Близо 3000 пловдивчани разтрогват браковете си годишно. Новината съобщи в интервю за "Фокус" бившият председател на Районен съд - Пловдив Иван Калибацев.

"Бракоразводните дела като обща статистика на годишна база са някъде между 2600-2700 и 3000 дела. По-голяма част от тези дела са по споразумение", посочи Калибацев.

По думите му, има вече изградени настроения в определени адвокатски среди, занимаващи се с тази материя, да се стремят да балансират отношенията между вече бивши съпрузи и да намерят някакъв вид споразумение, с което малко или много се подава една ръка за решаване на общите проблеми.

Има и дела по общия ред, с изследване на вината за прекратяване на брака. Но те намаляват в сравнение с тези по споразумение. 

Съдия Калибацев поясни, че в тази обща бройка се включват и делата, свързани с определяне размера на издръжката, както и дела за родителски права. Има и допълнителни производства, касаещи процедури, фиксирани в Семейния кодекс.

Това са дела между двама бивши вече съпрузи с деца, които не са уредили въпроса с пътуването на детето в чужбина. Тогава се завежда специално производство за издаване на задграничен паспорт и съответно разрешение за пътуване.