В последната част от интервюто със Здравко Димитров коментираме ситуацията с обществения градски транспорт и защо за неговия мандат от 4 години гражданите не са усетили промяна.

"Започнахме в правилната посока, създадохме "Екобус“. Сега слушам едни интервюта на един заместник-кмет, през вас ще го посъветвам – община Пловдив няма как да купи електробусове, защото единият струва 1 милион лева. Няма да ги изгладуваме и тях. Отварят европрограми и община Пловдив може да участва и да купи.

Има готово предприятие с паркинг, с всичко. Направили сме до тук каквото е необходимо. Ако бяха отворили програмата, щяхме да вземем рейсове. До този момент нямаше създадено общинско предприятие затова и общината не е участвала, за разлика от Бургас, София, които взеха повече отколкото им се полага. Ние сме първият град в България с тролеи и виждате докъде стигнахме – само жиците останаха “ – коментира той.

Димитров смята, че трябва да има нови териториални граници на община Пловдив и към нея трябва да се присъединят близките села. "Хижа "Здравец“ (б.а. - лесопарк "Родопи“) – белият дроб на Пловдив, е към Куклен. Индустриалните зони ползват всичко в Пловдив и може би е време, както строят заводи, да помислят за детски градини, за ясли, за общежития, да има магазини, здравни пунктове. За блокове вътре в индустриалната зона, да живеят тия хора там, а не да пътуват всеки ден“ – казва кметът.

Припомня, че улиците на Пловдив са оразмерени за 40-50 000 коли, а сега 6 милиона влизат и излизат на месец. Само по Асеновградско идват 35-40 000 коли на ден и влизат вътре в града и, ако не се мисли напред, системата няма да издържи, винаги ще има задръствания, мръсен въздух и т.н. Но, за да слязат хората от личните автомобили, трябва да има качествен и навременен обществен транспорт. Като проблеми очертава ситуирането на автогарите вътре в самия град, липсата на вътрешен и външен ринг, за които трябва да се помисли сериозно с визия за бъдещето на Пловдив.

Димитров е запазил рефлекса да забелязва нередностите в града, но признава, че сега му е значително по-спокойно. Отговорностите му сега вече са други, телефонът не му звъни денонощно за всякакви проблеми, дори за такива, за които кметът не отговаря.

"Пожелавам успех, чрез вас, на Коцето Димитров, защото това е успех за всички. За съжаление, не успях да му предам ключа. От бързане. Сценарият беше друг – предаването трябваше да стане в приемната. Бях помолил заместник-кметовете да дойдат, всичко да е както трябва. Избързаха, че чак и ключа не му дадох. Нищо, дадох му икона на Свети Георги, да му носи успех“ – разказва какво се е случило на ритуала при встъпването в длъжност на наследника му.

Смята, че е важно сегашният кмет да успее да успее да работи добре с общинските съветници. Като плюс изтъква избирането на Костадин Димитров за областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. "Хубаво е, че му дадоха партията, защото това е спокойствие. Важно е, защото тези общински съветници трябва да се съобразяват“ – разсъждава той.

Димитров признава, че не страда от липса на работа. Митрополит Николай го е поканил в Пловдивска митрополия, която е много голяма, да отговаря за църковните и манастирски имоти. Споделя, че това е голямо доверие и голяма отговорност, но най-вероятно ще се заеме с това. 

Връща се отново на темата за приемствеността. "Засега само я говорим приемствеността, няма я реално. Но проектите, които са започнати, ще бъдат завършени. Те са хубави са за града. Пожелавам още много проекти да бъдат започнати, които са важни за Пловдив, а те не са малко. Във времето изглежда, че сме проспали, когато от Европа даваха пари. Пловдив не се е възползвал достатъчно“ – смята Димитров. Самият той е имал много повече идеи, но времето и парите не са били достатъчни. Сред тях е перлата на Пловдив – Старият град, "дупката“ с археологията до Понеделник пазара.

"Има много неща, но не може да стане за две или три години, когато има ковид, когато има война, че две войни и много други такива аномалии. Преведох града през труден период и успяхме да направим много неща, които ще бъдат оценени след време. Винаги съм казвал, че е важно какво сме направили, а за това какво не сме направили, но сме могли, ще ни съдят следващите поколения“ – разсъждава бившият кмет.

В предишния мандат така и не се случи да се отпуснат средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, въпреки ще са представени проекти. Два от тях – за изпълнение на мерки за енергийна ефективност на бившия партиен дом и на сградата на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов“ 1, са в списъка с одобрените за финансиране. Сега общинските съветници ще трябва да прегласуват решението си от февруари 2023 г., когато отказаха съфинансиране за двата обекта.

Димитров описва ситуацията така: "Ако ги питате "Защо?“ - "Ами защото кметът ще го прави“. "Защо да връщаме 20 милиона? Я да ги задържим малко, да му е трудно на кмета“. Устоях. Така е трябвало да бъде. Той и владиката е казвал: "Господ дава на силните, да могат да преодолеят препятствията. Иначе, ако е лесно, сигурно няма да ми се падне на мене“.

Припомня КПП-тата по време на пандемията от ковид, а след това и наплива на бежанци от войната в Украйна, на които предостави за втори дом бившата Белодробна болница. "Бяхме първи в Европа и ни дават за пример. Получих награда за това. И ще останат там“ – категоричен е кметът.

"Имал съм възможност да живея на много места. За мен Пловдив е най-хубавият град. Винаги съм се връщал тук. Милчо Левиев си отиде обиден, защото не го поканиха за Пловдив културна столица. Пожела, като почине, да му разпръснем праха на Небет тепе и го направихме. Това само човек, който обича града, обича България, може да го направи“ – казва той.

В края на интервюто Здравко Димитров пожела на пловдивчани спокойни празници, повече обич, да си прощаваме и да бъдем по-добри един към друг.