"Най-важният елемент за едно кметство, за всяка една община и всяка една дейност, каквато и да е тя, това е колективът и екипът, който е изграден в нея. Мога да кажа смело, че наследството от гледна точка на колектив в кметството на район "Тракия“ е много добро" - това каза в интервю за "Фокус" кметът на "Тракия" Георги Гатев

Навлиза в дебрите на административната дейност, първо като се запознава с екипа и уверява хората, че идвайки нов кмет и нов човек, няма място за притеснения. Заместници на мястото на служителите, преминали на работа в голяма община, намерил в хората, които са част от администрацията и двама човека получили повишение вътре в самото кметство.

"По този начин исках да мотивирам и стимулирам хората да постигат повече резултати, да се чувстват оценени и да знаят, че техният труд се забелязва. Тук е моментът да отбележа, че за пореден път район "Тракия“ печели наградата "Най-добър район за живеене“ за годината, което се дължи точно на нашия колектив в районното кметство" - коментира Гатев. 

Едно от първите неща, които администрацията е направила, е участието в няколко залесителни кампании. Така по протежението на бул. "Цар Симеон" са засадени 200 дръвчета, други 50 - до училище "Черноризец Храбър", както и зад паметника "Кан Крум“.

"Относно залесяването сме доста активни, еколозите в нашата администрация са изключително дейни хора, пробивни, много съм доволен от тяхната работа, инструктирани са да правим възможно най-много зелени кампании, тъй като знаете някой път поради една или друга причина се отстраняват дървета. В "Тракия“ всичко, което е отстранено, по две да бъде компенсирано с нови дръвчета" - каза Гатев.

На среща с Камарата на строителите кметът поставя няколко важни проекта - връзката между булевардите "Александър Стамболийски" в "Южен" и "Цар Симеон" в "Тракия",  връзката между "Цар Симеон" и "Цариградско шосе" и изхода към магистралата, продължението на бул. "Санкт Петербург". 

"Всички тези големи инфраструктурни проекти са напред във времето. Това, което е важно да кажа, е, че те са в моето полезрение и в рамките на моя мандат ще се постарая всички необходими стъпки за почване на този процес да бъдат направени" - каза кметът.

Вече е предприел действия за осигуряване на нова регулация на проблемния ляв завой в жилищна зона А-13, за да се облекчи включването в движението в час пик. 

През 2024 г. кметът планира да започне строителството на нова детска ясла близо до блок 41, 42 и 43. Това ще е третата ясла в района и с построяването й ще се реши проблема с липсата на места. За финансирането е кандидатствано по програмата на МОН за образователна инфраструктура и има реална възможност държавата да отпусне нужните 4.5 милиона лева, с което няма да се натовари бюджета на общината. 

Гатев със задоволство отбелязва, че "Тракия" е един от районите в града, в които не липсват места за детска градина. Планира отварянето на новопостроената забавачка да се съчетае със сезонния прием на деца. 

Проблемът с паркирането започва да се появява и в "Тракия" и затова кметът е заложил в бюджета на районната администрация за 2024 г. средства за изграждането на многоетажен паркинг до блок 62. Планира да възложи изработване на проект за още един многоетажен паркинг близо до стадион "Локомотив". Неговото строителство ще е по-късно във времето, но след реализирацията ще се реши проблема с паркирането на автомобилите и на живущите, и на гостуващите футболни фенове. 

Още в началото на новата година планира работна среща с ръководството на Аграрния университет за Ботаническата градина. 

Проектобюджетът на района е бил изготвен още в края на ноември. В него е заложено облагородяване на парк "Майка и дете", в който сега няма осветление и напоителна система. Сред другите акценти са преасфалтиране на целия околовръстен път "Цар Симеон", изграждане на четири нови детски площадки, ремонт на плувния басейн в ДГ "Едгар Бороу".

Приоритет ще бъдат зелените площи в междублоковите пространства и тротоарите, завършването на облагородяването на микрорайон А-7, започнато от кмета Костадин Димитров. Предвидено е облагородяване на целия микрорайон А-13 Скобелева майка, но, ако средствата не стигнат, дейностите ще правят през 2025 г. 

Преди празниците в районната администрация е организирана инициативата "Стани Дядо Коледа за един ден" за деца от социалнослаби семейства, сираци, с увреждания, в неравностойно положение. "Социалната дейност и работата с деца, особено тези, които имат нужда, за мен и моят екип са приоритет не само тази година, не само предизборно, а ще бъдат приоритет през целия мандат" - гарантира кметът.