Британският гражданин Ахмед Ариф, който през октомври 2021 година след нарушение на правилата за движение е причинил жесток челен удар с мотоциклетист, се изправи пред Апелативен съд Пловдив, предаде репортер на "Фокус". 

"Не ми харесва медийното внимание. Ако е възможно, искам журналистите да напуснат", бяха първите думи на Ариф в зала. Съдът му разясни, че заседанието е публично и молбата му е несъстоятелна.

Студентът по медицина в Тракийския университет в Стара Загора е осъден за смъртта на моториста Младенов на 6 години и 6 месеца лишаване от свобода, а книжката му е отнета за срок от 7 години.

Делото днес бе образувано по жалба на защитата на Ариф, която желае по-лека присъда.

Фаталният инцидент е от 03.10.2021 г., в Стара Загора, на кръстовището на бул.“Генерал Столетов“ и ул.“Цар Иван Шишман“. При управление автомобила си Ариф нарушава знаците поставени на светофарната уредба и навлиза в еднопосочна забранена улица. Там се сблъсква с идващия му насреща мотоциклетист. Следствие на удара той е изхвърчал на 40 метра и загинал от нараняванията си.

С тялото си мъжът e изкъртил два от паркинг колчетата, които наранили чакащите да пресекат на пешеходна пътека момиче и мъж, които пострадали също тежко. 

Защитата на британеца обжалва наказанието му под претекст, че вината за ПТП не е изцяло на Ариф, но и на загиналия Младенов.

Представителя на държавното обвинение пък уточни, какви са фактическите обстоятелства преди настъпването на удара между колата и мотора. По думите й Ариф е имал възможността да предотврати ПТП и освен това е завил наляво при ясно поставени знаци на движение за напред или надясно, не е спрял на "Стоп", както и е навлязла в забранена улица. В зала бе разяснено, че при единствения кръвен тест на Ариф е било намерено наличие на амфетамин и метаамфетамин. 

Въпреки това Ариф е признат за невинен на предходната инстанция, за това, че е  извършил престъплението след употреба на наркотично вещество – амфетамин, поради което е оправдан по повдигнатото му в този смисъл обвинение.

От своя страна мотористът се е опитал да избегне удара с Ариф, като е направил спасителна маневра, но тя не е била достатъчна. 

Според прокурорът поведението на Ариф е нехуманно спрямо професията на лекар, за която се е обучавал. Напротив мъжът е избягал от мястото на инцидента и не се е обадил на 112.

Защитата на Ариф контрира думите на прокурора. Той допълни, че в кръвта на моториста Младенов също е открито наличие на алкохол и наркотици, както и изтъкна, че скоростта на моториста е била в пъти над надвишената. Адвокатът му пожела минималния размер на присъдата, а именно 3 години.

"Не смятам, че катастрофата е изцяло по моя вина. Съжалявам за хората, пострадали в нея.", бяха последните думи на Ариф в зала.