Една от горещите теми в от последната година на управлението на Здравко Димитров бе придобиването на 81 декара в парк "Отдих и култура“. След отправена повторна оферта от частния собственик "Тея инвест", кметът внесе предложение в Общинския съвет за придобиване на 67 717 кв. метра срещу 28 971 900 лева без ДДС.

Фирмата поиска цялата сума да се плати в деня на извършване на покупко-продажбата, но общинските съветници обаче подкрепиха предложението на градската администрация, а именно - 10% от сумата да се преведе при сключването на договора, а останалата да се изплаща по 30% в следващите три поредни години 2024 г., 2025 г. и 2026 г. Преговорите с фирмата са проведени от заместник-кмета по финанси Величко Родопски и първата вноска е платени преди изтичането на предишния мандат.

"Всеки един кмет – и преди мен, и аз, и сега Коцето Димитров, иска да направи нещо добро за града, в това съм сигурен. Начините са различни, времето е различно и общинските съветници са различни. Така е направен Законът за местното самоуправление, че за добро или лошо, всичко минава през Общинския съвет и, когато нямаш мнозинство, става много трудно. В същото време всички сме там – и те, и ние като администрация, да работим за пловдивчани. Но невинаги се получава“ – казва в интервюто бившият кмет.

През изминалия мандат така и не можа да се случи почистването на джунглата от река Марица и бяха спирани няколко обществени поръчки. Димитров изпрати до МС писмо с предложение да се промени ЗОП за обекти с обществено значение, като реките например.

"Нямаше поръчка, която да не се обжалва, включително за ремонта на тоалетните на Гребната база. Има хора, сигурно това им е спорт, обжалват с идеята не да получи поръчката, а нещо друго да получи. Това е нашата действителност. Законът дава възможност дори да не си участвал в конкурса, да обжалваш. В крайна сметка всички граждани губим“ – коментира той. Припомни, че много от фирмите, които и в момента работят по обекти в Пловдив, не са избирани от общината, а са определени със съдебно решение.

В интервюто засягаме и темата за общинските пари. Тази година се очертава бюджетът на държавата да бъде приет преди изтичането на календарната година, което предполага, че и общинските бюджети ще бъдат одобрени навреме.

"Ние две години работихме без бюджет, знам колко е трудно. Бюджетът за тази година го приехме на 18 септември. Какво да кажа? По време на пандемията от ковид и на парламентарната криза добре, че бяхме кметовете, за да има държава. Нека някой да дойде да каже, че кметовете не сме работили, или че не благодарение на кметовете сме се справили с ковид кризата, с парламентарната криза. Когато те се караха в София, ние работихме, никой не е спрял да работи“ – припомня и посочва периода, когато цената на тока скача и за улично осветление сумата се вдига от 150-200 хиляди лева на 500 000 лева. Асен Василев тогава обвинил общинските кметове, че саботират държавата.

Очаквайте последната част от интервюто със Здравко Димитров.