карлово. Отново са отлети липсващи от фигурите елементи, заварени са и възстановени. Пеликаните са патинирани и лакирани, за да изглеждат като едно време, а и да не им влияят атмосферните условия.

Цялата облицовка е обработена със специално предназначен за фонтани италиански реставрационен препарат, който запазва автентичния вид на камъка и не позволява водата да навлиза в него и да го нарушава.