Към днешния ден се забелязва подобряване на криминогенната обстановка, което се изразява в намаляване на броя на регистрираните престъпления. Това каза в интервю за "Фокус" директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Георги Чергов.

"Към настоящия момент, от началото на 2023 г. регистрираните престъпления са 6139, което е с 65 броя по-малко в сравнение със същия период на миналата година. От тях разкрити престъпления са общо 3017, като в процентно изражение разкриваемостта е 49%.

По думите на Чергов има спад и в броя на регистрираните криминални престъпления и леко увеличаване процента на разкриваемост.

"През 2023 г. са регистрирани общо 5239 криминални престъпления, което е спад със 72 броя в сравнение с 2022 г., като разкритите са 2727, което представлява 52%. Тук имаме повишаване на разкриваемостта с 4% в сравнение с миналата година", съобщи Чергов.

Той посочи още, че най-голям е делът на регистрираните престъпления против собствеността – 2078 броя, което представлява всъщност 40% от общо регистрираните криминални престъпления за настоящата година. Въпреки това, броят им е със 122 по-малко от миналата година. 

"Дойдох в дирекцията с една представа, че наличието на градска среда, на извънградски населени места, доста на брой, ще формира една по-сложна криминогенна обстановка, но мога да кажа, че съм приятно изненадан. Очакванията ми за висок брой битови престъпления в малките населени места не се оправдава. Не мога да кажа, че отсъстват, има такива, но не представляват някакъв сериозен проблем на този етап, поне според мен, след като отчитам ежедневната информация за отделните случаи и казуси", добави Чергов.