Във втората част на интервюто на Plovdiv24.bg със Здравко Димитров коментираме отношенията му с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Заради проекта за пробив при Водната палата Борисов покани Димитров да си подаде оставката като кмет. Вместо това, Димитров напусна партията.

"Няма как да си подам оставка като кмет. Представяте ли си какво щеше да се случи тогава в града без кмет? Нови избори едва ли щеше да има. Щеше да има назначен кмет, който не знам какво щеше да свърши. Няма как да предам града“ – казва той.

Напуснал пловдивската организация и изпратил билета си в София. С Бойко Борисов запазили приятелските си отношения и се чували по телефона. Още първия път, когато говорили, Димитров го попитал защо е постъпил така, а Борисов отговорил: "Карай сега, стига“. Ама не е така, не е така. После на други места е казвал, че са го подвели. Е, това вече е история. Запазил съм си добри отношения. В края на краищата, партията е негова – винаги съм го казвал, той си решава какво да прави с нея. До тук спирам с коментарите“ – заявява бившият кмет.

В предизборната си кампания Димитров направи 43 обещания към пловдивчани. Числото не е случайно избрано - кандидатите за местна власт от ГЕРБ участваха в изборите през 2019 година под този номер. "43 проблема на града, които трябва да се решат. Няма човек на планетата, който с този бюджет да дойде и да оправи тези 43 проблема на града, които във времето са неглижирани“ – разкрива той.

Смята, че половин милиард лева е малък бюджет за град Пловдив. "В действителност, капиталовата програма на града е 24-30 милиона. Много натежаха стадионите – вместо да си довършим детските градини по-бързо, ние довършваме стадионите“ – казва Димитров и отчита, че са направени 8 детски градини, вместо обещаните 12. Припомня, че държавата е задържала 20 милиона, с които е трябвало да се разплати строителството по различни проекти.

"Това Борисов никога не го е правил. Винаги е давал пари поравно на всички. Никога не се е ръководил дали е от ГЕРБ кмета или от някой друг. Накрая, когато имахме проекти, за които раздаваха пари, отидох и му поисках за Пловдив, а той каза: Нека първо да оправим малките общини, тогава за Пловдив“ – споделя кметът.

Изказва резерви към спирането на обществената поръчка за довършването на стадион "Локомотив“ и смята, че сумата може да бъде и по-голяма от досегашната, в зависимост какво ще включва.

"При всички случаи тези пари са на пловдивчани, те се дължат на Пловдив. Това е работа на държавата, не е работа на местната власт. Когато започнаха тези стадиони, г-н Борисов обеща: "Почвайте ги, като дойдем на власт, ще върнем парите.“. За съжаление не се получи в моя мандат. Дано сега се получи. Това са пари на пловдивчани. Ние имаме нужда от детски градини, от ясли, от инфраструктура.... Стадионът е хубаво нещо, но държавата не може да си позволи да построи стадион на тоя етап, а ние в Пловдив – два стадиона правим“ – разсъждава той и споделя, че всичко, което сега се преживява с реконструкцията на стадиона на ЦСКА в София, той го е преживял сам.

"Г-н Борисов ми даде парите. Аз бях сам, със строителя. Успяхме, направихме го, но с голямо пречене. Специално за стадион "Ботев“ много хора не искаха да се случи. Имаше пет човека от фракциите, които искаха да бъдат подизпълнители на обекта. Филипов (б.а. Илиян Филипов – собственик на фирмата, която строи стадиона) не им е дал и те организираха пучовете пред общината. Това е истината“ – разкрива той.

Казва, че спи спокойно и съвестта му е чиста. Забавлява се като слуша какво се говори сега в Общинския съвет. Не се притеснява, че общински съветници искат да бъде направена проверка на управлението му. Служители на АДФИ и Сметна палата три години са били в община Пловдив. "Няма лошо, нека има проверки. Аз съм "за“. Няма от какво да се притеснявам“ – споделя Димитров.

Смята, че е редно общинските съветници да поработят за града. Дава за пример неприемането на отпуснатите 13 милиона за изграждане на ново училище в Пловдив. Тогава след отрицателното гласуване някои съветници извън заседателната зала се радвали. Не гласували и за съфинансиране на проекта за енергийна ефективност на бившия Партиен дом, който сега е одобрен в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Дават ни пари да построим училище. Има ли значение как се казва това училище? Нали там ще учат нашите деца? Сега пак същите съветници са вътре. Аз не знам какви хора са.... Още в началото на кариерата си съм казал, че никога няма да бъда общински съветник. Дано новият кмет да има късмет да ги мотивира да работят за Пловдив. Дадоха му и политическата власт, което е много важно. Ако на мен ми бяха дали политическата власт, щяха да се случат много повече неща в града“ – коментира ситуацията при неговия мандат и сега.

Здравко Димитров не се е чувал с наследника си Костадин Димитров, който встъпи в длъжност преди месец. Убеден е, че всички проекти, започнати от него и екипа му, ще бъдат завършени, но е още по-важно какво ново ще се стартира.

"Гледам, че се занимават с имиджови проекти, например Пешеходния мост. Такива проекти, които не са чак от такова голямо значение. Защото да го купиш този мост от банката, да махнеш магазините – това всичко е пари. После да направиш нещо ново – пак е пари. По-скоро, ако искаме да имаме работеща администрация, трябва да се помисли на едно място да бъде администрацията“ – коментира той. Припомня, че в началото на мандата си се опитал да реализира тази идея, но заради пандемията от ковид не успял да направи първата стъпка.

"Това е голям проблем за пловдивчани. Това е голяма язва. Създава възможност за нерегламентирани контакти. Община Пловдив е пръсната на 13 места, което не е добро за администрацията, не е добро и за гражданите“ – смята Димитров. Съжалява, че теренът до Сточна гара, определен за ситито на Пловдив, е бил продаден.

Очаквайте продължение.