Интервю с Венцислава Любенова, кмет на район "Северен" 

- Г-жо Любенова, поехте работата преди два месеца. Какво успяхте да свършите за това време?

- Кмет съм на район "Северен" от месец и половина. Още по време на предизборната кампания проведох доста срещи с гражданите на района и чух за техните проблеми. От ден първи като районен кмет се заех да търся решения на най-наболелите проблеми на жителите на района - да се намери начин за облагородяване на междублоковите пространства; да се осигури финансиране за запълване на дупките на уличните настилки.

Когато стъпих в длъжност още веднъж осъзнах, че сградата на кметството не е удобна нито за администрацията, нито за гражданите, които ни посещават. Ето защо съм се заела с търсене на ново място, в което да се помещава нашето районно кметство. До момента има няколко варианта за вече построени сгради, които можем да ползваме, както и терени, върху които може да се построи нова сграда за нуждите на администрацията на район “Северен". Все още се правят анализи и разчети на възможностите и, когато имаме готовност, смятам да се допитам до жителите на района, за да споделят те кой вариант е най-удачен.

Запознах се с директорите на детските ясли, градини и училищата в района. С тях обсъдихме какви са приоритетите за развитие. Заедно и на редовни месечни срещи ще търсим работещи решения, за да подобрим работата на образователните институции, чрез съвместни проекти и инициативи.

- Какви бяха първите ви действия?

- Първите ми действия като районен кмет бяха да изискам отчети от служителите в администрацията на район “Северен" за изпълняваната от тях работа, за начините и стъпките за подобряване на административно обслужване и за нерешените проблеми на гражданите на района.

Запознах се детайлно с финансовото състояние на района, за да сме наясно за възможностите, чрез които можем да подобрим състоянието на “Северен". За съжаление по-значимите проекти и дейности зависят напълно от кмета на Пловдив г-н Димитров, но искрено се надявам, че той ще работи еднакво с всички районни кметове и целта ще бъде обща - да подобрим живота на пловдивчани. Активно продължавам да се срещам с граждани, като имам два приемни дни.

Идеята и целта ми е гражданите да имат лесен достъп до изпълнителната власт в района, за да споделят своите проблеми. Искам да отчета факта, че всички подадени сигнали в приемните дни с граждани са обработени.

- Какво планирате за 2024 г. Какви ще са акцентите в програмата ви?

- В момента разработваме бюджета на района за следващата година. В него залагаме средства за реконструкция на парковете, детските и спортните площадки, както и за площадките за домашни любимци. Уличното осветление в района също е нерешен проблем от предишните кметове, но аз смятам да се заема активно, защото не е нормално в един европейски град да има улици без осветление.

Живеещите в няколко от блоковете в района изразиха желание да се изградят паркинги пред домовете им, което също е заложено в бюджета. Смятам през 2024 г. също така да се захванем и с облагородяването на междублоковите пространства, подмяна на счупените пейки и поставянето на нови пейки и кошчета. В някои паркове в района има поставени чешми, които обаче не работят - поискали сме средства за техния ремонт.

- Какво е пожеланието ви към гражданите?

- На първо място пожелавам на гражданите на район "Северен" здраве, защото то е най-важно. Предстоят коледните празници, нека ги прекараме в семеен уют и хармония. Пожелавам новата година да бъде изпълнена с щастливи моменти. Искам обаче да помоля гражданите само за едно нещо - търпение. Знам за проблемите на всяка улица и заедно ще намерим начина, по който да се справим с тях.

Сигурна съм, че следващата година ще бъде различна, защото аз в качеството си на районен кмет имам нелеката задача да подобря живота на всички жители на района. Няма да успея в рамките на една година, но най-належащите проблеми ще бъдат решени в кратки срокове.